Myyntitilanteessa asunnon selkeys on kaikista tärkeintä

Sisustusarkkitehti Titi Reijonen stailaa mielellään koteja myyntikuntoon.

Kun koti stailataan myyntikuntoon, poistetaan yleensä enimmät koriste-esineet, jotta itse tila pääsee esiin.

Oletko myymässä asuntoasi, muttet oikein tiedä, kuinka tehdä siitä ostajia houkuttelevan näköinen? Moni asunnon myyjä saattaa kamppailla sen kanssa, kuinka saada esimerkiksi asunnon erityispiirteitä sopivasti esille.
Tässä asiassa voi kysyä myös sisustusarkkitehtien apua, sillä monesta suunnittelutoimistosta on saatavilla stailausvinkkejä.
– Asuntojen stailaukset ovat mukavia ja nopsakoita toteuttaa. Tykkään asettelusta ja sen miettimisestä, miten muut näkevät kohteen, sisustusarkkitehti Titi Reijonen Aare Visualsilta kertoo.

Yleensä asiakas lähettää kohteesta ensin valokuvia, joiden pohjalta sisustusarkkitehdit miettivät parannusehdotuksia.
– Annamme heti vinkkejä, mitä asiakas voisi tehdä jo ennen kuin saavumme paikalle. Kun sitten menemme stailauskeikalle, tuomme mukanamme vähän rekvisiittaa.
Reijonen sanoo, ettei voi ikinä korostaa liikaa sitä, kuinka tärkeää asunnon selkeys myyntitilanteessa on. Yleisimmillään stailauksessa puututaan esimerkiksi asunnon runsaaseen koriste-esinemäärään.
– Siitä ei pidä loukkaantua, jos pyydämme poistamaan koriste-esineitä tai muita henkilökohtaisia tavaroita tai kuvia. Ajattelemme vain myynnin parasta. Ostajan voi olla hankalaa kuvitella itseään asuntoon, joka on täynnä toisen henkilökohtaisia tavaroita.

Asunnosta pyritään stailauksella tekemään selkeä, siisti, avoin ja raikas. Silloin asunnon tilat pääsevät parhaiten esiin, eivätkä jää valokuvissakaan koriste-esinemurun alle. Selkästi esillä olevaan asuntoon on useamman ostajan helpompi kuvitella itsensä.
– Ensivaikutelman suhteen on todella tärkeää, että asunto on siistissä kunnossa. Ikkunat pesty ja kengät järjestyksessä, Reijonen ohjeistaa.

Stailauksella voidaan lisätä asuntoon selkeitä ja raikkaita värejä. Tekstiileillä voi tehdä paljon asunnon ilmeelle.
– Meillä on rekvisiittavarastot, joihin kuuluu tekstiilejä ja pientuotteita, kuten vaikkapa erilaisia maljakoita ja kuppeja, joilla voidaan saada kotiin haluttua ilmettä.
Yleensä myyntivaiheessa kodissa kannattaa suosia harmonisia ja luonnonläheisiä värejä.
– Ne yleensä miellyttävät useampia. Myyntitilanteessa ei ole tarkoitus tuoda esille vain myyjän lempiväriä, vaan saada mahdollisimman moni kiinnostumaan kohteesta. Jos taas koti on seiniä myöten hyvin värikäs, on selkeys entistä tärkeämpää. Yleisilmeen halutaan aina olevan linjakas.

Reijonen pitää tärkeänä sitä, että jo ensimmäiset myyntikuvat asunnosta olisivat vetäviä. Eli, että asunto olisi edustavassa myyntikunnossa heti aluksi.
– Minusta ei ole järkevää odotella ensin huonoilla kuvilla, josko ostaja löytyisi. Siinä voidaan menettään kohteen uutuusarvo, jos se roikkuu pitkään myynnissä epäedustavasti.
Jo pelkkä sisustussuunnittelijan konsultaatio voi olla riittävä apu.
– Joskus ihan pienet vinkit auttavat myyjää jo tarpeeksi hieman kohentamaan asunnon ilmettä.

Joskus sisustusarkkitehdit voivat lähteä myös ostajan mukaan asuntonäytölle.
– Autamme miettimään, miten kohteesta saisi ostajan tarpeisiin sopivan. Joskus voi olla hankalaa miettiä pelkkien neliömäärien avulla, onko asunnossa esimerkiksi järjestettävissä tarpeeksi tilaa lapsille.
Sisustusarkkitehdit hahmottavat pohja- ja tilaratkaisut yleensä helpommin kuin vähemmän näiden asioiden kanssa tekemisissä oleva ostaja.
– Voisimme olla hyvä apu matkaan esimerkiksi silloin, jos on vähän epävarma tilaratkaisujen suhteen.

Käytännön vinkkejä

Kun koti laitetaan myyntiin, kannattaa aivan ensiksi tehdä kunnon siivous. Pese sauna, pyyhi jalkalistat ja pesetä matot. Ennen myyntiä kannattaa tehdä kaikki se, mitä on suunnittelut, muttei ole vielä saanut aikaiseksi.
Seuraavaksi selkeytä tilat ja vähennä kalusteita. Pienikin asunto voi olla avara, jos siellä on sopivan vähän tavaraa. Kaikki ylimääräinen kannattaa viedä pois. Kerää pois lehtipinot, turhat purkit tasoilta ja lemmikin ruokakupit. Tyhjennä eteisestä kengät ja naulakosta takit, tosin esimerkiksi kauniin huivin voi jättää esille.
Kiinnitä huomiota valaistukseen. Valoa tarvitaan etenkin silloin, jos näyttö on pimeämpään aikaan.
Vinkit: Kiinteistömaailma

Kutsuva sisäänkäynti

  • Ostaja näkee ensimmäisenä pihan ja sisäänkäynnin.
  • Talvella siis kolaa piha ja kesällä leikkaa nurmikko.
  • Kerää harrastusvälineet sivummalle.
  • Tee sisäänkäynnistä kutsuva vuodenaikaan sopivilla kukkaruukuilla tai kynttilälyhdyillä.
  • Siivoa parveke ja tuo sinne sopivan kokoinen pöytäryhmä tai lepotuoli.

Vinkit: Kiinteistömaailma