Aina voi tokaista: ”On ilimoja piellyt”

Matti Kortelainen sanoo, että rupattelua tulee harrastettua tilanteessa kuin tilanteessa. ”Säästä on aina helppo aloittaa, ja lähteä siitä etenemään. Usein itse kohtaamistilanteestakin saa aloitettua jotain keskustelua.” Kuvassa Matti rupattelee vaimolleen Kertulle. Kuvat: Laura Ruuskanen

Small talkilla luodaan yhteistä maaperää ja viihtyisää ilmapiiriä, kun ihmiset vasta tutustuvat. Sää on suomalaisille takuuvarma aihe.

Istun bussissa matkalla kotiin, kun eräältä pysäkiltä kyytiin nousee hieman iäkkäämpi rouva. Astuessaan sisään linjuriin hän huikkaa tarkoituksellisen kovaan ääneen tervehdyksen koko autolastilliselle. Kaikki huomaavat poikkeavan käytöksen, mutta vain yksi kanssamatkustaja uskaltaa vastata tervehdykseen. Tämän jälkeen rouva naurahtaa, että hienoa, edes yksi vastaus tuli, ja istahtaa penkkiin. Nyt moni matkustaja jo hymähtelee itsekseen, jää on murrettu.

Small talk on meille suomalaisille edelleen kaksijakoinen juttu. Toisaalta ihmetellään, miksi emme puhu enempää toisillemme, ja toisaalta taas koetaan vaivaannuttavana, jos ventovieras alkaa rupatella.
– Pikkupuhe on välttämätöntä silloin, kun ihmiset vasta rakentavat suhdettaan, ja siitä puuttuu vielä edellytykset vaivattomaan vuorovaikutukseen. Pikkupuheella luodaan yhteistä maaperää ja viihtyisää ilmapiiriä. Pikkupuheella osoitetaan, että ollaan kiinnostuneita toisesta, kielenkäytön tutkija ja Itä-Suomen yliopiston emeritaprofessori Pirkko Muikku-Werner kertoo.

Suomen kielen professori Marja-Leena Sorjonen on Helsingin Sanomien haastattelussa sanonut, että small talk muuttaa puhujien suhteen. Tervehdyksen jälkeen yllä leijuu keskustelun paine. On ikään kuin ryhmäydytty, eli jotain olisi tosiaan jutusteltava.
– Jos ei tervehditä, jokainen on oma yksilönsä kulkuvälineessä. Jos joku tervehtii, ollaankin kaikki kanssamatkustajia, Sorjonen on kommentoinut.

Suomalaisille helpoin rupattelunaihe on sää. Aina voi tokaista, että onpa ilimoja piellyt. Vaikkei olisi mitään muuta keskusteltavaa, voi säästä aina aloittaa.
Tätä rupattelun aloitusta kokeilin muutamaan otteeseen bussissa. Säästä juttu alkoi luontevasti siirtyä kelin mukaan esimerkiksi työmatkapyöräilyyn tai pihanhoitoon, ja siitä taas eteenpäin. Myös lemmikit ovat loistava pikkupuheenaihe, ja monta matkaa olenkin saanut viettää eläimistä rupatellen, varsinkin, kun olen kulkenut koirani kanssa.
– Maailmalla erikoisia rupattelun aiheita ovat esimerkiksi hiihto- tai juoksukilometrit, sekä vaikkapa sienestys. Nämä eivät ehkä oikein vastaa monen muun kulttuurin small talk -aiheita, mutta ovat suomalaisille hyvin tavallisia, Muikku-Werner sanoo.

Muikku-Werner jatkaa, että small talk on tärkeää hallita viimeistään silloin, jos on tarkoitus verkostoitua ulkomailla.
– Suomalaisia on tulkittu turhaan epäkohteliaiksi, koska menemme monesti suoraan asiaan, ja jätämme rupattelun väliin. Esimerkiksi Hong Kongissa on tehty tutkimusta siitä, että on hieman ongelmallista, jos sinne tullaan tällaisesta maasta, jossa leppoisa pikkupuhe ei ole yleistä. Tulokkailta voi puuttua käsitys siitä, missä vaiheessa on soveliasta siirtyä rupattelusta asiaan puhumiseen.
Muikku-Werner suositteleekin tutustumaan kohdemaan small talk -kulttuuriin, jottei tulisi tehneeksi kardinaalivirheitä heti kättelyssä.
– Esimerkiksi utelemalla jotain sellaista, mitä ei siinä kulttuurissa ole tapana kysellä. Suomalaisille tällainen tabu on ainakin ennen ollut palkka.

Klassinen ja Suomessa edelleen vaikea paikka pikapuheelle ovat hissit. Muikku-Werner pyrkii itse aina rupattelemaan hisseissä, jo pelkästä mielenkiinnosta havainnoidakseen, miten ihmiset suhtautuvat.
– Olen kovasti yrittänyt harjoitella sanomaan jotain, ettei hiljaisuus olisi niin kiusallista. Muuten suurin osa ihmisistä edelleen vain katselisi kattoa.

Autenttinen small talk -tilanne, kun Juha Jäntti ja Kauko Vartiainen alkoivat rupatella torilla. ”Ollaan me savolaiset hyviä rupattelussa, tai ainakin minä”, Vartiainen nauraa. Miehet sanovat, että sää ja ajankohtaiset aiheet ovat hyviä keskustelunaiheita.

Näin onnistut

  • Voit valmistautua ainakin henkisesti etukäteen, jos tiedät meneväsi tilanteeseen, jossa edessä on small talkia.
  • Voit myös miettiä valmiiksi muutamia ajankohtaisia aiheita, joista keskustelu on helppo aloittaa.
  • Osoita mielenkiintoa, jotta keskustelu lähtisi paremmin lentoon.
  • Harjoittelu tekee mestarin.
  • Small talk -taidoista voi olla rutkasti hyötyä myös työelämässä, sillä verkostoitumisen merkitys on kasvussa.