Käteistä mukaan asioille vain tarvittava määrä

Moni seniori asioi edelleen käteisen rahan kanssa. Kuva Emilia Parviainen

Seniori, hoida edunvalvontavaltuutus kuntoon ajoissa.

Monella iäkkäämmällä ihmisellä on edelleen tapana maksaa käteisellä ja näin ollen kuljettaa käteistä rahaa mukanaan asioilla. Eläkkeellä oleva ylikonstaapeli Eero Wetzell muistuttaa, ettei koko tiliä kuitenkaan kannata kanniskella mukanaan.
– Asioille tulisi aina ottaa mukaan vain se määrä käteistä, jonka tarvitsee. Kaupunkikukkaro ja säästökukkaro ovat kaksi eri asiaa. Säästökukkaroa voi pitää kotona ja kaupungille mukaan vain kaupunkikukkaro ja tarvittavasti käteistä, Wetzell tähdentää.

RAHAVAHINKOJEN ennaltaehkäisy on hyvä aloittaa jo kotona. Mikäli pankissa käydään kerran kuussa ja kotiin tuodaan mojova tukku seteleitä, ei niitä kannata pitää varkaille alttiina.
– Perinteisesti kahisevat on säilötty eteisen lipaston ensimmäiseen laatikkoon, ja siitähän ne lähtevät kiertolaisen matkaan erittäin helposti. Kannattaa siis miettiä parempi säilytyspaikka, mistä varkaan ei olisi niin helppo hoksata ja viedä rahoja, vaan piilo olisi pienen vaivan takana.
Wetzell lisää, että piilo olisi kuitenkin tärkeää kertoa esimerkiksi jollekin läheiselle, mikäli oma muisti joskus tökkisi. Näin rahavarkaudesta eivät turhaan tule syytetyksi esimerkiksi kotihoidon työntekijät tai muut kotona vierailevat.

OSTOKSILLA käydessä laukkua ja lompakkoa ei ole viisasta jättää valvomatta.
– Moni saattaa jättää laukun ostoskärryyn ja kärryn parkkiin käydessään hakemassa tavaroita esimerkiksi toisesta hyllyvälistä. Rahat olisi kuitenkin aina syytä pitää omassa hallussa, eikä jättää näkösälle vahtimatta.
Wetzell on sitä mieltä, että pankeillakin olisi tehtävää rahankäsittelyn vahinkojen ehkäisemiseksi. Kun seniori tulee nostamaan käteistä, setelinippu levitetään näkösälle ja tuohiset lasketaan yksi kerrallaan kaikkien nähtävillä.
– Se saattaa houkuttaa, jos näkee kuinka toiselle lastataan seteleitä matkaan. Turvallisempaa olisi antaa käteiset esimerkiksi kirjekuoreen näkösuojaan laitettuna. Ja pankkiin olisi hyvä ottaa luottohenkilö matkaan avuksi.

WETZELL haluaa muistuttaa, kuinka tärkeää kaikkien seniorien olisi hoitaa edunvalvontavaltuutukset kuntoon ajoissa. Näin läheiset voivat tulevaisuudessa hoitaa seniorin asioita, jos hän itse tulee kykenemättömäksi niitä hoitamaan.
– Pankkikonttoreitakin menee koko ajan kiinni ja matka konttoriin voi pidentyä. Olisi hyvä, jos olisi jo suunniteltu, kuka vanhusta voi jatkossa auttaa.

Kansalaisopistolla on käynnissä Turvallisia vuosia senioreille kotona ja liikenteessä -luentosarja. Vahinkojen ennaltaehkäisystä 16.11. puhumassa Eero Wetzell ja Osmo Turunen. Seuraava luento 31.10. aiheesta autotekniikka ja ajoterveys. Luennoille voi ilmoittautua edelleen.