”Henkistä kasvua”

Kirjailija Taavi Kassilan päivä käynnistyy henkisillä harjoitteilla (Kaupunkilehti 10.11.). Kassila majailee paljon äiti Amman tykönä Intiassa ja reissuaa ympäri maailmaa tämän bisnesnaisen kanssa. Jonka raha-asioista harva tietää. Henkisyyttä harjoittaessaan Kassila veivaa mantraa. Yleensä mystistä, pyhänä pidettyä lauseenpätkää. Sitä toistetaan, jotta ”mieli voitaisiin keskittää Jumalaan tai jumalalliseen tietoisuuteen”. Äiti Ammassa Kassila kertoo löytäneensä etsimänsä suuren ajattelijan, valaistuneen mestarin, gurun. Gurun aseman voi periä, kuten kuninkaalliset. Jotkut nimittävät itsensä guruksi jumalalliseen käskyyn vedoten. Näillä mestaroijilla väitetään olevan vastaus kaikkeen. Todellisuudessa he suoltavat vain mystistä siansaksaa.

Kassila valistaa, että ”intialaisen henkisen perinteen mukaan valaistuneen mestarin sanat ovat mantroja. Se mitä mestari sanoo, se tapahtuu. Jos joku on sairas ja mestari sanoo, että hän tulee terveeksi, näin tapahtuu. Mantrat vaikuttavat kvanttienergeettisellä (sic!) tasolla siten, että aineellinen todellisuus muuttuu vastaamaan hänen sanojaan. Kun Jeesus sanoi, että vedestä tulee viiniä, veden kvanttienergeettinen taso muuttui vastaamaan viiniä ja näin vesi muuttui viiniksi.”

Seurasin Helsingissä Amman, ihmeitätekevän ikonin halijaisia. Henkilöpalvonnasta nauttiva juhlakalu istui korokkeella muutamien humbuugiin viehtyneiden tosifaniensa ympäröimänä. Käytävää pitkin mateli ryömien aivonsa narikkaan jättänyttä porukkaa hindujumalattaren halattavaksi. Kulttuuriministeri Tanja Karpelaa (kepu) en bongannut. Eräs tuttavani sotkeutui Amman touhuihin. Hän kertoi kivunneensa niin korkealle tasolle ammalaisuutta, että hänen otsassaan loisti punainen valo. Vain toinen hänenlaisensa mustan vyön haltija näki sen. Tarina päättyi surullisesti.
Kansan temppelin kultin johtaja Jim Jones oli saarnaaja ja parantaja. Guru teetätti joukkoitsemurhan opetuslapsillaan neljäkymmentä vuotta sitten Guyanan viidakossa. Yli 900 kuoli, joukossa satoja lapsia. Ne, jotka eivät ottaneet itse syanidia, ammuttiin. Vain muutamat pelastuivat.

Kassilakin kertoo entisistä elämistään monien julkkisten tavoin. Muun muassa Jutta Gustafsberg tarinoi tutustuneensa henkisellä polulla tallatessaan meditaatioon, henkiparannukseen ja edellisiin elämiin. Horoskooppitehtailija on ladellut Marion Rungille tämän olleen aiemmin intiaani, nunna ja sairaanhoitaja. Selvänäkijät ja regressioterapeutit paljastavat maksua vastaan entiset elämät. Ne saattavat avautua myös pelkän henkisen kasvun myötä. Ja meditaatiossa.

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.