”Haluan tehdä hyödyllisiä asioita elämässäni”

Matias Kurppa (28) on kokenut täydellisen elämänmuutoksen. Ylipainoisesta pokeriammattilaisesta on kuoriutunut erittäin terveellisiä elämäntapoja noudattava urheilullinen mies. Kuva: Niina Vänttinen.

Vielä reilu viisi vuotta sitten Matias Kurppa oli epäterveellisesti elävä ylipainoinen pokeriammattilainen. Nyt hän on kääntänyt elämänsä suunnan kokonaan.

Täysi-ikäisyyden korvalla kuopiolainen Matias Kurppa oli muuttanut omilleen ja opiskeli merkonomiksi. Elämäntavat olivat kuralla; Matias söi pikaruokaa, joi alkoholia ja poltti tupakkaa. Nuori miehenalku harrasti myös pokerin pelaamista.
– Nopeasti tajusin pärjääväni siinä, olin toisia parempi ja sain voittoja.
Pokerimaailma alkoi vetää entistä enemmän mukaansa, ja koulun kursseista Matias pääsi läpi vain nipin napin.
– Koulu ei enää kiinnostanut, halusin vain pelata. Niinpä jätin koulun kesken ja aloitin pokeriammattilaisena.

Raha ja pelit täyttivät mielen

Tuolloin Matiaksella ei ollut mielessä mikään muu kuin pelit ja raha. Liikkuminen ja kotoa opitut terveelliset elämäntavat olivat jääneet sivuun.
– Söin päivittäin ulkona ja jos satuinkin laittamaan kotona ruokaa, se oli vain lämmitettävää einestä.
Matias sanoo eläneensä tuolloin huumassa, eikä nähnyt tilanteen vakavuutta omasta kuplastaan.
– Oikeasti voin todella huonosti sekä fyysisesti että henkisesti, mutta en vain tajunnut sitä.
Herätys tapahtui terveystarkastuksen yhteydessä Matiaksen ollessa 22-vuotias. Puntari näytti painoksi 128 kiloa ja hoitaja totesi, että neljässä vuodessa oli kertynyt 40 kiloa.
– Se pisti miettimään, että ei tämä voi jatkua näin. Samalla pokeriura alkoi vähän hiipua ja aloin miettiä, ettei se ehkä olekaan loppuelämän urani. Tai entisillä elämäntavoilla olisi ollut, koska eliniänodote ei varmasti olisi ollut kovin hyvä, Matias heittää.

Roskaruoka vaihtui kasvispainotteiseen

Matias sanoo, että muutoksenhalun pitää lähteä itsestä. Mikäli haluaa todella tehdä suuren elämänmuutoksen, on sen eteen tehtävä töitä, eikä se tule onnistumaan, jos itse ei ole projektissa täysillä mukana. Ja Matias halusi muuttua. Matias alkoi arvostaa muutakin kuin rahaa ja tehdä pikku hiljaa parempia päätöksiä saavuttaakseen terveellisemmän elämän. Hän aloitti jälleen liikunnan ja alkoi tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelmia.
– Lapsuudessani söin äidin tekemää kasvis- ja kalaruokaa, mutta teini-iässä aloin syödä myös punaista lihaa ja ylipäänsä epäterveellisemmin. Nyt olen palannut takaisin kasvispainotteiseen ruokaan ja jättänyt punaisen lihan vähemmälle. Perusarjessani en myöskään syö juurikaan valkoista sokeria tai vehnää.
Matias sanoo, että teini-iän alamäki oli osittain oireilua isän kuoleman jälkeen.
– Isä kuoli syöpään, kun olin 12-vuotias. Purin sisäistä pahaa oloani huonoihin elämäntapoihin ja kokeilin rajojani, kapinoin ja pakoilin. En käsitellyt asioita edes itseni kanssa. Pokeriaikoihin olin todella sulkeutunut.

Pokeriammattilaisen parin vuoden eläke

Elämäntapamuutoksen alkaessa Matias otti aikaa vain itselleen. Hän piti parin vuoden ”eläkkeen” jättäessään pokeriammattilaisen uran.
– Kuvioihin tuli jooga ja meditaatio, monipuolinen urheilu ja terveellinen ruoanlaitto. Siinä minulla oli muutaman vuoden palautumisjakso. Nykyisin olen myös paljon luonnonläheisempi ja osaan nauttia kaikesta mitä minulla on. Minulla on myös tyttöystävä, jonka kanssa arvostamme molemmat terveellistä elämää.
Nyt Matias on käynyt kesken jääneen merkonomitutkintonsa loppuun aikuispuolella. Haaveena on päästä yliopistoon lukemaan kauppatieteitä.
– Nyt haluan tehdä elämässäni hyödyllisiä asioita. Haluan tehdä työtä millä on merkitystä. Pokeriammattilaisuus kun ei ole kovin yhteiskunnallisesti merkittävä homma.

Smoothieita torilla

Viime aikoina Matias Kurppa (28) on vienyt omaa ravitsemustietämystään vielä eteenpäin. Mukaan kuvioon ovat tulleet smoothiet.
– Teen joka päivä itselleni smoohtieita terveellisistä raaka-aineista. Yksi lempparini on vihersmoohtie, johon tulee pinaattia, omenaa, banaania, inkivääriä, spirulinaa ja sitruunaa, Matias paljastaa.
Keväällä Matias perusti yrityksen, koska haluaa tarjota mahdollisuuden terveelliseen ravintoon myös muille. Matiaksen smoothie-koju avasi torilla viime viikolla.
– Kesä on hyvää aikaa kokeilla tällaisia juomia ja torille voi kätevästi pystyttää kojun, niin ei tarvitse heti ottaa kiinteää liiketilaa. Jos homma lähtee pyörimään, minulla on haave laajentaa toimintaa, Matias kertoo.