Geokätköily tutustuttaa omaan kotikaupunkiin

Peruskätkö voi olla esimerkiksi noin 10 cm pitkä, musta muoviputkilo ilman arvoituksia tai lisävihjeitä. Arkistokuva: Maiju Korhonen

Geokätköily sopii jokaiselle luontoliikunnan ystävälle ikään ja kuntoon katsomatta. Harrastus on helppo aloittaa.

Geokätköily on gps-laitteilla tehtävää liikunnallista aarteenmetsästystä, jossa etsitään erilaisiin maastokohteisiin piilotettuja objekteja. Objektit voivat olla kaikkea pienestä rasiasta vaikkapa kokonaiseen taloon. Geokätköily on ollut viime vuosina kovassa nousussa Kuopion ja Pohjois-Savon alueella. Harrastuksen anti on jokaiselle erilainen: joku hakee luontoelämyksiä, toinen liikuntaa, kolmas älyllisiä haasteita.
– Harrastajien ja kätköjen määrä Kuopiossa on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Kuopio on geokätköilylle hyvä kaupunki, koska täältä löytyy niin paljon kaikkea. Löytyy Puijo ja Neulamäki, mutta myös kaupunkimaisemaa, jossa harrastaa, kertoo viitisen vuotta geokätköilyä harrastanut Sari Nikula.
– Geokätköilyssä alkuun pääsee tosi helposti. Kätköilyä voi tehdä aivan milloin haluaa. Omasta puolestani voin sanoa, että tämä on kolmivuorotyöläiselle erityisen hyvä harrastus.

LUONTOLIIKUNTALAJINA geokätköily on muuttunut älypuhelinten gps-paikantimien kehittymisen myötä entistä helposti lähestyttävämmäksi, sillä harrastuksen aloittaminen ei vaadi enää hintavan gps-laitteen hankkimista. Käyttäjän luominen verkkosivulle ja sovelluksen lataaminen älypuhelimeen ovat ensimmäiset askeleet geokätköilyssä.
– Geokätköilyn kanssa on hyvä lähteä liikkeelle helpommiksi luokitelluista kätköistä, kunnes ympäristöä alkaa pikkuhiljaa hahmottamaan geokätköilijän silmin. Kannattaa myös tulla rohkeasti mukaan geokätköilijätapaamisiin. Geokätköilijät auttavat toisiaan mielellään, ovat lojaalia porukkaa, Nikula jatkaa.

GEOKÄTKÖILYN helposti lähestyttävyys ulottuu moneen suuntaan: laji sopii kaikille iästä ja kunnostakin riippumatta. Kätköilyä tehdään sekä yhdessä että yksin. Kätköjen etsimistä on Nikulan mukaan myös kätevää yhdistää muiden harrastusten, kuten melonnan kanssa. Liikuntaharrastuksena geokätköily mahdollistaa täysin omaan tahtiin liikkumisen.
– Parhaita asioita kätköilyssä ovat löytäminen, liikunta ja se, että pitää miettiä koko ajan sitä, mihin on menossa. Liikumme isäni kanssa yleensä kävellen tai polkupyörillä, kertoo 8-vuotias Erika Kyytsönen intoa puhkuen.
– Viime maanantaina kävelimme lähes 20 kilometriä kätköjen perässä ympäri Kuopiota. Aloittaessamme harrastuksen pari kesää sitten ekat kätköt olivat vaikeita, mutta silmä on siitä harjaantunut, Erikan isä Mikko Kyytsönen jatkaa.

GEOKÄTKÖILY kutsuu harrastajiaan kokemaan luontoa uudella tavalla ja tutustumaan uusiin paikkoihin. Luontokokemukset ovat monelle harrastajalle pääasiallinen viehätys geokätköilyssä.
– Geokätköillessä tulee käytyä paikoissa, joissa ei tulisi varmasti muuten käytyä. Esimerkiksi hulevesiputken sisällä. Luontoa on alkanut katsomaan eri tavalla harrastuksen myötä, pohtii eräs muutaman vuoden kätköilyä harrastanut kuopiolainen.
– Geokätköilyn ansiosta on tullut nähtyä Kuopiostakin hirmu paljon sellaisia paikkoja, joita ei olisi tiennyt edes olevan, Sari Nikula lisää.

ALLEKIRJOITTANUTKIN tuli ladanneeksi geokätköilysovelluksen harrastajien suuren innostuksen inspiroimana. Kuopion geokätkökartta suorastaan räjähti silmille näyttäen satoja kätköjä vain keskustan alueelta. Nähtäväksi jää, minkälainen määrä löytöjä on plakkarissa kesän jälkeen.

Tältä mobiilisovelluksen geokätköilykartta näyttää. Kuva: Santtu Paananen

Mikä geokätköily?

  • Ensimmäinen geokätkö piilotettiin 3.5.2000, kun Yhdysvaltojen puolustushallinto lopetti gps:n siviilikäytön häirinnän.
  • Suomen ensimmäinen kätkö syyskuussa 2000.
  • Harrastajat tekevät kätköt itse, Kuopion alueella kaikkiaan 1166 geokätköä.
  • Suomessa ollut 8 geokätköilysuurtapahtumaa, tänä kesänä Haapajärvellä.