Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos

Terttu Miettinen auttaa eläkkeelle juuri jääneitä tai jäämässä olevia mieltä askarruttavissa asioissa. Kuva: Inka Matilainen

Toiselle eläke on kauan odotettu vapaus, toiselle mittava elämänkriisi. Tukea mieltä painaviin ajatuksiin voi saada Täyttä elämää -valmennuksesta.

Terttu Miettinen muistaa vielä kirkkaasti, kun hän jäi eläkkeelle. Kyseessä ei ollut odotettu päivä, jolloin alkaa oma aika, vaan Terttu siirtyi töistä lopullisesti pois sairaseläkkeen kautta. Se tuntui aluksi valtaisalta pettymykseltä.
– Tuntui, että olen pettymys itselleni, sitten olen pettymys työpaikalleni ja lopulta koko yhteiskunnalle. Siinä kasattiin aikamoista palapeliä, että olenko arvokas.

Pian eläkkeelle siirtymisen jälkeen Terttu sai ensimmäisen sydäninfarktin. Siitä hän selvisi ”helpolla”, mutta sitten tuli vaivoja selkään, ja myöhemmin jalkaan. Ja kolme vuotta myöhemmin toinen sydäninfarkti.
– Siitä on ihan tutkimuksiakin, että kun ihminen jää eläkkeelle, niin alkaa sairastelu. Minulla se oli niin sanotusti pitkä prosessi, mutta nyt voin hyvin. Kerron tätä tarinaa juuri siksi, että ihmiset ymmärtäisivät, että näistä selviää.

Samoihin aikoihin kun Terttu jäi eläkkeelle, käynnistyi Suomen Punaisella Ristillä Täyttä elämää -hanke kuin tarkoituksesta. Jo siinä vaiheessa pitkään SPR:n toiminnassa mukana ollut Terttu lähti hankkeeseen mukaan ja sai siitä avaimia omaan tilanteeseensa. Nyt hän valmentaa muita.
– Valmennuksessa tuetaan vanhuuseläkkeelle siirtymässä olevia tai äskettäin siirtyneitä elämänmuutoksessa ja tarjotaan mahdollisuutta löytää vapaaehtoistoiminnasta merkityksellinen elämänsisältö työuran jälkeen. Tapaamisissa keskustellaan ja tehdään sekä ryhmä- että paritehtäviä. Järjestän niitä yksilöille, jos kasaan saadaan noin 8 hengen ryhmä ja ohjelma muotoutuu aina ryhmän mukaan. Valmennus on maksutonta.

Terttu sanoo, että eläkkeelle jääminen on valtava muutos, eikä aina yksin positiivinen sellainen. Siksi hankekin kehitettiin. Vastaamaan asian kanssa painivien ihmisten tarpeisiin. Eläkkeelle siirtyminen vaikuttaa Tertun mukaan moniin hyvin arkipäiväisiinkin asioihin.

Kun ennen vuorokautta rytmitti työ, joka vei 8–16 tuntia päivästä, yhtäkkiä onkin 24 tuntia käytettävissä ihan mihin itse tahtoo. Terttu sanoo, että siinä joutuu pohtimaan melkolailla, mitä tulee tilalle.
– Kaikki eivät ole ehtineet tai uskaltaneet miettiä sitä etukäteen. Tämä voi olla erityisen rankkaa silloin, jos minäkuva on rakentunut vahvasti työlle. Siinä on melkoinen miettiminen, että kuka minä olen, kun riisun työkaavun ja kuinka ne palaset siihen omaan itseensä löytää.

Yksi isoin vaikutus näkyy taloudessa. Tilille ei kopsahdakaan kuukausittain lainkaan sama summa kuin ennen. Tässä on Tertun mukaan tarkan selvityksen ja pohdinnan paikka.
– On hyvä selvittää eläkemaksuasiat ajoissa. Sekä pohtia miten, mistä ja millä hinnalla tekee hankintoja. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, mutta jos on, niin tähän kannattaa varautua laittamalla edes jotain säästöön. Tässä on myös paljon oman elämän hallinnasta kyse, eli mistä voin luopua ja mitä tahtoo pitää.

Eläkkeelle jäädessä häviää myös työterveyshuolto. On itse selvitettävä, mistä seuraava lääkäri.
– Meneekö yksityiselle vai julkiselle puolelle. Se voi olla yllättävän monimutkaista varsinkin, kun työterveyshuollossa lääkärissä käyminen on tehty hyvinkin simppeliksi.

Osa saattaa myös menettää ison osan sosiaalisesta verkostostaan jäädessään eläkkeelle. Yhteydenpito työn ulkopuolisiin ystäviin on kiireiden vuoksi saattanut jäädä, ja eläkkeelle jäädessä ei olekaan enää kavereita.
– Mietitään, että miten ja kuka ottaa yhteyttä. Ystäviin olisi luonnollisesti hyvä pitää yhteyttä myös työelämässä ollessa, mutta heihin voi ottaa yhteyden uudestaan. Ja esimerkiksi harrastus- ja seuratoiminnasta voi löytää uusia ystäviä.

