Ei mikään nerojen kerho

Jussi Hakala aloitti Mensan puheenjohtajana vuoden alussa. Kuva: Inka Matilainen

Kuopiolainen tietotekniikan insinööri Jussi Hakala kuuluu väestön älykkäimpään prosenttiin ja on Mensan uusi puheenjohtaja.

Kuopiolainen tietotekniikan insinööri Jussi Hakala aloitti vuodenvaihteessa Suomen Mensan uutena puheenjohtajana. Hakala kuuluu väestön älykkäimpään prosenttiin, mutta ei pidä itseään nerona ja haluaa karistaa tätä uskomusta myös Mensasta. Yhdistyksen yllä leijuu monen mielessä myös tietynlainen mystiikka, jota Hakala haluaa hälventää.
– Moni ajattelee, että Mensa on nerojen kerho ja osittain tämä tietty mystiikka on meistä sisältäpäin lähtevää. Meillä ei ole mitään riittejä, suurta maailmanpelastusohjelmaa tai salattavaa. Mutta jäseniemme nimiä ei julkisteta ja osittain on varmasti suomalaista mentaliteettia, ettei haluta kertoa muille kuuluvansa Mensaan, ettei olisi mukamas parempi kuin muut.

Hakala muistuttaa, että Mensan testit läpäisseiden ihmisten älykkyys on ominaisuus. Ei jotakin, mikä olisi pois muilta, tai muuttaisi ihmistä jotenkin paremmaksi saatikka huonommaksi.
– Ajatellaan helposti, että me voimme ratkaista kaikki maailman ongelmat. Termien tietämättömyys sotkee usein älykkyyden viisauteen, nerouteen tai oppineisuuteen. Kyseessä on mitattu ominaisuus, eikä se tarkoita, että ihminen olisi nero tai viisas. Kaikilla on tämä ominaisuus, mutta toisilla on sitä enemmän kuin toisilla. Minulle tämä ominaisuus antaa ennen kaikkea mahdollisuuden ymmärtää ympäröivää maailmaa ja kykyä asettua toisen asemaan näkemään asiat eri kulmista. Minusta älykkyys antaa mahdollisuuden olla niin sanottu tolkun ihminen.

Yhdistys on ennen kaikkea foorumi keskustella muiden älykkäiden ja samanmielisten kanssa. Siksi tavoitteet ovat moneen muuhun yhdistykseen verrattuna pieniä, eikä yhdistys ota yleisesti kantaa esimerkiksi poliittisiin asioihin.
– Jos kaikki keskusteluaiheet kävisi läpi, siinä menisi pitkään, mutta yleisesti keskustelun aiheeksi meidän jäsenten keskuudessa nousevat useimmiten älykkyyteen liittyvät uutiset. Toki siellä puhutaan yhteiskunnallisistakin asioista, mutta myös ihan vaikkapa harrastuksista.

Jäsenet ovat hyvin erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, joita yhdistää tämä tietty ominaisuus. Hakala arvioi, että jäsenet ovat kuitenkin keskimäärin esimerkiksi korkeammin koulutettuja.
– Silti ihmisiä on kaikista taustoista ja yhteiskuntaluokista. Monen tausta on, että on saatettu pitää outona ja tyhmänä esimerkiksi kouluaikaan. Testin läpäistessään he havahtuvat, että tässä onkin vastaus, miksi näin oli. Yleisesti meitä yhdistää ehkä kyky nopeaan oivaltamiseen, ongelmanratkaisukykyyn, syy-seuraussuhteiden ymmärtämiseen, kiinnostus uusiin asioihin tai vaikkapa taipumus selvittää asioiden taustoja ja kontekstia.

Hakala itse teki Mensan testin vuonna 2005 ystävän innoittamana. Hänelle itselleen tulos oli hienoinen positiivinen yllätys, mutta se ei muuttanut elämää suuntaan tai toiseen. Mensan jäseneksi hän kuitenkin liittyi seuraavana vuonna 2006.
– En ymmärtänyt itseäni yhtään sen paremmin, mies naurahtaa.

Puheenjohtaja kertoo, että suurin osa Mensan testin tekevistä tekee sen mielenkiinnosta omaa älykkyysosamääräänsä kohtaan. Kaikki testin läpäisseet eivät suinkaan liity yhdistykseen, mutta se mahdollisuus heillä säilyy ikuisesti.
–Testejä tekevät paljon esimerkiksi opiskelijat. Testi on luonteeltaan kertatesti, mutta testiin on mahdollista osallistua toistamiseen, eli yhteensä kaksi testikertaa on ehdoton maksimi. Suomessa ikäraja testiin on 16 vuotta. Monessa muussa maassa ikäraja on matalampi, mutta meillä on ajateltu, että aivot kuitenkin kehittyvät pitkään, eikä seurassamme ole lapsille tai nuorille suunnattua toimintaa. Mahdollinen jäsenyys ei ehkä olisi heille kovin mielekästä.

Järjestön puheenjohtajaksi Hakala päätyi pyynnöstä. Hänen tavoitteenaan on kehittää yhdistyksen paikallisosastojen toimintaa ja tavoite onkin kiertää kaikki paikallisjärjestöt mahdollisimman pian.
– Tarkoituksena on tutustua paikalliseen toimintaan ja miettiä, miten toimintaa voitaisiin viedä tarvittaessa eteenpäin.

Älykkäiden järjestö

  • Mensa on kansainvälinen älykkyysjärjestö, jossa on maailmanlaajuisesti noin satakolmekymmentätuhatta jäsentä. Suomessa jäseniä on noin 3100.
    Mensan jäseneksi voi liittyä jokainen, joka saavuttaa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98% väestöstä.
  • Lähde: Mensa