Unelmat Puijosta

Puijon vaara ja Puijon torni ovat tunnettuja Kuopion symboleita. Niistä Kuopio tunnetaan Suomessa ja maailmalla. Puijon ja Puijon tornin profiili on mielestäni parhaimmillaan avautessaan silmien eteen Kallavedeltä käsin. Ylväästi pystyssä seisova torni kaupungin ruutukaavan kupeessa olevalla mäellä luo tunnelman vahvasta, maskuliinisesta vaarasta.

Miksi Puijon hyödyntäminen matkailuun ja kansalaisten virkistyskäyttöön on tökkinyt vuosikymmeniä ja tökkii edelleen? Ovatko Puijon kehittämis- ja hyödyntämisprojektit tyypillisiä savolaisprojekteja eli aloittamista vaille valmiita!
Puijonlaaksoon suunniteltiin 1950-luvulla laajaa urheilukeskusta: pikaluistelurataa, urheilutaloa, avouimalaa, jääkiekko- ja tenniskenttiä, sekä hiihtostadionia. Osa näistä totetui ja osa päätettiin toteuttaa Niiralan monttuun ja ympäristöön. 1960-luvulla päätettiin järjestää kaksi suunnitelukilpailua, joiden pohjalta alue jaettiin urheilu- ja virkistysaleisiin. 1980- ja 1990-luvuilla pystytettiin hyppyrimäet ja yllättäen 2000-luvulla pesäpallostadion. Mahtipontisista suunnnitelmista huolimatta, Puijon unelmat täydellisestä liikunta – ja virkistysympäristöstä eivät ole toteutuneet. Puijon alue on tyhjä myös matkailijoista.

Suojellut metsät ja vuosi vuodelta korostuneet ympäristöarvot ovat estäneet suurisuuntaisemman rakentamisen. Ihan äskettäin Antikkalan rinteestä löytynyt uusi sienilaji on estämässä Antikkalan rakentamisen perheille sopivaksi talviurheilupaikaksi.
Näitä liito-orava ja viherhäiverusokastapauksia alkaa olla jo liikaa. Järki käteen tässäkin asiassa. Herätkää luonnonsuojelijat realiteetteihin!
Kaupungin tavoite on kasvattaa Kuopion väkiluku aina 200 000 asukkaaseen. Tavoite vaatiin Kuopion vetovoiman lisäämistä. Osa tuota vetovoimaa on Puijossa. Puijo-projekti vaatii etevän, tarmokkaan, verkostoituneen ja kielitaitoisen vetäjän. Olisiko joulukuulla valittavasta kaupunginjohtajasta siihen? Kovat nimet kolmenkymmenenkahden hakijan joukosta puuttuvat. Ei olisi auttanut vaikka yliopistonrehtori Mönkkönen ja maakuntajohtaja Korhonenkin olisivat hakeneet virkaa. Puijo jää edelleen seisomaan tyhjänpanttina.

Entä ne toteutumattomat unelmat: köysirata Kuopion torilta Puijon huipulle, monipuoliset urheilutilat Puijon uumenissa, Puijon kisat ja maailmancupit (hiihto, mäki) takaisin, Puijon mäet kovassa käytössä, turisteja luontopoluilla, ravintoloissa ja hotelleissa sekä Jormalle 18-reikäinen golf-rata. Näistä voit kirjoittaa Puijolta poistuneelle joulupukille ja pakkasherralle. Ja turhaako sekin!

 

Kirjoittaja on dosentti.

Osallistu keskusteluun – lähetä aiheeseen liittyvä mielipidekirjoitus sivun vieressä olevalla ”lähetä mielipidekirjoitus” -painikkeella.