Erkki Virtanen: Alaluokilla olin vielä ujo ja hiljainen

Erkki Virtanen eli lapsuutensa Jämsänkoskella. Kuva: Virtasen albumi

Erkki Virtanen, 67, veteraanikansanedustaja, kaupunginhallituksen jäsen

”Elin lapsuuteni ja nuoruuteni Jämsänkoskella maalaismaisemassa, josta Jukka Virtanen – koskelainen hänkin – sanoittamassaan laulussa kertoo. Tosielämässä siinä maisemassa sijaitsee yhä Euroopan suurin hienopaperitehdas. Kun asiaa Jukalle ihmettelin, hän totesi, että saahan taiteilijalla vapauksia olla.
Minun ja nuoremman sisareni koti siis sijaitsi paperitehtaan naapurissa, jossa isäni työskenteli hitsarina ja pääluottamusmiehenä. Äitini oli kotirouva, kuten kaikki tehtaan miesten puolisot. Juuso Waldenin perhepolitiikka oli yksiselitteistä: isät huolehtikoot perheen toimeentulosta, äidit perheestä.
Omistin lapsuudessani kanin. Se päätti kokeilla valinnanvapautta, nakersi kolon banaanilaatikkoon ja karkasi. Kolmen päivän päästä se palasi takaisin. Hyvinvointivaltion palvelut (ruoka ja turva) houkuttivat yksinyrittämistä enemmän. Siitä lähtien olen uskonut julkisten palvelujen paremmuuteen.
Opin varhain lukemaan ja siitä tuli intohimoni. Luin kaiken minkä käsiini sain, enkä ole sitä katunut. Se antoi minulle valtaosan niistä valmiuksista, joita olen elämässäni tarvinnut. Seuraus oli suora. Suosikkiaineeni oli historia ja yhteiskuntaoppi, mutta myös muut reaaliaineet.
Toinen intohimoni oli urheilu. Olin koulun paras yleisurheilija ja koripalloilija sekä surkein telinevoimistelija. Sain samaan todistukseen urheilusta kympin ja voimistelusta viitosen.

Erkki Virtanen on pitkän linjan poliittinen vaikuttaja. Kuva Marko Happo

Kukaan minut tunteva ei usko, että vielä oppikoulun alaluokilla olin ujo ja hiljainen ja pelkäsin julkista esiintymistä.
Sitten huomasin, että eihän se niin kauheaa olekaan. Sen havainnon seurauksista on aika moni poliittinen toimija Suomessa joutunut viimeisen 45 vuoden aikana kärsimään.”

• Minä lapsena -sarjassa tutut savolaiset muistelevat lapsuuttaan