Jorma Uotinen: Lyhenin kaksi senttiä tanssiuran jälkeen

Jorma Uotinen ja Kuopio Tanssii ja Soin mainosmateriaali, pahvi-Jorma.

Ikääntyminen ei ole tanssija Jorma Uotiselle ongelma. ”En tavoittele ikuista nuoruutta”.

Ikääntyminen ja sen tuomat muutokset ovat asia, jonka jokainen meistä joutuu kohtaamaan. Tanssijoilla jos kenellä iän merkitys korostuu, sillä tanssijan ammatissa työtä tehdään omalla keholla.
Kaupunkilehti tapasi keskiviikkona Kuopiossa vierailleen tanssija ja koreografi Jorma Uotisen (66). Päätimme tällä kertaa pyytää häntä kertomaan ajatuksiaan ikääntymisestä ja hänen elämänfilosofiastaan.
Heti alkuun Uotinen toteaa, että hänelle iän kertyminen ei ole koskaan ollut ongelma. Eikä hänellä ole missään vaiheessa ollut ikäkriisejä.
– Ihminen on aina oikean ikäinen, riippuen minä vuonna hän on syntynyt, Uotinen nauraa.
– Ikääntyminen on maailman demokraattisin asia. Se tapahtuu vääjäämättä kaikille.
Uotinen sanoo aina hyväksyneensä iän tuomat muutokset.
– En tavoittele ikuista nuoruutta, enkä ole nostalginen ihminen. En jää haikailemaan vanhoja menestyksiä.  Onneksi olen saanut kiinnostavia töitä tanssimisen tilalle.

Pituus lyheni pari senttiä

Klassisen puolen tanssijat jäävät eläkkeelle jo 42–44-vuotiaina. Nykytanssijoilla ura voi olla pidempi. Uotinen lopetti oman tanssiuransa noin viisikymppisenä.
Päivittäisten, tavoitteellisten tanssitreenien lopettaminen näkyi myös kehossa. Taidot alkoivat rapistua ja ruumis muuttua. Hän muun muassa sanoo menettäneensä pituudestaan 2 senttiä.
– Se tapahtuu kaikille tanssijoille. Treeneissä on jatkuva ylösveto. Kun treenit jää pois, niin massa laskee.
Nykyään Uotinen pitää huolta kehostaan joogan avulla. Nelisen vuotta sitten hän tutustui Bikram-joogaan, jota tehdään lämmitetyssä huoneessa. Heti ensimmäinen joogatunti kolahti tanssijaan.
– Tanssiuran jälkeen en pitkään aikaan ollut harrastanut säännöllistä treenausta. Nyt joogasta on tullut säännöllinen juttu. Bikram-joogassa tuntuu, että sisäelimetkin hikoilevat! Sillä on hyvin puhdistava vaikutus.
Ravintopuolella Uotinen painottaa kalaruokia. Sokereita hän välttelee, mutta suolan ja voin kanssa hän ei niuhota.
– En halua, että elämästä viedään kaikki maku. Samasta syystä olen sekasyöjä, eikä minusta tule vegaania.

Olisipa kaikilla edes yksi ystävä

Mitä Uotinen on tähän ikään mennessä oppinut elämästä?
– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän tuntuu siltä, ettei ymmärrä mistään mitään, Uotinen nauraa.
Elämässä hänelle tärkeitä arvoja ovat olleet terveys ja ihmissuhteet.
– On tärkeää, että ihmisellä on edes yksi läheinen ystävä, johon luottaa. Se kantaa elämässä eteenpäin.
Uotinen sanoo, ettei hän ole erityisen uskonnollinen ihminen, mutta spiritualistinen kylläkin.
– En ole kirkkouskovainen, mutta uskon, että ihmisessä on jumalallisia voimia. En liitä niitä mihinkään yksittäiseen uskontoon.

Kaikilla on oma elämäntehtävä

Julkisuudesta Uotisesta saa ultra-positiivisen kuvan. Hän on hymyilevä, sanaileva ja huumorintajuinen mies.
– Mukava jos sellainen kuva on jäänyt. Mutta se ei tarkoita, etteikö minulla olisi myös huonoja päiviä, alakuloa ja pimeitä puolia. Mutta niillä en halua vaivata toisia.
Uotinen uskoo, että kaikilla meillä on maailmassa joku elämäntehtävä. Hänellä itsellään se on ollut taide.
– Parhaiten minuun tutustuu katsomalla tanssiteoksiani. Ne ilmentävät katsomustani.

”Ei huono”

Jorma Uotinen on ollut esillä mediassa 1970-luvulta lähtien. Mediajulkisuus on ollut erityisen voimakasta Uotisen aloitettua suositun Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Ohjelmalla on menossa parhaillaan jo 10. tuotantokausi. Finaalilähetys nähdään MTV3:lla sunnuntai-iltana.
Ohjelmassa Uotisen usein käyttämä kommentti ”ei huono” on muodostunut koko kansan hauskaksi hokemaksi. Uotinen sanoo, ettei hän aikoinaan taktisesti suunnitellut hokeman käyttöä, vaan se tuli kuin itsestään.
– Sehän on vain suora käännös ranskan- ja englanninkielisille vastaaville ilmaisuille. Eli ”not bad”.
Ei huono -hokemasta on tullut niin tunnettu, että Uotinen kiertää parhaillaan Suomea esityksellä, jonka nimi on Ei huono – Porista Pariisiin. Esitys nähdään lokakuussa myös Kuopion kaupunginteatterissa.

Pitkä suhde Kuopioon

Jorma Uotisella on pitkäaikainen suhde Kuopioon ja Kuopio Tanssii ja soi -festivaaliin. Hän esiintyi festivaaleilla jo 1970-luvulla ja on siitä lähtien ollut festivaalien esiintyjänä joka vuosikymmenellä. Viimeiset vuodet hän on ollut tapahtuman taiteellinen johtaja. Tämä tehtävä on tuonut hänet Kuopioon vähintään kerran kuussa. Festivaalin aikaan hän viipyy kaupungissa viikon verran.
– Kuopiolaiset ovat ottaneet minut lämpimästi vastaan. Minulle hymyillään ja usein pyydetään selfie-kuviin.
Tanssifestivaalin lisäksi Uotisen tuo tänä keväänä ja syksyllä Kuopioon myös kaupunginteatterin Viulunsoittaja katolla -musikaali, johon hän tekee koreografian.