Harri Auvinen: ”Muistan leikkineeni talomme rakennustyömaalla”

Harri Auvinen oli lapsena omien sanojensa mukaan varsin vilkas ja utelias. Kuvat: Auvisen albumi

Minä lapsena: Harri Auvinen, 44, tutkimuspäällikkö, Bio- ja kiertotalouden painoala

”Lapsuuteni kolme ensimmäistä vuotta asuin Taivaanpankontiellä Puijonlaaksossa. Pian syntymäni jälkeen vanhempani alkoivat rakentaa taloa Hiltulanlahteen oman metsäpalstan puista. Rakennustyömaa oli minun mielestäni erityisen kiinnostava paikka leikkiä. Seurasin tiiviisti muurarin työn etenemistä ja ”muurasin” katkenneista tiilistä omaa rakennelmaa. Laastina minulla oli kasteltua hiekkaa. Neuvottelut oikean laastin käytöstä kariutuivat toistuvasti, mikä tietysti harmitti pientä rakentajaa.

Lapsena olin varsin vilkas ja utelias. Viihdyin kesäisin erityisesti mummolassa maatilalla, jossa pidettiin lypsykarjaa. Osallistuin mielelläni tilan heinätöihin ja autoin vastasyntyneiden vasikoiden hoitamisessa.

Perheeseeni kuului vanhempieni lisäksi kaksi sisarustani. Veljeni syntyessä olin kolmen ja puolen vuoden ikäinen. Ennen siskoni syntymää taas olin jo aloittanut koulutieni Hiltulanlahden ala-asteella. Mieluisana tehtävänäni oli vetää pikkusiskoa pulkassa, kun menimme talvella kolmestaan laskemaan mäkeä.

Koulussa pidin puutöistä, matematiikasta ja liikunnasta. Välitunneilla pelasimme koulun kentällä jalkapalloa, josta tuli myöhemmin nuoruusiän harrastus. Kesäisin tykkäsin kovasti uimisesta, josta onkin kehittynyt minulle ajan myötä ympärivuotinen harrastus. Pidin myös pyöräilystä, ja matkat ystävieni luokse taittuivatkin usein polkupyörällä.

Lapsuuteni vietin Hiltulanlahdessa, jossa tutustuin naapureihin ja muihin alueella asuviin ikätovereihin. Vaihdamme edelleen kuulumisia silloin tällöin, vaikka elämä on vienytkin osan lapsuudenystävistä pääkaupunkiseudulle ja muihin kaupunkeihin.”