Arkadianmäelle tunkua

Vaaleja pukkaa. Eduskuntavaalitkin. Toivottavasti ei maakuntavaaleja, jotka ovat kepun märkä uni. Pelkällä valtapoliittisella veivauksellaan kepu pilasi osin soteuudistuksen. Samoin kuin kokoomus valinnanvapaushoureillaan. Siis lisää bisneslääkintää. Eli raharikkaiden ylihoitoa, alisuoriutujien alihoitoa sekä terveydenhuollon kustannusten ja eriarvoisuuden lisääntymistä. Vastoin soten alkuperäisiä tavoitteita. Kokoomuksen vaalimainoksen ”Autot kuuluvat teille” Twitterin vitsinikkarit ovatkin muokanneet muotoon ”Terveydenhuollon voitot kuuluvat Jerseyn saarille”.

Eduskunta- ja kuntavaalien ehdokkaiksi kelpaavat julkkispellet ja muut noubadit. Harva eduskuntavaalien tilke-ehdokas pääsee Arkadianmäelle. Tai kuntavaalien ehdokas kunnanvaltuustoon. Mutta kuntavaaleissa reputtaneillekin järjestetään paikkoja lautakuntiin. Ja vaikkapa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ylintä valtaa käyttävään valtuustoon. Se kahvittelee pari kertaa vuodessa. Jäseneksi voidaan ujuttaa kouluja käymätön sekä Suomesta ja erityisesti terveydenhuollosta mitään ymmärtämätön ”päättäjä”.

Eduskuntaan halajaa myös joukko siellä jo laitostuneita veteraaneja. Sekä pudokkaita. Kuten demari Tuula Väätäinen. Hän tituleeraa itseään ”varakansanedustajaksi”, jota ei ole olemassakaan. Persujen varafyyreri Laura ”kopio” Huhtasaarikaan ei ole varapresidentti. Väätäinen vietti kolme kautta eduskunnassa ennen tippumistaan 2015 vaaleissa. Hän ei 12 vuodessa (!) edennyt puolueessaan riviedustajaa pidemmälle. Kyvyt bongataan heti kättelyssä. Tälle ”pienen ja köyhän ihmisen asianajajalle” olisi ollut oikeaa työtä tarjolla. Ei kelvannut. Alkoi nostaa edustajien itselleen sumplimaa moraalitonta sopeutumiseläkettä (IL 6.3.2018). Oli kuulema liian tunnettu psykoterapeutin hommiin (SS 20.4.2015). Kirottu kuuluisuus!

Eduskunnan sanotaan usein olevan Suomen kansa pienoiskoossa. Persut ovat ymmärtäneet tämän siten, että edustajia on oltava mahdollisimman monesta rikoslajista. Persujen puoluevirkailija, ”lepakko- ja työmies” Matti Putkonen on ehdolla eduskuntaan. Hän ”pitää varmana, että 30 vuoden takainen raiskaustuomio nostetaan kepin nokkaan” (IL 31.1.). Joulupukkipartahahmo Ari Koponen on myös tyrkyllä persujen listoilla. ”Pukki pyrkii tonttujen seuraan”, otsikoi toimittaja Ville Grahn (SS 17.1.). Grahn muistutti ”Koposen olevan syyteharkinnassa epäiltynä törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmesta rahankeräysrikoksesta. Ja että useilla puolueen nykyedustajista rikostuomiot ovat jo lainvoimaisia”.
Konnia on muissakin puolueissa. Läpimenoa auttaa rikosrekisteri. Puolueet pitävät ehdokasvalinnoillaan vaalikarjaa pilkkanaan.

Kirjoittaja on päiväystävä dosentti.