Alas norsunluutornista

Itä-Suomen yliopiston (ISY) rehtori Jukka Mönkkönen ja Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula keskustelivat YLEn aamu-tv:ssä (16.1.) tieteen asemasta ja vaikuttavuudesta yhteiskunnassa. Mönkkösen mukaan ”tiede on huuhaatiedon lisääntyessä tullut osin tarinaksi tarinoiden joukkoon. Huolestuttavaa, koska tieto ja tutkimus ovat aina olleet ja ovat yhteiskuntien kehityksen edellytyksiä”. Koivula hoputti tieteilijöitä osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, levittämään tieteen ilosanomaa. Se on tehtävä huolellisesti. Tutkijoiden sanomaan pitää voida luottaa.

ISY julkaisi 3.5.2018 tiedotteen ”Runsas saunominen vähentää aivoinfarktin riskiä”. Tämä väärä tutkimustieto levisi useissa medioissa. Tutkimuksessa havaittiin yhteys runsaan saunomisen ja vähentyneen aivoinfarktiriskin välillä. Sitä, onko kyse syy-seuraussuhteesta, eli vähentääkö saunominen aivoinfarktin riskiä, ei kuitenkaan voi käytetyn tutkimusasetelman perusteella tietää. Sen myönsi tutkimuksesta lisätietoja antava professori Jari Laukkanen (HS 3.5.).

Halax Oy:n kehittämän ja Savonia AMKn testaaman pieruanalysaattorin sanottiin ilmoittavan kohonneesta riskistä sairastua diabetekseen (SS 28.10.2018). ISYn diabetestutkija, professori Markku Laakso (Yle 29.10.): ”Ei ole minkäänlaista todistetta, että suoliston bakteerikanta ennustaisi diabeteksen tuloa”. Bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta tyrmäsi analysaattorin. Koska kliiniset kokeet puuttuvat. Halaxin tj Tuomas Tiiringin lausuntoa, että suolikaasujen analysaattori voisi korvata insuliinin, Laakso ja THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra pitivät vastuuttomana, jopa vaarallisena.

Sauvakävelyn terveyshyödyistä kerrottiin otsikolla ”Superhormoni onkin yksi selitys laihtumiseen” (SS 28.12.2018). Jutussa haastateltiin ISYn dosentti Mika Venojärveä. Artikkelissa julistettiin, miten ”sopivasti kuormittava sauvakävely lisää lihaksesta erittyvän irisiinin määrää”. Irisiiniä luonnehdittiin rasvaa polttavaksi superhormoniksi. Tässä uutisessa on kuitenkin ongelma: ei ole varmaa, onko irisiiniä edes olemassa. Tämä tuo kaikuja takavuosilta. Kuopion yliopiston biokemian tutkija, LKT Olavi Kajander väitti löytäneensä esimerkiksi steriileiksi luulluista verituotteista nanobakteereita. Tiedeyhteisössä nanobakteereiden olemassaolosta kiistellään edelleen.

Tietoa kansalle ripoteltaessa sanoman pitää perustua kunnolliseen, varmistettuun näyttöön propagandan sijaan. Harhaiset tutkimustiedot ja väitteet nakertavat tieteen uskottavuutta ja vaikuttavuutta. Siihen tieteellä ei ole varaa. Myös toimittajien on tunnettava vastuunsa.

 

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.