Anna ja Olli tekivät unelmasta totta ja muuttivat Espanjaan –  Paluupäivästä ei ole tietoa

Anna Laukkanen ja Olli Eskelinen ovat asuneet Los Pacosissa heinäkuusta lähtien. Kuvat: Annan ja Ollin arkisto

Anna Laukkanen ja Olli Eskelinen muuttivat heinäkuussa Kuopiosta Espanjaan.

Kuopiolaiset Anna Laukkanen ja Olli Eskelinen pakkasivat heinäkuun alussa kimpsunsa ja kampsunsa ja toteuttivat kauan kyteneen unelmansa. Aviopari otti lentokoneen alle ja suuntasi Espanjan Fuengirolan Los Pacosiin. Mukaan lähti myös pariskunnan toinen koira, unkarinpaimenkoira Esme. Paluulippua ei ole toistaiseksi ole hankittu.
– Toinen koiramme, leonbergi Elsa jäi minun vanhempieni luokse hoitoon Suonenjoelle. Kivaa on ollut tutustua hieman toisenlaiseen elämään, eikä lähtö ole kaduttanut, Anna kertoo pariskunnan tuntemuksista reilun kuukauden asumisen jälkeen.

Aurinko, meri ja vuoret tekivät Annaan ja Olliin vaikutuksen heidän aikaisemmilla lomillaan Espanjassa. Samalla he ihastuivat paikallisten ihmisten rentoon elämäntapaan.
– Tuli sellainen olo, että espanjalaiset oikeasti elävät hetkessä ja ottavat asiat ylipäänsä vähän kevyemmin kuin me suomalaiset.

Annan haaveissa oli aina ollut asua tovi ulkomailla. Olli taas on asunut koko ikänsä Savossa ja ajatteli, että olisi aika nähdä hieman maailmaa. Alkuun Espanjaan muutto oli vain puhetta. Hidasteena oli molempien hyvä työtilanne ja toisaalta hirvitti ajatus siitä, että olisiko palaaminen vaikeaa jos lähtee.
– Pikkuhiljaa unelma alkoi kuitenkin muuttua todeksi. Opiskelimme kieltä yhdessä, laitoimme Hiltulanlahden omakotitalon myyntiin, ja se meni nopeasti kaupaksi. Tuli sellainen tunne, että juuri nyt on oikea hetki seikkailla.

Aviopari viettää tällä hetkellä pidennettyä kesälomaa, jonka jälkeen tarkoituksena on palata työn ääreen. Ollia kiinnostavat myös opiskelut Espanjasta käsin.
– Fuengirola valikoitui kohteeksi senkin takia, että täällä on suomalaisille töitä tarjolla. Kummankaan espanja ei ole vielä sillä tasolla, että sillä voisi töitä tehdä.

Espanjassa pariskunta opiskelee kielen lisäksi aiempaa rennompaa elämäntapaa.
– Emme olekaan päättäneet, kuinka pitkään olemme täällä. Katsomme, miten arki alkaa rullata ja miten kova ikävä Suomeen tulee.

Kulttuurierojakin pariskunta on jo ehtinyt havaita. Espanjalaiset ovat tunnetusti äänekästä kansaa ja se on tullut parille selväksi. Annan mukaan siellä missä kaksi espanjalaista kohtaa alkaa kovaääninen pulpatus.
– Espanjalaiset vaikuttavat elävän enemmän hetkessä kuin suomalaiset ja enemmän ilta-aikaan. Koko perhe, myös lapset, voivat olla myöhään ulkona syömässä ja leikkimässä.
Eroja on myös liikennekulttuurissa, jossa espanjalaiset ovat suomalaisia kohteliaampia ja jalankulkija saa aina tietä.
– Ja tuntuu, että jokainen kuski osaa taskuparkin salat. Toisaalta pieni pusu autossa ei tunnu paikallisia stressaavan.

Perheeseen ja ystäviin pariskunta pitää yhteyttä Whatsappilla ja Suomesta on jo vieraitakin tulossa. Läheisten lisäksi kotimaasta he ikävöivät viileitä öitä ja raikasta luontoa.
– Vaikka molemmat tykkäämme auringosta, heinä-elokuussa on kyllä tosi kuuma, neljänkymmenen asteen varjolämpötila ei ole harvinaista. Viileitä öitä ja Suomen raikasta luontoa on tullut jo ikävä ja siestan merkitys on kirkastunut. Tosin myös Espanjan luonto tarjoaa paljon.

Ulkomaille kaipaavalle:

• Ole rohkea ja avoin uusille asioille.
  • Kannattaa tutustua maan kulttuuriin ja opiskella kieltä.
  • Päätä lähteä pelkän haaveilun sijaan.
  • Uuden kodin etsimiseen kannattaa nähdä vaivaa.
  • Muuttaessa ulkomaille erilaisiin säädöksiin ja maakohtaisiin rajoituksiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin.
  • Muuton osalta kannattaa huomioida aikataulu silmällä pitäen mahdollisten töiden alkamisajankohtaa uudessa kotimaassa.