Gallialaiskylän eristäytyneisyys

Osaisivatko pesäpalloilijat näyttää esimerkkiä Siilinjärven päättäjille?

Siilinjärven päättäjät ovat linnoittautuneet ikiajoiksi gallialaiskyläänsä. Sen verran Siilin patruunoilla on poliittisia pöytätapoja, että he puhuvat nykyisin yhteistyöstä. Yhteistyöllä kyläpäälliköt tarkoittavat diiliä, josta oma kunta hyötyy enemmän kuin Kuopio seutu.

Siilinjärvellä on nerokas taktiikka houkutella asukkaita etelän rajavyöhykkeelle. Kulttuuri- ja hyvinvointipalvelut maksaa Kuopio. Kirkonkylän tulenjohto kerää verotulot. Rissalan lentokenttäseutu olisi ollut jo pitkään täysin erinäköinen, jos Siilinjärvi olisi päässyt irti rajakompleksistaan. Tällä kertaa Siilinjärvi suunnittelee pysäyttävänsä Kuopioon kiitävien matkustajien etenemisen Rissalan lentokentän tuntumaan Woodhope -ekokylään. Havaintokuvat ovat jo kunnanjohtaja Vesa Lötjösen piirongissa, rahat eivät.

Rahoituksen tuskasta voisi Siilinjärveä konsultoida Tahkon ideanikkari, ikuisesta Tahkon kesästä ja talvesta unelmoinut Matti Kuosmanen. Matillakin on ideoita. Rahoitus on hieman hankalampi harjoitus. Nilsiän ex-kunnanjohtaja Jorma Autio ei pelännyt Kuopioon liittymistä, koska Tahkon jatkotarina edellytti ison kaupungin resursseja.

SiiPe nousi maailman kovimpaan pesäpalloliigaan. Voisiko SiiPe nousta myös ajattelutavoiltaan Siilinjärven peltojaan varjelevien valtuutettujen yläpuolelle? Olisiko SiiPellä ja Puijon Pesiksellä halua solmia parisuhde, joka kestää Superpesiksen myötä- ja vastoinkäymiset?

Seurajäärät ovat sokeita fuusioiden eduille. Aikoinaan SiWen puheenjohtajan aitiopaikalta oli surullista seurata, miten SiWen ja NMKY:n yhdistyminen onnistui vasta pitkien rauhanneuvotteluiden jälkeen. Tuskin kovin moni katuu, että Reipas pyörittää nyt kaupungin yleisurheilua. Entä joko liigapaikastaan tappelevan Pallokissojen kynnet tylsyivät kriisissä ja seura tajuaa, että fuusio KuPSin kanssa edistää naisjalkapalloa.

Suosittelen SiiPelle ja Puijon Pesikselle uuden seuran nimitalkoita ja runkosarjan pelien jakamista Puijolle ja Mantulle. Savon Volleyn puheenjohtaja Tatu Säisä voisi antaa vinkkejä ja terapiaa erokriisiin. Pohjimmiltaan kyse on seurojen ego-ongelmasta.

Logiikka on aivan sama kuin uppiniskaisilla Siilinjärven valtuutetuilla: Haluamme itse päättää omista asioistamme, vaikka se olisi yleisen edun vastaista.