Au pair on iso apu arjessa

Sara Diaz saapui tammikuussa au pairiksi Kuopioon. Hän on Alexalle ja Lucalle jo kuin isosisko.

Espanjalainen Sara Diaz tuli au pairiksi kuopiolaisen perheen kotiin.

Viime syksynä Saaristokaupungissa asuvan Anne Paasikarin ja Arto Tissarin perheen arki muuttui, kun työtehtävät veivät Arton kuukausiksi Nepaliin. Kriisinhallintakeskuksella työskentelevä Arto oli aiemminkin matkustellut työnsä puolesta paljon, mutta nyt YK-tehtävät veivät hänet ulkomaille reiluksi puoleksi vuodeksi. Paluu Suomeen on vasta toukokuussa. Perhe päätti hankkia au pairin auttamaan äiti Annea arjen askareissa.

PERHE laittoi hakemuksen kansainväliselle au pair -sivustolle. Jonkin ajan kuluttua perheeseen otti yhteyttä espanjalainen Sara Diaz (25), joka oli kiinnostunut tulemaan au pairiksi Suomeen. Sara, Anne ja Arto kävivät syksyn aikana useita skype-keskusteluja.
– Olin yhteydessä yhden toisenkin suomalaisperheen kanssa, mutta heidän kanssaan ei muodostunut samanlaista yhteyttä. Annen ja Arton kanssa tuntui heti luontevalle jutella. Aluksi olisin halunnut johonkin isompaan kaupunkiin, mutta tärkeämpää oli, että perhe on hyvä, Sara kertoo.
Sara saapui Kuopioon tammikuun alussa. Kuopiossa häntä odotti Annen lisäksi perheen lapset, Luca (9) ja Alexa (3).
– Alussa minua hieman jännitti, miten varsinkin Alexan kanssa kommunikoidaan, sillä meillä ei ole yhteistä kieltä, Sara kertoo.

NYT Sara on ollut osa Paasikarin ja Tissarin perhettä jo lähes kaksi kuukautta ja on jo perheen lapsille kuin isosisko. Viestintä Lucan ja Alexan kanssa sujuu puheen ja elekielen sekoituksella.
– Luca osaa jo hyvin englantia, joten hän osaa jutella Saran kanssa englanniksi. Alexan kanssa heillä oli aluksi haastavampaa. Saralla ei ollut kokemusta 3-vuotiaiden kanssa olosta ja Alexa halusi haastaa Saraa. Mutta nyt heille on jo muodostunut oma erityinen suhde. Alexa on kiinnostunut Saran seurassa muun muassa maalaamisesta, Anne kertoo.

SARAN apu korostuu varsinkin perheen aamun kiireissä, kun Anne on lähdössä töihin ja lapset kouluun ja hoitoon. Sara auttaa lapsia aamuaskareissa ja vie heidät autolla kouluun ja päiväkotiin. Iltapäivisin hän hakee usein lapset kotiin ja auttaa harrastuksiin kuljetuksessa.
– Sara on oppinut hyvin ajamaan Suomen liukkailla teillä. Onneksi hänen perheellään on Espanjassa ollut samanlainen auto kuin meillä, joten auto oli tuttu, Anne kertoo.
Päivisin Saralla on omaa aikaa; hän urheilee, kokkailee ja tapaa Kuopiossa asuvia Erasmus-opiskelijoita. Iltapäivisin ja iltaisin hän viettää usein aikaa perheen kanssa.

SARA sanoo, että hänelle au pairina olo on opettanut uuden kulttuurin lisäksi muun muassa lasten kanssa olemista.
– Yksi syy Suomeen tulooni oli se, että haluan tutustua Suomen kiiteltyyn koulutussysteemiin. Haluan tulevaisuudessa tehdä töitä lasten parissa, joten au pairina saan siihen hyvä harjoitusta.

ANNE korostaa, että au pair on hyvää kulttuurikoulutusta myös isäntäperheelle.
– Saran tulo on tarjonnut lapsille hyvän kokemuksen uusista kulttuureista ja kansainvälisyydestä. Lisäksi minulle on tärkeä, että saan itsekin ylläpitää kielitaitoa ja arjessa on toinen aikuinen, jonka kanssa jutella aikuisten juttuja, Anne sanoo.

AU pairin palkkaamiseen on muutamia kansainvälisiä sääntöjä. Säännöt ohjeistavat muun muassa työajasta, palkasta ja työtehtävistä.
Anne ja lapset ovat esitelleet Saralle Kuopiota ja suunnitelmissa on tehdä vierailuja myös muihin kaupunkeihin.
– Saralle esitellessä tulee itsekin tutustuttua omaan maahan eri näkökulmasta.