Eläimillä on tietoisuus

Kun syöt joulukinkkua, käytät ravinnoksi tuntevan eläimen lihaa.

Yle Perjantaissa 30.11. filosofi Elisa Aaltola todisteli tutkimuksellisesti, että eläimillä on tietoisuus ja tunteet. Vuoristokiipeilijänä tunnettu metsästäjä Veikka Gustafsson puolusteli eläinten ampumista luontosuhteen vaalimisella. Gustafsson selitteli, että on ihan hyväksyttävää ampua Afrikassa sarvipää ja kuljettaa sarvet olohuoneen seinälle.
Lopulta Gustafsson perääntyi, kun häneltä kysyttiin, oletko koskaan ajatellut lopettaa eläinten syömistä: ”En aikaisemmin, mutta muutamia minuutteja sitten tässä ohjelmassa asia tuli mieleeni.”

Ajat muuttuvat. Epäilen, että sadan vuoden kuluttua joulukinkun syönti ei ole sallittua. Tämän aikakauden ihmisiä pidetään tuolloin barbaareina ja heidän ruokatottumuksiaan suomalaisheimon kannibalismina. Tulevaisuudessa lihansyöjiä nimitetään rasisteiksi, jotka sortavat muiden eläinten oikeuksia.
Vielä parikymmentä vuotta sitten terveysviranomaiset alkoivat kuulustella kasvissyöjäteinejä ja epäillä anoreksiaa. Ministeri Jussi Niinistö on nykyisinkin sitä mieltä, että Suomen armeija uskottavuus horjuu, jos sotilas nauttii kaalipirtelöitä ja linssikeittoa.

Iskiessäsi jouluna haarukkasi kinkkuun, paloittelet tuntevaa ja empaattista sikaa. Miten on oman empatiasi laita, kun nautit toista eläinlajia ruokana? Olisitko valmis yhtä tunteettomasti syömään juhlalounaaksi lemmikkikoirasi? Syötkö sikaa siksi, että luulet olevasi sikaa älykkäämpi tai että porsas ei osaa puhua samalla tavalla kuin sinä? Sika tuntee nälkää, janoa, pelkoa, iloa ja vihaa kuten sinäkin. Se on myös seksuaalinen olento.
Perusteletko joulukinkun syöntisi sillä, sikaa on ruokittu hyvin karsinassa sinun makunautintojesi vuoksi?

Kävin hiljakkoin natsien vanhassa tuhoamisleireissä. Miten keskistysleireistä eroavat sian tai tuotantoeläinten häkkielämä? Naaraat pakotetaan jatkuvaan raskauskierteeseen kuin sodissa, joissa naisia raiskataan. Poikaset usein erotetaan emoistaan heti syntymän jälkeen ja joko ne tapetaan tai kuljetetaan kasvatettaviksi teurasikään. Natsimeininkiä!
Mietipä vielä kerran joulupöydässä, että onko oikein tappaa sika käyttäen tekosyynä joulun perinteitä. Ilmastonmuutos on luonnon opetus, mikä vauhdittaa tulevaisuuden ihmisen vegaanista elämäntapaa.