Elena Chiksoeva: ”Kaikki lapsuuden kesät vietin urheiluleirillä”

Elena Chiksoeva on nykyään Lapland Hotelsin myyntipäällikkö ja Kuopion varavaltuutettu (kok.). Kuva: Chiksoevan kuva-albumi

Minä lapsena: Elena Chiksoeva, Lapland Hotelsin myyntipäällikkö

”Vietin lapsuuden ja nuoruuden Kostamuksessa. Synnyin kuopuksena hiihtovalmentajien perheeseen vuonna 1983. Kaikki lapsuuden kesät vietin urheiluleirillä vanhempien kanssa. Meillä oli kolmet treenit päivässä: suureksi osaksi juoksemista ja välillä vaihteeksi venesoutua ja voimistelua.
Siitä huolimatta jäi ihanat muistot niiltä ajoilta. Palasin kuitenkin kevyesti juoksemisen pariin uudestaan vasta 35-vuotiaana. Aloitin varmaan murrosiässä kapinoimaan urheilua vastaan ja vietin kaikki nuoruuden kesät serkun kanssa mummolan kesämökillä Petroskoin läheisyydessä. Talo oli sellaisessa mökkikylässä, jossa on vieri viereen satoja tontteja. Joka kesä siellä oli samat kesäkaverit, jotka viettivät myös koululomaansa siellä vuodesta toiseen.

Lapsena harrastin todella paljon hiihtoa ja kilpailin kaupungin hiihtokilpailuissa. Pelasin myös koulun koripallojoukkueessa. Isäni oli urheilukoulun rehtorina, sekä on toiminut hiihtovalmentajana ja liikunnanopettajana, samoin kuin äitini. Rakastin kaikkia eläimiä ja halusin olla isona eläinlääkäri.

Nuoruudessa en tykännyt käydä vanhempien kanssa mökillä. Siellä piti istuttaa perunoita, käydä marjassa ja peseytyä kuumassa puusaunassa, jossa ei ollut edes valoa. Ei ole ihme, että en tykkää nykypäivänäkään saunasta, enkä marjastamisesta. Mökillä ei muuten ole edelleenkään sähköä, eikä puhelinverkkoa – joka on nykypäivänä niin luksusta. Omistetaan yhä se isän rakentama mökki hänen muistoksi.

Olin kuulemma helppo ja hyvin käyttäytyvä lapsi. Murrosiässä en kyllä ollut enää niin kilttinä. Kunnioitin kuitenkin aina vanhempia ja muita aikuisia. Vanhemmat haaveilivat lähettää minut opiskelemaan Suomeen lukion jälkeen. Se oli elämäni paras käänne.
Vaikka vastustin sitä kovasti mielessäni, nopeasti ymmärsin, että haluan jäädä rakentamaan omaa onnea tähän ihanaan naapurimaahan. Olen ikuisesti kiitollinen vanhemmille kasvatuksesta, rakkaudesta urheiluun ja iloisuudesta vaikeiden elämän olosuhteiden huolimatta.”

• Minä lapsena -sarjassa tutut savolaiset muistelevat lapsuuttaan.

Kuva: Ismo Vornanen