Aseita vaalitaisteluun!

Suomessa on kuusi lääkärihelikopteritukikohtaa. Parin vuoden päästä kaksi lisää. Rovaniemen kopterissa ovat mukana ensihoitajat, muissa lääkärit. Touhu on julmetun kallista ensihoitoa. Valtio aikoo haalia itselleen oman kopteriyhtiön. Omine koneineen ja lentäjineen. Perusteluna verorahojen säästö ja toiminnan joustavuus. Eli muutoksia ja toiminnan kehittämistä voitaisiin tehdä helpommin. Yksityiset kopteriyhtiöt pitävät tietysti valtion säästölaskelmia tuulesta temmattuina. Niiltä menee tuottoisa bisnes pois alta.

Kopterit ovat alusta asti olleet poliitikkojen temmellyskenttänä. Niiden mielekkyyttä ei ole koskaan vakavissaan kyseenalaistettu. Eikä varsinkaan nyt, kun 99 prosenttia suomalaisista on aivopesty Brexit-henkisellä propagandalla pitämään koptereita tarpeellisina. Toimittaja Toni Lehtinen (HS 20.10.): ”Pohjoiskorealaiset lukemat varmistavat sen, että yksikään poliitikko ei puhu kopteritoimintaa vastaan”. Kopterit ovat tehokkaita vaalitaisteluaseita. Niiden avulla demarien Kari Rajamäki lensi takavuosina jopa ministeriksi. Ilkesi väittää Ilmaria ”elintärkeäksi” Itä-Suomelle.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lääkärikoptereilla pelastetaan yli 150 ihmisen henki vuosittain. Ylen A-studiossa (23.10.) ”Taistelu lääkärikopterilennoista” puhuttiin jopa 170 hengenpelastuksesta. Luvut on revitty hihasta. Raskaasti liioittelemalla. Todellisia lukuja ei tiedä kukaan. Ulkomaisissa tutkimuksissa on saatu hyvin ristiriitaisia tuloksia koptereiden vaikuttavuudesta. Mutta suurimmassa osassa tulokset ovat olleet surkeita. Suomessa hakkureiden kustannusvaikuttavuudesta ei ole tehty yhtään kunnollista tutkimusta. Silti edellä mainitussa A-studiossa HUSin ex-johtaja, demareiden kansanedustaja Aki Linden kehaisi häpeilemättä hakkureita kustannusvaikuttaviksi.

Terveydenhuollossa huudellaan yhä topakammin toimien kustannusvaikuttavuuden perään. Onkin irvokasta, että hakkureiden kanssa puuhastellaan pelkkien poliittisten päätösten ja tavisten mielihalujen mukaan, mututuntumalla. Ilman lääketieteellisiä perusteita. Monien poliitikkojen tavoin Linden ja samaan keskusteluun osallistunut persujen terveysexpertti, edustaja Minna Reijonen – joka paljasti ymmärrysvajeensa hakkureista toivottamalla tervetulleiksi uudet kopterit – vaativat kopteritoiminnan ”kokonaisvaltaista selvittämistä”. Myöhäjunassa silmänlumeeksi. Hakkureita tulee lisää joka tapauksessa.

Useat ensihoidon asiantuntijat kyseenalaistavat eritoten uusien koptereiden hankinnan. Samoilla rahoilla pelastettaisiin enemmän ihmishenkiä ja tuotettaisiin paljon enemmän muita terveyshyötyjä, jos ne sijoitettaisiin maayksiköihin, kumipyöriin.

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.