Ex-kaupunginjohtaja yrittää tehdä arkkipiispasta kiusaajaa

Sotku sai alkunsa, kun arkkipiispa puuttui kirkkoherra Elias Huurinaisen huonoon taloudenhoitoon ja seurakuntavaltuusto erotti kirkollisneuvoston.

Iisalmen entinen kaupunginjohtaja Martti Harju on vaatinut Savon Sanomissa näyttävästi arkkipiispa Leolta anteeksipyyntöä. Moni lukija hieraisi silmiään. Miksi ei-ortodoksi nöyryyttää piispaa? Ulospäin näytti siltä, että Iisalmen kirkkoherra Elias Huurinainen olisi uhri ja piispa kiusaaja.
Oliko Iisalmen seurakuntavaltuustolla oikeus erottaa Huurinaisen johtama neuvosto? Itä-Suomen hallinto-oikeuden mukaan ei ollut ja nyt sitten ihmetellään, miksi kirkollishallitus haluaa viedä asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Vaati julkista anteeksipyyntöä

Harju iski heti, kun tietoon tuli hallinto-oikeuden päätös siitä, että valtuustolla ei ollut oikeutta erottaa Huurinaisen johtamaa talousasiat sössinyttä neuvostoa.
Ex-kaupunginjohtaja puolusti julkisesti kaveriaan Huurinaista vaatimalla piispalta anteeksipyyntöä. Sotkun tausta on kuitenkin bisneksissä, johon seurakunta oli sotkeutunut. Huurinainen oli jossain vaiheessa seurakunnan omistaman Hotelli Artos Oy:n toimitusjohtaja. Aikaisemmin Artos oli säätiövetoinen Evakkokeskus.
Harju itsekin oli mukana hallitustyöskentelyssä seurakunnan bisneksissä ja käsittääkseni jonkun muun paikallisen isokenkäisen kanssa. Näin syntyi toisiaan puolustava klikki.
Keväällä 2014 pidetyn seurakunnan tarkastuksen pöytäkirja antaa karun kuvan seurakunnan taloudesta, hallinnosta ja toiminnasta.

Bisnes sekoittui seurakuntaan

Lausunnossa arkkipiispa huomauttaa, että seurakunta oli myöntänyt takauksia ilman kirkollishallituksen vaatimaa lupaa. Lisäksi seurakunnan varoja ohjautui kannattamattomaan liiketoimintaan ja sen työpanosta käytettiin bisneksissä ilman korvausta. Syytteitä ei kuitenkaan noussut puutteelliseen näytön vuoksi.
Iisalmen seurakunta olisi pärjännyt taloudellisesti hyvin, jos olisi pysynyt kirkkolain mukaisessa jumalanpalvelustehtävässään.
Huurinainen ei haluaisi enää puida asiaa, koska tajunnee itsekin, että kaivelu johtaa taloussotkujen selvittelyyn. Harju on saanut näyttämään siltä kuin arkkipiispa kiusaisi Huurinaista.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Huurinaisen suuruudenhullut evakkokeskuksen suunnitelmat hurmasivat aluksi pienen kaupungin sekä kaupunginjohtajan. Huurinainen lienee lähes sankarin maineessa. Todellisuudessa hän hoiti dokumenttien mukaan huonosti seurakunnan taloutta.
Seurakunnasta saattaa tulla oikeuskulujen maksaja KHO:n tuomion jälkeen. Silti on syytä katsoa loppuun asti, saako neuvosto suhmuroida raha-asioiden kanssa ja laiminlyödä bisneksien vuoksi kirkon perustehtävän.