Gynekologi vihjaili pienirintaiselle Eijalle silikoneista – ”Näinkö meidän yhteiskunnassa ratkotaan naiseuteen liittyviä ongelmia?”

Eija Selina Ruuskanen on oppinut itsensä hyväksyntää muun muassa tantran avulla. Kuva: Ruuskasen albumi

Eija Selina Ruuskanen ei voinut uskoa korviaan, kun gynekologi vihjaili hänelle silikoneista.

Murrosikäisenä Eija Selina Ruuskanen odotti, milloin rinnat alkaisivat kasvaa.
– Ei sitä kasvua sitten koskaan tapahtunut. Mutta se ei ollut minulle mikään kriisi, sillä minulla ei ole koskaan ollut mitään prinsessaunelmaa isoista tisseistä, nyt 33-vuotias Eija nauraa.
– Minulla on pienet rinnat. Ei oikein edes A-kuppia. Ja voit laittaa sen ihan lehteen, hän jatkaa.

Eija puhuu harvinaisen avoimesti rinnoistaan, sillä hän on sinut itsensä kanssa. Hänen mielestään naiseudessa parasta on juuri ainutlaatuisuus, se, että jokainen olemme erilaisia. Ehkä juuri siksi hän oli ällistynyt, kun rintojen koko nousi esille gynekologikäynnillä.
– Gynekologi kiinnitti huomiota pieniin rintoihini ja totesi, että tähän ongelmaan olisi ratkaisu. Hän sanoi, että minulla saattaisi olla mahdollisuus suurennuttaa rintani kunnallisessa terveydenhuollossa. Näin pienet rinnat voivat kuulemma joillekin olla haitta mielenterveydelle.
Eija ei voinut uskoa korviaan.
– Olin niin ällistynyt, että jäin siinä ihan suu auki. Minun mielenterveys ei ole millään lailla riippuvainen tissien koosta!

Eija ymmärtää, että gynekologi tarkoitti hyvää. Eniten häntä ihmetyttää se, miten yhteiskunta ruokkii naisia sopeutumaan epäterveeseen naisihanteeseen.
– Näinkö meidän yhteiskunnassa ratkotaan naiseuteen liittyviä ongelmia? Eli jos naisia ahdistaa pienet rinnat, niin sekö on ratkaisu, että tarjotaan heille silikonit!

Eija sanoo olevansa erittäin tyytyväinen omiin rintoihinsa.
– En tarvitse puristavia liivejä ja voin helposti liikkua.
Hänelle ei ole tuottanut ongelmaa keskustella aiheesta myöskään kumppaneittensa kanssa.
– Miehet ovat olleet yhtä lailla tyytyväisiä. Suorastaan himokkaita.
– Toki miehilläkin on erilaisia mieltymyksiä. Jotkut tykkää isoista tisseistä, jotkut siitä, että nännit vaan vähän nöpöttää. Mutta niinhän me naisetkin tykätään erilaisista kehoista, Eija sanoo.

Ei Eijakaan aina ole ollut sinut kehonsa kanssa. Hän sanoo takavuosina tehneensä paljon tietoista työtä siinä, että hyväksyisi koko olemuksensa.
– Olen ollut vähän pyöreä ja vankkarakenteinen. Välillä olen treenannut valtavasti ja kiinnostunut terveellisestä ruoasta. Olen paljon pohtinut motiivejani, miksi haluan esimerkiksi pudottaa painoa.
Hänen mielestään naiseus ei ole kiinni rintojen koosta.
– Rintojen ei tulisi millään tavalla olla arvioinnin kohteena. Tissit on tissit, olipa niiden koko mikä tahansa. Tissien koko ei tee naista, vaan se, miten tissejään kantaa.

Itsensä hyväksymisessä yhtenä apuna Eijalle on ollut tantra. Siihen hän on tutustunut kursseilla ja retriiteillä.
– Tantran kautta olen tullut tutummaksi oman kehoni kanssa. Se on antanut rohkeutta nauttia ja olla kehollisesti läsnä toisen ihmisen kanssa.
– Tantra opettaa läsnäoloa ja sitä, että jokainen keho on kaunis.

Itsensä hyväksymisen viestiä Eija haluaa jakaa muillekin. Havaintojaan hän päivittää Valoavain-nimiseen henkistä kasvua käsittelevään blogiinsa. Sinne hän on avautunut monista herkistä aiheista kuten pms-oireista, parisuhdehaasteista ja yksinäisyydestä. Parhaillaan hän työstää samoista teemoista myös kirjaa.
– Viestini on, että kaikki olemme täydellisiä juuri tällaisina. Hyväksytään itsemme ja toisemme ja pidetään itsestämme huolta. Kannattaa tietoisesti keskittyä sellaiseen, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja sulkea elämästä pois sellaiset asiat, jotka eivät tue omaa kehitystä.

Suurennusleikkaus: Joskus myös julkisella puolella

Plastiikkakirurgiaa tehdään niin julkisessa kuin yksityisessä terveydenhuollossa. Pääosin yksityisellä puolella tehdään esteettistä, eli kauneuskirurgiaa ja julkisella puolella korjaavaa kirurgiaa. Raja voi kuitenkin olla häilyvä. Julkisella puolella korjataan ajoittain esimerkiksi rintojen kehityshäiriöitä. HYKSin plastiikkakirurgian ylilääkäri Hannu Kuokkanen totesi MTV:n haastattelussa vuonna 2015, että rintojen kehityshäiriö ei ole harvinainen.
– Sellainen saattaa olla vaikkapa huomattava rintojen epäsymmetria. Voi olla esimerkiksi oireyhtymä, jossa toinen rinta ei kehity ollenkaan ja rintalihaskin jää puuttumaan, Kuokkanen totesi MTV:lle.

Eija Selina Ruuskanen on Kuopion Kaupunkilehden kolumnisti. Kuva: Aija Pirinen

Eija Selina Ruuskanen

• Kuopiossa asuva viihdetaiteilija ja elämäntaitokouluttaja eli ”inspiroiva mentori”.
  • Ollut perustamassa improvisaatioharrastajien ryhmää ”Improklubi Tykkääjät”.
  • Käynyt mm. joogaohjaajan, rentoutusohjaajan ja energiahoidon kursseja.
  • Kirjoittaa Valoavain-nimistä blogia ja työstää parhaillaan kirjaa.
  • Kuopion Kaupunkilehden kolumnisti