Fengshui on taikauskoa

Fengshui-konsultti Riikka Pöntysen perheen koti sisuskaluineen on kyhätty ikivanhan kiinalaisen harhaopin eli fengshuin mukaan (Kaupunkilehti 14.10.). Tätä humbuugia markkinoidaan häpeilemättä jopa tieteenä. Fengshuissa hölistään yinistä ja yangista. Mutta keskeistä on, että mystinen Qi-elämänenergia saa virrata esteettömästi. Se tuottaa onnea, hyvinvointia ja terveyttä. Hyvä, elämää synnyttävä ja ylläpitävä Qi-energia tunkeutuu koteihin ulko-ovista ja poistuu ikkunoista. Hyvän energian karkaamista ikkunoista voi hidastaa muun muassa kristalleilla. Fengshuihin hurahtaneiden ei kannata pystyttää taloaan tuuliselle paikalle. Koska puhuri voi viedä hyvän energian mennessään. Fengshuin avulla pystytään myös muka ennustamaan luonnonkatastrofit. Ja sitä rataa järjen valon sammuttavaa saastaa.

Taikauskoisissa houreissa piehtaroiminen ei ole vain aasialaisten yksinoikeus. Muutama maistiainen. Iso osa suomalaisista uskoo järjettömiin horoskooppeihin, selvänäkijöihin ja Tarot-tulkitsijoihin. Kolmeatoista pidetään epäonnen lukuna, joka aiheuttaa monille pelonsekaista puistatusta. Taikauskon kyllästämästä kristillisyydestä kumpuava pedon luku 666 (tai 616, ehkä 600) liitetään itse Paholaiseen. Finnairin lento AY666 Köpiksestä Helsinkiin, lyhennettynä HEL (hell on englanniksi helvetti), 13 vuotta vanhalla Airbusilla starttasi kello 13 perjantaina 13. lokakuuta. Taikauskoisimmat olivat kauhusta kankeina. Sattumasta otettiin eri medioissa kaikki ilo irti tyyliin ”Finnairin kone viimeiselle matkalleen suoraan helvettiin”. Pahaenteisistä numeroista huolimatta lento sujui hyvin. Kuten 21 aiempaa 666-lentoa Hesaan perjantaisin 13. päivänä.

Taikausko johtaa usein veriseen sadismiin. Kiinassa vuosittain järjestettävillä kuvottavilla koiranlihakarnevaaleilla rääkätään ja tapetaan julmasti yli 10 000 koiraa. Osa varastettuja. Eläviä koiria keitetään, poltetaan ja hakataan kappaleiksi. Kivun uskotaan mureuttavan lihaa ja kidutetun koiran lihan toimivan ikään kuin Viagrana, jäykistävänä. Villieläimiä, kuten gorilloja, karhuja, sarvikuonoja ja tiikereitä lahdataan taikauskoisen, niin sanotun perinteisen kiinalaisen lääketieteen eli puoskaroinnin tarpeisiin.

Fengshui vaikuttaa moniin muihin uskomuksiin verrattuna viattomalta. Mutta harhaoppeja ei pidä esitellä kritiikittömästi. Jos henkilö on yhden taikauskon riivaama, hän on helposti minkä tahansa yliluonnollisen roskan vietävissä.

 

Kirjoittaja on päivystävä dosentti. Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi