KuPSin ex-valmentajaa solvannut huutelija tuomittiin sakkoihin

Marko Rajamäki toimi KuPSin valmentajana viime kauteen asti. Arkistokuva: Stiina Väänänen

Asianajaja Matti Reinikainen sanoo, että katsomossa ovat samat rikosoikeudelliset normit kuin missä tahansa muuallakin.

Runsas viikko sitten nousi valtakunnalliseen julkisuuteen KuPSin entiseen valmentajaan, Marko Rajamäkeen kohdistunut häiriköinti. Käräjäoikeus langetti FC Interin fanille tuomion valmentajan uhkailusta.

Tapahtumat saivat alkunsa Turun Kupittaalla elokuussa 2015 käydyssä Suomen Cupin välieräottelussa, jossa Inter pelasi KuPSia vastaan. Itse ottelu ratkesi dramaattisesti vasta rangaistuspotkukisassa, ja Inter eteni Suomen Cupin finaaliin.

Interin kannattaja oli huudellut pelin jälkeen solvauksia KuPSin valmentajalle ja sanonut tietävänsä, missä tämän perhe asuu. Räyhäävä mies oli uhannut käydä Rajamäen Turun kodissa sillä aikaa, kun valmentaja itse on Kuopiossa.

Rajoitti lasten liikkumista

Turun Sanomien mukaan Rajamäki oli puhunut uhkauksesta perheensä kanssa, ja päätynyt vaimonsa kanssa rajoittamaan perheen lasten liikkumista kodin ulkopuolella.

Rajamäki pitää tapausta vakavana, mutta hän ei halua kommentoida mitään uhkauksesta, koska tuomion saanut mies voi vielä valittaa hovioikeuteen.

– Sanon vain sen, että tällä asialla ei ole mitään tekemistä peliin kuuluvan tavanomaisen katsomohuutelun kanssa, sanoo Rajamäki Kaupunkilehdelle.

Asianajaja Matti Reinikainen on tuttu näky KuPSin liigapeleissä. Hän on sekä asianajaja että Palloliiton valitusvaliokunnan jäsen: ”Valiokunta on Palloliiton hovioikeus”.

Vain pelikielto

Kuopiolainen asianajaja Matti Reinikainen toimii Rajamäen oikeusjutussa asianajajana. Hän seuraa itsekin säännöllisesti jalkapalloa. Reinikainen pitää raskauttavana asiana sitä, että huutelija kohdisti uhkailunsa ulkopuolisiin ja oli vielä kentällä paikassa, jonne katsojilta on pääsy kielletty.

– Huuhtelu kohdistui sekä valmentajaan että hänen perheeseensä. Lisäksi henkilö oli tullut katsomosta suljetulle alueelle 10 metrin päähän valmentajasta. Katsojilla on oikeus purkautua ja näyttää kovaäänisesti tunteensa, mutta tässä tapauksessa täyttyy rikoksen tunnusmerkit, kommentoi Reinikainen.

Koskemattomuus taattava

Urheilukatsomoa koskee aivan samat rikosoikeudelliset normit kuin mitä tahansa muuta paikkaa. Fyysiseen koskemattomuuteen kajoaminen on selvä rikosoikeudellinen tapaus.

– Solvaamiset ja kunnianloukkaukset suuressa yleisömassassa ovat vaikeasti tulkittavia ja tutkittavia tapauksia. Jos solvaus kohdistuu selvästi esimerkiksi vastustajan fanijoukossa olevaan yksittäiseen henkilöön, tilanteeseen voidaan puuttua.

”Neekeri, mustalainen, ryssä”

Reinikainen antaa esimerkin ihmisen taustaan liittyvästä loukkauksesta, joihin järjestyksenvalvojat ja viranomaiset voivat puuttua.

– Puuttumisen oikeuttaisi esimerkiksi ”neekeri, ryssä tai mustalainen” -tyyppiset solvaukset. Savolaiseksi haukkuminen ehkä ei täytä kunnianloukkauskriteeriä, keventää Reinikainen.

Raastuvanoikeus tuomitsi Interin kannattajan sakkoihin laittomasta uhkauksesta. Oikeus määräsi hänelle rangaistukseksi 20 päiväsakkoa. Lisäksi hän joutuu maksamaan Rajamäelle ja tämän perheelle 900 euroa kärsimyskorvauksia sekä 2100 euroa muita vahingonkorvauksia.

Oikeus oli perustellut tuomiossaan, että laittoman uhkauksen kriteerien täyttyminen ei edellytä, että uhkaaja todella aikoo toteuttaa uhkauksensa. Riittää, että uhatulla on perusteltu syy uskoa, että uhkaaja on tosissaan.

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen muistuttaa, että valmentajien ja pelaajien työpaikka on stadion. Eihän muillakaan työpaikoilla suvaita millaista käytöstä tahansa.

– Ihmiset eivät muista, että valmentaja on työpaikallaan. Urheilun pirissä työskenteleville on taattava työrauha ja toivon myös että pelaajien välillä vallitsee keskinäinen kunnioitus, jottei edes kentällä satu ylilyöntejä, sanoo Heiskanen.

Huutelu harmaata aluetta

Katsomon käytösnormeissa on paljon harmaata aluetta, vaikka seuroilla on järjestys- ja turvallisuussääntönsä. KuPSin järjestyksenvalvojat puuttuvat, jos henkilö on itselle tai muille vaarallinen.

Heiskanen vakuuttaa, että fanien väliset yhteenotot pyritään estämään tai poistamaan henkilö, joka esimerkiksi voisi tippua katsomosta päihtymyksen takia.

– Pettymyksen tunteita ja ilon tunteita toki katsojat saavat näyttää. Myös minuun ja perheeseeni on kohdistunut vihapuheita, mutta niistä en halua kommentoida enempää.

Heiskanen on yksi monista, jotka vaikenevat, koska pelkäävät asian esille nostamisen vain pahentavan some-kommentointia.

Some vaatii sietämistä

Törkeän some-kommentoinnin vuoksi ihmiset ovat alkaneet sietää entistä vahvempia ja julmempia sanallisia tunteenpurkauksia. Asianajaja Matti Reinikainen toivoo myös, että ihmiset eivät provosoituisi aivan pienistä loukkauksista. Vastahyökkäys usein kärjistää sanailun.

– Törkypuheita on johonkin rajaan asti pakko sietää, kun millään koneistolle ei ole tarpeeksi resursseja puuttua niihin. On kuitenkin hyvä, että tällaisiin vihapuheisiin oikeus puuttuu edes joskus. Ehkä näistä tuomioista katsojat oppivat tuntemaan käytösrajansa.