Harhanäkyjä rahasta

Verotiedot tulevat. Kestätkö, että aina joku tienaa enemmän kuin sinä?

Keskiviikkona kansa tutkii, ketkä ovat rikastuneet. Petri Ruuskanen pohtii tässä lehdessä, että ihmisellä ei ole edes vapaata tahtoa, jos hän on köyhä. Vaimomarkkinoillakin köyhän pitää olla nerokas, jos aikoo korvata rahan muilla ansioilla.

ERÄÄN varakkaan kuopiolaismiehen retorinen kysymys paljastaa, että valta on rahaa makeampaa: ”Myymällä firmani olisin saanut kyllä miljoonia, mutta mitä minä sitten olisin tehnyt?” Kaupassa olisi mennyt elämäntyö, toimitusjohtajan nahkatuoli ja kahvia tammipöydälle kantavat alaiset.

ERÄÄNÄ vuonna lehdessä kerrottiin, että muuan kuopiolaisen uranaisen verotettava tulo oli 56 000 euroa. Voi sitä häpeän päivää! Nainen selitti kaikille tutuilleen, että tulo oli noin pieni, koska hän oli juuri tuona vuonna ollut äitiyslomilla. Hieno daami pelkäsi, että joku luulisi hänen ajautuneen tavalliseen keskiluokkaan. Ja mitä se kaveripiirikin ajattelisi.

INTIASSA on viehättävä sanonta, jonka mukaan ihmiset eivät kadehdi kuninkaan aarteita, mutta kadehtivat, jos kuningas on onnellinen.
Onnellisuus ei kasva mammonalla sen jälkeen, kun on asunto, ruokaa ja puhtaat vaatteet, kuten Anna Berg sanoo tässä lehdessä. Rikkaan elämä voi olla tuskaista tai onnellista, mutta niin voi olla köyhänkin.

ELÄMÄNKAAREN opetukset ovat hyödyllisiä. Itsekin köyhänä opettajaharjoittelijana piti salakuljettaa koulusta illaksi ruokaa rasiassa 18 neliön kotiin Helsingissä. Elämäni surkeinta aikaa oli kuitenkin 15 vuoden vauras jakso, jonka voi tiivistää kahden työn ja yhteiskunnallisten tehtävien rotanloukoksi.

TÄLLÄ tautisella menolla lainat tuli kuitattua nopeasti. Onnetonta ja ilotonta menoa olisi voinut jatkaa kehumalla kavereille kiirettä ja puhumalla sijoituksista. Piru kuiski korvaan, että onko sinulla arvoa, jos hellität ja investoit omaan elämääsi. Eipä ole tarvinnut katua, että pääsi irti harhakuvitelmista.

USEIN vasta kärsimys, kuten rahan puute, alkaa puhdistaa luonetta ylpeydestä ja ahneudesta. Eräs Kelan lääkäri sanoi kerran, että monien ihmisten elämänlaatu paranee vasta sitten, kun hän sairastuu vakavasti. Rahanhimoon ei ainakaan kannata sairastua ellei varallisuuden lisäarvoa kanavoi muiden hyväksi.

 

Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi