Finnpulpin päätös ei horju

Poliittisen koneiston päätös ei kelpaa yhdenasian liikkeille.

Some-keskusteluista saa sellaisen kuvan, että Finnpulp on kiedottu valheiden verkkoon. Jännittävät tarinat eivät pidä paikkaansa. Kaupungin koneisto on lähes yksimielisesti hyväksynyt biotuotetehtaan kaavan ja päätökset on tehty muodollisesti oikein. Jos taas vika on päättäjissä, asian voi korjata vaaleissa tai mielensä pahoittaneet voivat asettua itse ehdolle.

Pro Kallaveden kaltaiset yhdenasian liikkeet vähät välittävät edustuksellisesta demokratiasta, pikkutarkasta valmistelusta, kuulemistilaisuuksista ja Finnpulpin tapauksessa AVIn hyväksymästä ympäristöluvasta.
Jos maailman ympäristöystävällisin biotuotetehdas rakennetaan, bisneslogiikan mukaan joku eniten ympäristöä kuormittavista kilpailevista tuotantolaitoksista poistuu kartalta.
Kuuma kesä muistutti ihmiskuntaa, että jos me emme suojele luontoa, ei luontokaan suojele meitä. Pelko Kallavedestä on ymmärrettävä huoli, joka provosoituu herkässä ihmismielessä.

Joku oli kiikuttanut jo vanhalle valtuustolle Finnpulpin toimitus- ja talousjohtajan käräjäoikeuden tuomiot. Jos joku pitää luottamusongelmana Finnpulpin johtajien yrityssalaisuuden rikkomista ja siitä saatua tuomiota, miksi samat tahot kuvailevat salailuksi sitä, kun kaupunki noudatti lakia ja varjeli liikesalaisuutta? Olisiko kaupungin pitänyt tehdä rikos?

Finnpulpin puuhamiesten tuomioilla ei ole vaikutusta ympäristölupaan. AVI on tehnyt päätöksensä luonnon, ei ihmisriskien perusteella. Pro Kallavesi -liikkeen vastarinta on myöhässä. Esityslistoja ja median uutisointia pitää lukea ajoissa.

Ulkopuoliset väittävät, että päättäjät istuvat tumput suorina, avaavat esityslistan kokouksissa ja riutuvat ryhmäkurissa. Käsitys on harhainen. Esittelijät kuuntelevat kuukausien ajan päättäjien ajatuksia. Ennen päätöksiä lautakunnat ja hallitukset istuvat seminaareissa. Poliitikot sparraavat toisiaan ja virkamiehiä. Sidosryhmiä kuunnellaan ja juristit tutkivat, että lakia ei rikota.

Yksimielinen päätös on merkki, että neuvottelumekanismit toimivat. Yksimielisiä päätöksiäkin edeltävät poliittisesti mehevät erimielisyydet. Tämän lisäksi Suomessa on törkeän laaja valitusoikeus.
Vähemmistö voi jarruttaa enemmistön demokraattisesti tekemiä päätöksiä.

 

Lue lisää aiheesta täältä

 

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Twitter: IsmoVornanen1