Anni on erilainen ja ylpeä siitä

Anni Murtosaaren tyyli on persoonallinen. Kuvassa hänen asukokonaisuudessaan Lolita kohtaa cyberin. Asu ei ole cosplay-asu vaan Annin oma asukokonaisuus.

Anni Murtosaari lähtee ovesta ulos juuri niin ”joulukuusena” kuin itse haluaa.

On vanha ja huono vitsi, että anime lähtee ihmisestä hakkaamalla. 25-vuotias Anni Murtosaari osaa jo nauraa kyseiselle vitsille ja sanoo, että hänen ikäiseen sitä olisi turha edes yrittää. Ei nimittäin lähde. Anime ja cosplay eli pukuilu on nuorelle vaatemuotoilijalle paitsi harrastus, myös elämäntapa, joka näkyy ennen kaikkea pukeutumisessa.
– Monelle cosplay on suojakuori, jonka taakse voi piilottaa esimerkiksi ujoutta. Minulle se on kuitenkin nyt jo puhtaasti elämäntapa ja pysyvä tyyli, enkä peittele sillä mitään.

KUN Annin vaatekaappiin kurkistaa, sieltä aukeaa värien kirjo. Hyllyt pursuilevat kauniita peruukkeja, hattuja, koristeita, kenkiä ja mekkoja. Paljon itse tehtyjä ja suurin osa arkisessa käytössä. ”Perusfarkkuja” ja T-paitoja on vain pieni pinkka. Annin persoonallista ja vahvasti anime-henkistä tyyliä on monessa paikassa katsottu kieroon, mutta hän on kasvanut sen yli.
– Olen mennyt cossit päällä kouluun ja lähden aina ovesta ulos juuri niin ”joulukuusena” kuin itse haluan. Haluan rohkaista sillä muitakin pukeutumaan juuri niin kuin itse haluaa. On tärkeää pukeutua itseään varten. Se on kaunista, kun ihminen viihtyy omassa ulkomuodossaan.

HÄN muistuttaa, että oma pukeutuminen ei kuulu kenellekään toiselle eikä oikeuta ilkeitä kommentteja. Tuomitseminen johtuu yleensä pelosta.
– Silloin voi yrittää valistaa ihmistä. Moni muuttaa käsityksenä kun kuulee, mistä tässä on kyse.

HARRASTUKSESTA Anni on saanut aikoinaan vääntää kättä vanhempien kanssa. Erityisesti tapahtumiin lähtemisestä käytiin tiukkaa keskustelua. Hänen piti valistaa, että japanilainen Lolita-tyyli ei ole sama asia kuin Vladimir Nabokovin romaani Lolita, joka kertoo keski-ikäisen miehen seksuaalisesta hullaantumisesta 12-vuotiaaseen tyttöön.
– Minun piti ihan lukea romaani, että ymmärrän, mistä vanhempani ovat huolissaan. Lopulta kuitenkin sain heidät ymmärtämään mistä on kyse. Nyt heistä on hienoa, etten huku massaan ja he ovat ylpeitä erilaisuudestani.

TÄLLÄ hetkellä Annin tyyli on sekoitus animevaikutteita, cyberiä ja hippimäisyyttä. Japanilaiset alakulttuurit ja musiikki näkyvät myös vahvasti pukeutumisessa. Hänellä on pitkät ja näyttävät oranssit rastat. Vanhemmat eivät ole ainoita, joille Annin on pitänyt selitellä ulkonäköään. Nykyisin hän suhtautuu uteluihin positiivisella kiinnostuksella ja ohittaa ikävät kommentit.
– Ymmärrän, että ulkopuolisten voi olla vaikea lähestyä anime-väkeä, koska he ovat radikaalisti eri näköisiä. Saatetaan myös ajatella, ettei me osata puhua muusta kuin animesta, mikä ei pidä paikkaansa. Ei meitä kannata pelätä.

ANNI on aina tykännyt piirtää ja ommella. Ja cosplayhyn kuuluu yleisesti se, että asut valmistetaan itse. Viime aikoina itse cosplay-harrastus on jäänyt hieman taka-alalle rastahiusten vuoksi, koska niiden kanssa on hankala käyttää peruukkeja.
– Mieltymys animeen puskee väkisinkin läpi myös vaatesuunnittelussa esimerkiksi leikkauksissa. Cosplayssa parasta on tietenkin samanhenkisten ihmisten kanssa oleminen, mutta myös ongelmanratkaisukyky. Sitä ei uskoisi, millaisia virityksiä joidenkin asujen alta löytyy. Se antaa ideoita myös työhön.

SAMANHENKISYYS ja toisen kunnioitus. Se on yksi asia mikä anime-piireissä ihastuttaa Annia. Vaikka näyttäisit kuinka ”oudolta” tahansa olet siinä porukassa täysin normaali.
– Ja anime-tapahtumissa on todella syvä kunnioitus toisia kohtaan. Siellä saa olla rauhassa, vaikka kulkisit porukan keskellä puolialasti. Jos joku erehtyy huutelemaan tai muuta vastaavaa, niin ryhmäpaine ajaa hänet kyllä äkkiä pois.

Anni on kuluttanut ainakin 50 anime-sarjaa

Anime tarkoittaa japanilaista animaatiota. Manga taas on japaninkielinen ilmaisu sarjakuville. Manga ei ole koskaan ollut Anni Murtosaaren juttu, vaan nimenomaan anime. Hän kertoo kuluttaneensa ainakin 50 sarjaa, joka on harrastajien keskuudessa verrattain pieni luku. Annin sarjavalintoihin vaikuttaa erityisesti se, kuinka anime on piirretty.

– Animessa ja mangassa on genrejä vaikka muille jakaa. Itselläni draama ja piirtotapa vaikuttavat sarjavalintoihin. Moni tykkää nimenomaan action-puolesta, mutta itse on skipannut sen genren kokonaan.

Ensikosketuksen animeen Anni sai vuonna 2005 kaverin hehkutuksen kautta. Sattuipa sopivasti, että tuolloin Jyväskylässä järjestettiin Animecon, johon piti tietenkin päästä.

– Harrastus lähti käsistä aika äkkiä ja tutustuin nopeasti muihin harrastajiin. Sieltä se levähti aikalailla heti myös cosplayhyn eli cossaukseen, Anni nauraa.