AVI saisi pyytää anteeksi

Harvoin näkee, että elävä ihminen perustelee AVIn ratkaisuja.

Vaasan hovioikeus palautti aluehallintoviraston (AVI) tekemän järjen vastaisen Antikkala-päätöksen uudelleen valmisteluun. AVI haluaisi suojella harvinaista sientä, viherhäiverusokasta. AVIn virkamiesdiktatuuri kiusaa lapsiperheitä, kaupungin valmistelua ja elinkeinotoimea. Tavalliset maisteritkaan eivät olleet aiemmin kuulleet viherhäiverusokkaasta. Kaiken huipuksi sieniesiintymä oli syntynyt laskettelurinteen ansiosta. Antikkala on pysynyt vuosikausia heinittyneenä joutomaana, jollaisia näkee Venäjän alkoholisoituneiden kylien takapihoilla.

AVIn perusteluja voisi pitää tosielämän komiikkana, mutta vitsi ei naurata, kun kiusanteko pysäyttää miljoonahankkeen. Eikö lupaviranomaisella ole mitään vastuuta päätöksistään tai korvausvelvollisuutta? Onko AVIn pilkunviilaajilla oma mielipide, jonka he naamioivat tulkintoihinsa? Harvoin näkee, että elävä ihminen perustelee AVIn ratkaisuja. Päätöksen tekee aina arvostelun yläpuolella oleva AVI. Poliitikot ja johtavat virkamiehet joutuvat perustelemaan kasvoillaan päätöksiään, mikseivät AVIn diktaattorit?

Siihen paikkaan, mihin ihminen on perustanut kaupungin, ei voida vaatia, että sienten ja oravien oikeudet määräävät, mihin saa rakentaa. Joillakin metsäsuomalaisilla on käsitys, että Suomessa ei saisi olla lainkaan kaupunkeja eikä korkeita taloja. Harvaan asutun maan pienten väestökeskittymienkin pitäisi pysyä luonnonsuojelualueina. Jos Puijolta putsattaisiin himoliikkujat, jäisi Päivärannan ja keskustan väliin 5 kilometrin hiljainen vyöhyke. Tätäkö haluamme?

Ilkeääkö AVI jatkaa kiusantekoaan hakemalla hovioikeuden päätöksestä muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta? Oppiko AVI jotain Vaasan näpäytyksestä? Viraston valmistelijoiden pitäisi pyytää julkisesti anteeksi ylilyöntiään. Kaupungissa on marginaalinen ihmisjoukko, jonka elämäntehtävä on hidastaa demokraattisesti tehtyjä päätöksiä. Nyt näyttää siltä, että lupaviranomainenkin osaa heittäytyä hankalaksi. Vähintä millä AVI voisi hitusen paikata munaustaan, olisi asian pikainen uudestaan käsittely sen sijaan, että alkaa tuttu laulu pitkistä käsittelyajoista. Täytyy vain ihmetellä Huippupaikat Oy:n kärsivällisyyttä. Firmalla on miljoonille varmasti muutakin käyttöä kuin seisottaa rahojaan AVIn satraappien armoilla.