Kotiin ei ole Tertun mukaan hyvä linnoittautua. Edes kerran viikkoon pitäisi lähteä ihmisten ilmoille. Aloittaa voi vaikka tulemalla SPR:n järjestämään Tarinatorstaihin Pitkälahden ABC:lle torstaina 4.4. kello 15 alkaen.
– Tarinatorstai-tapahtumat ovat ET-lehden ja ABC-asemien uusi konsepti, jossa kuullaan kiinnostavia tarinoita ja tutustutaan toisiin. Niiden ajatuksena on ehkäistä yksinäisyyttä. Tällä kertaa mukana on näyttelijä Seppo Pääkkönen.

Kukaan ei eläköidy samalla tavalla

SPR:n vapaaehtoistyöntekijä ja Täyttä elämää eläkkeellä -valmentaja Terttu Miettinen muistuttaa, ettei kukaan eläköidy samalla tavalla. Henkilölle, jolle työ ei ole ollut niin rakasta, eläke voi olla suuri helpotus ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Toiselle se on suuri kriisi. Siksi tärkeää onkin vertaistuki.
– On tärkeää, että saa puhua. Ja saa myös tuntea sekä puhua niistä tunteista. Parasta on kun saa puhua muiden, saman kokeneiden kanssa. Tärkeintä on, että ei jää yksin. Tunteita voi purkaa myös kynällä ja paperilla.

Tärkeintä on Tertun mukaan pitää yllä mielen hyvinvointia. Siitä lähtee myös fyysinen hyvinvointi.
– Ei tarvitse olla tekohymy naamalla koko ajan, mutta sellaista positiivisuutta, toivoa, naurua ja huumoria on hyvä pitää mukana elämässä. Meillä jokaisella on valtavasti erilaisia voimavaroja, kunhan ne vain osataan ottaa käyttöön. Ja vastoinkäymisetkin kuuluvat elämään, mutta on hyvä muistaa, että asioilla on tapana järjestyä.

Se on myös hyvä muistaa, ettei kaiken tarvitse olla suunniteltua heti ensimmäisestä eläkepäivästä lähtien. Aivan aluksi kannattaa ottaa puhtaasti aikaa itselleen.
– Ottaa muutaman ensimmäisen viikon ikään kuin lomana, jolloin ei tarvitse tehdä mitään. Voi rauhassa pysähtyä miettimään, millaista elämää eläkkeellä haluaa elää.

Jos tietää milloin eläkepäivät koittavat, kannattaa niihin valmistautuminen aloittaa ajoissa ja pikkuhiljaa.
– Tyhjennä esimerkiksi kaappia tai työhuonetta pikkuhiljaa ja tee surutyötä ja vapauta itseäsi samalla. Kun hetki lopulta koittaa, on myös oikeasti hyvä jättää kunnon hyvästit työyhteisölle, muuten käy helposti niin, että oletkin joka aamu siellä aamukahvilla ja se ei välttämättä tunnu muista hyvältä.

Eläkekriisissä painiskelevia Terttu haluaa muistuttaa eläkeajan monista hyvistä puolista. Isoin niistä on vapaus käyttää aika juuri siihen, mitä itse tahdot.
– Voit tehdä juuri sitä, mikä tuo onnea. Vaikka neuloa, kalastaa tai tehdä käsitöitä. Ne ovat monesti sellaisia, joille ei jää aikaa kun on töissä. Toki tässäkin on tärkeää, että suunnittelee tekemistä hieman, ettei kalenteri tule heti aivan täyteen, koska väliin tarvitaan lepoa ja untakin.

Lisätietoa Täyttä elämää eläkkeellä -valmennuksesta SPR Kuopiolta: https://rednet.punainenristi.fi/kuopio

10 vinkkiä eläkkeelle jäävälle

 1.  Rakenna oma käsityksesi eläkeläisyydestä.
 2.  Elä arvojesi mukaan ja aseta tavoitteita.
 3.  Noudata päivä- ja viikkorytmiä.
 4.  Sitoudu johonkin tehtävään edes kerran viikossa.
 5.  Pidä huolta itsestäsi – sekä mielestä että kehosta.
 6.  Ole utelias ja opettele uutta.
 7.  Löydä itsellesi yhteisö tai useampia.
 8.  Arvosta ystäviä, mutta hanki myös tuttavia.
 9.  Ole avoin uudelle elämänvaiheelle ja sen tuomille mahdollisuuksille.
 10.  Ajattele positiivisesti. Viljele hyväntahtoisuutta ja iän tuomaa viisautta.
  Lähde: Täyttä elämää eläkkeellä, Suomen Punainen Risti