Eeva Mertanen: ”Olin jo lapsena erittäin yrittäjähenkinen”

Eeva perhekuvassa isän sylissä vuonna 1985. ”Minulla on jo johtajan sormi pystyssä.” Kuva: Kekäläisen Valokuvaamo

Minä lapsena: Eeva Mertanen, 34, toimitusjohtaja, Ravintolamestarit Oy

”Olen KYSissä syntynyt persjalkainen savolainen. Ikää ei ollut kuin reilu yksi vuotta, kun perheemme lähti Irlantiin isäni työn perässä. Aloitin siellä koulun neljän vanhana, jonka ansiosta minusta tuli kaksikielinen. Meillä oli kesämökki Espanjassa, joten sekin maa tuli läheiseksi ja on antanut niin kolmannen kielen kuin elämästä nauttimisen asenteen.
Perheeseeni kuului 17 ja 15 vuotta vanhemmat isosiskot, paras ystäväni – kuusi vuotta vanhempi veljeni, sekä äiti ja isä. Olen se pahnanpohjimmainen, jolle oli mukavasti siloteltu tie. Tulin kuusivuotiaana tädiksi ja Irlannin jälkeen matka veikin lähelle isosiskoani Tampereelle. Olin luottolapsenvahti ja ylpeä täti tätitettäville.
Jos en ollut lapsuudessani veljeni kanssa tutkimassa metsiä koiramme Pimun opastuksella, olin rakentamassa lumimajaa ystäväni Heidin kanssa. Sinne kätkettiin aarteita, kuten luvattomasti irrotetut jääpuikot. Tanhu ja rakas partioharrastus koettiin yhdessä!
Partiosta tulikin pian elämäntapa ja paikka, jossa opin johtajuutta. Enää ei ole ollut aikaa olla mukana aktiivisesti, mutta jokavuotiset metsäretket ja vaellukset sekä puiden halailut energisoivat arkea edelleen. Olin jo lapsena erittäin yrittäjähenkinen – äidin meikkirasiat olivat kuumaa kamaa mielikuvituskaupassani.
Seiskaluokalla muutimme jälleen isäni työn perässä takaisin Kuopioon. Tuosta alkoi uusi elämänjakso, jonka aikana sain laajan ystäväpiirin, joka kantaa tähänkin päivään. Kun kysyin veljeltäni, että millainen olin lapsena, hän vastasi: ”Olit nörtti pianonsoittaja ja tanhuaja. Isin tyttö. Siisti ja tyylitietoinen, mutta rymisit metsässä yhtä lailla.” Mikään ei ole siis tainnut muuttua.”

• Sarjassa tutut savolaiset muistelevat lapsuuttaan.

Kuva: Pavel Kasinski