”Henkilö totesi, että minut ja puolueeni tulisi ampua”

Vaalitori. Kuva: Aija Pirinen

Moni kuopiolainen ehdokas on kohdannut häirintää, jopa uhkailuja. ”Torilla lievää tönimistä ja asiatonta kielenkäyttöä on viime vaaleihin verrattuna enemmän”, sanoo istuva kansanedustaja.

Monet kuopiolaiset kansanedustajaehdokkaat ovat kohdanneet vaalityössään häirintää. Tämä selviää Kaupunkilehden kuopiolaisehdokkaille lähetetystä sähköisestä kyselystä.
Kysely lähetettiin kaikille niille kuopiolaisehdokkaille, joiden sähköpostit olivat julkisesti saatavilla. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 21 kuopiolaista ehdokasta.
Kyselyyn vastanneista peräti 43 prosenttia ilmoitti kohdanneensa itseensä kohdistuvaa häirintää.

Muutama ehdokkaista kertoo kohdanneensa vaalikentillä vakavia tilanteita.
– Viereeni istuutunut henkilö totesi, että minut ja puolueeni tulisi ampua. Itse tilanteesta yllättyneenä kysyin vaan, että mitä? Henkilö jatkoi, että sisällissota oli kuulemma jäänyt ikävästi kesken ja poistui paikalta, Sakari Laitinen (vas.) kertoo.
– Minulle on tultu huutamaan ja kiroilemaan päin naamaa ”saatanan verenimijöistä”. Tämä tapahtui Joensuussa sisätiloissa pidetyillä markkinoilla. Sanoin kyseiselle miehelle, etten keskustele hänen kanssaan, mikäli hän jatkaa kiroilua. Kiroilu jatkui, jolloin ilmoitin, että keskustelu loppuu tähän ja poistuin kauemmas. Toisessa tilanteessa naispuoliseen kampanjatyöntekijääni kohdistui Varkauden torilla suoranaista fyysistä uhkaa, kun eräs mies vaati häntä siirtymään pois ja lopulta töni nyrkeillä rinnukseen, Pekka Niiranen (kok.) kertoo.

Vihreiden Marja Bergille sattui seuraava tilanne Iisalmen torilla:
– Kolme herraa asettui rinkiin ympärille ja alkoi tykittää minua siitä, että te vihreät olette kieltämässä meiltä kaiken ja viette autot ynnä muuta sellaista. Sanoin heille vain, etten ole heiltä viemässä yhtään mitään ja toivotin hyvää päivänjatkoa.
Tuula Väätäinen (sd.) kertoo kohdanneensa vaalityössään nimittelyä ja kovaäänistä huutelua.
– Varsinaista häiriköintiä on hyvin vähän, mutta sen luonne on muuttunut. Torilla lievää tönimistä ja asiatonta kielenkäyttöä on viime vaaleihin verrattuna enemmän, sanoo istuva kansanedustaja ja nytkin ehdolla oleva Sari Raassina (kok.).

Vastausten perustella tavallisimmin ehdokkaisiin kohdistuva häirintä on asiatonta kielenkäyttöä ja herjanheittoa sosiaalisessa mediassa.
– Verkossa on koko ajan häirintää. Facebook bannaa julkaisuja aivan turhaan, ilmeisesti kilpailevien puolueiden kannattajat tekevät turhia haittailmiantoja, Ossi Rantonen Seitsemän tähden liikkeestä pohtii.
– Varsinaista häirintää en ole kohdannut, mutta verkossa tulee täysin asiatonta mölinää vastaan. Nimettömiä huutajia en pidä minkään arvoisina, mutta ihmeen törkeitä kirjoituksia tulee myös omalla nimellä lähetettynä, Antti Kivelä (kesk.) kirjoittaa.
– Verkossa on yritetty haastaa asiasta, joka ei liity mitenkään omaan postaukseeni. Tarkoituksena on selvästi ollut pyrkiä kääntää huomio toisaalle ja luoda negatiivisuuden ilmapiiri, Harri Auvinen (vihr.) kirjoittaa.

Kristillisdemokraattien Rauno Taskinen kertoo kohdanneensa muutaman ”kiivailijan”:
–  Olen saanut kiivaimmatkin myötämieliseksi keskustelemalla. Eräs auttoi lopuksi vaalityön päätteeksi kantamaan tavarat autooni ja sanoi lopuksi ”olet hyvä mies.” Näitä kiivailijoita on ollut vain muutama.

Kevään vaaleissa ehdokkaisiin kohdistuva häirintä on aiheuttanut valtakunnallista keskustelua. Esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini joutui vaalikentällä hyökkäysyrityksen kohteeksi ja erään vasemmistoliiton ehdokkaan kimppuun hyökättiin Helsingissä.
Myös Suojelupoliisi on arvioinut ehdokkaisiin kohdistuvan häirinnän ja maalittamisen lisääntyneen vaalien alla erityisesti verkossa.

Lähes puolet vastanneista kohdannut häirintää

• Oletko kohdannut itseesi kohdistuvaa häirintää? Kyllä: 43 % vastanneista. Ei: 57 % vastanneista.
  • Oletko ehdokkaana kokenut oloasi uhatuksi? Kyllä: 19 % vastanneista. Ei: 81 % vastanneista.
  • Ovatko yhteystietosi julkisia? Ei: 4 % vastanneista. Vain sähköposti on julkinen: 4 % vastanneista. Kyllä, myös puhelinnumero on julkinen: 92 % vastanneista.
  • Sähköinen kysely lähetettiin kaikille kuopiolaisille kansanedustajaehdokkaille, joiden sähköpostit olivat julkisesti saatavilla.
  • Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 21 kuopiolaisehdokasta.

Työyhteisöt kannustavat

Kaupunkilehti kysyi myös ehdokkailta, miten työyhteisöissä on suhtauduttu heidän ehdokkuuteensa. Vastanneista kukaan ei ainakaan myöntänyt, että työyhteisössä ehdokkuuteen suhtauduttaisiin negatiivisesti. Vastanneet päinvastoin totesivat, että suhtautuminen on joko neutraalia tai kannustavaa.
– Työyhteisöni on kannustanut minua koko sen ajan, kun ilmoitin ehdokkuuteni. Myös esimieheni on suhtautunut ymmärtävästi tarvitessani vapaata työstä kampanjan aikana, Veijo Tirkkonen (sd.) kertoo.
– Työkaverit ovat suhtautuneet kannustavasti ja jaksaneet kahvihuoneessa kysellä kampanjastani ja ihanasti myös aika ajoin kysyä jaksamisestani, Kaisa Kantele (vihr.) kertoo.