Erityisherkästä erityisvahvaksi

Taolainen meditaatio on auttanut Kalle Rosenbergia tuntemaan itsensä paremmin. Kuva on Rosenbergin kuva-arkistosta ja otettu Kolin huipulta kesällä.

Kuopiolaislähtöinen Kalle Rosenberg on kääntänyt oman erityisherkkyytensä vahvuudeksi.

Kuopiolaislähtöinen Kalle Rosenberg kävi syksyn alussa luennoimassa erityisherkkyydestä Kuopion Elämänvoimaa-tapahtumassa. Rosenberg kertoi, kuinka on itse pikkuhiljaa onnistunut muuttamaan oman erityisherkkyytensä erityisvahvuudeksi. Kalle kertoi ajatuksiaan myöhemmin myös Kaupunkilehdelle.

KALLE itse kertoo eläneensä vuosia niin ettei ymmärtänyt omaa herkkyyttään. Se on vaikuttanut hänen elämäänsä niin hyvässä kuin pahassa.
– Tarvitsen paljon aikaa yksinoloon ja latautumiseen. Olen aina ollut hyvin herkkä muiden ihmisten tunnekokemuksille ja aistinut sen jos joku ei esimerkiksi hyväksy minua.

HERKKYYS kaikelle ympärillä tapahtuvalle sai ennen Kallen hyvin väsyneeksi. Vaikka olo oli iloinen ja onnellinen, siitä huolimatta hän rasittui ympäristöstä.
– Jouduin kärsimään paljon ja luopumaan monista asioista. Monet asiat joihin olisi pitänyt kyetä, en kyennyt. Imin kaiken itseeni.

LUKUISTEN etsintäyritysten jälkeen Kalle on löytänyt oman polkunsa taolaisen meditaation avulla. Mies sanoo, että meditaatio on auttanut häntä tunnistamaan omat rajansa helpommin ja löytämään sisäiset vahvuutensa.
– Olen kokeillut paljon erilaisia juttuja. Ja useita meditaatiotekniikoitakin. Taolainen meditaatio oli kuitenkin käänteentekevä juttu. Nyt tuntuu, että olen sillä polulla, mitä minun pitääkin kulkea.

TAOLAISEN meditaation äärelle Kalle päätyi sattuman kautta kun hänelle laitettu hammasimplantti romahdutti terveyden.
– Minulla oli myös käsittelemätöntä tunnetaakkaa. Mediataation avulla olen oppinut ymmärtämään itseäni ja saanut pitkäjänteisyyttä sekä kärsivällisyyttä jatkaa eteenpäin. Kun avautuu omalle sisäiselle maailmalle, oppii ymmärtämään myös muita paremmin.

KALLE sanoo, että oman elämän parantamiseksi on olemassa lukuisia ratkaisuja, mutta sitä varten on oltava avoin uusille asioille.
– Se ei ole aina helppoa. Olin itsekin aluksi niitä asiota vastaan, joita kohti minun pitikin kulkea. Romahtamiseni oli siinä käänteentekevä hetki.

MEDITAATIO on nyt Kallelle päivittäinen tapa. Hän sanoo meditoivansa siksi, koska se auttaa. Mies muistuttaa, että on tärkeää oppia tuntemaan oma keho ja ottaa se huomioon.
– Kun keho on rauhassa, mieli on rauhassa. Kehoon vaikuttavat kaikki asiat, kuten se, mitä syömme ja niin edespäin.
Kalle muistuttaa, että muutoksen parempaan ei tarvitse aina olla suuren suuri.
– Pieni muutos yhdessä asiassa saattaa tehdä monta muutosta muissakin asioissa. Kerralla ei tarvitse muuttaa koko elämää, eikä yleensä kannatakaan. Voi edetä pienin askelin.

VAIKKA asenteissa onkin menty eteenpäin, suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu yhä vahvasti se, ettei mies saa näyttää tunteita. Miehen tunteiden näyttäminen koetaan Kallen mukaan yhä usein heikkoudeksi.
– Meillä näkyy yhä vahvoja asenteita siinä, millainen naisen ja miehen kuuluu olla.
Yleensäkin negatiivisten tunteiden kuten vihan ilmaiseminen on Kallen mielestä haastavaa Suomessa. Kun ei ole keinoja tai lupaa purkaa niinkin voimakastaa tunnetta kuin viha, se patoutuu ja purkautuu jossain kohtaa väärällä tavalla ja hallitsemattomana.
– Mutta vain kohtaamalla tunteensa oppii tuntemaan itsensä. Se on itselläni ainakin helpottanut elämää suunnattomasti. Kun uskaltaa ilmaista tunteitaan, ne eivät patoudu.
Tärkeää olisi myös osata puhua ja pyytää apua.
– Kokemusten jakaminen on äärimmäisen tärkeää. Samoin avun pyytäminen.

Keino nähdä eri roolit

Matkustaminen on ollut Kalle Rosenbergille keino nähdä erilaiset roolit, joihin hän on elämässä oppinut.
– Samalla on saanut huomata, että maailmassa on muutakin kuin ne asiat joihin olen oppinut. Matkustelu on myös johtanut siihen, että olen joutunut kohtaamaan sisälläni olevia möykkyjä.
Viimeisimmäksi Kalle teki matkan meditaatio-opettajansa luokse Kiinaan. Aikaisemmin hän oli ollut opettajaan yhteydessä chatissa.
– Reissu oli todella mielenkiintoinen ja olo on ollut todella hyvä sen jälkeen. Kuvasin matkalta valtavasti videomateriaalia. Koostan niistä ja aikaisemmasta materiaalista videon tarinastani nettiin jossain vaiheessa.

 

Erityisherkkyys

  • Erityisherkillä ihmisillä (Highly Sensitive Person, HSP) on tavallista herkemmin reagoiva ja aistiärsykkeitä tarkasti ja syvällisesti prosessoiva hermojärjestelmä.
  • Kyseessä on synnynnäinen, normaali psykofyysinen ominaisuus, jota esiintyy eriasteisena noin 15–20 prosentilla ihmisistä.
  • Tieteellisissä yhteyksissä erityisherkkyydestä käytetään termiä ”sensory processing sensitivity”, suomennettuna ”aistitiedon käsittelyn herkkyys”.