Herätkää kuolleet!

Siilinjärvellä ja Maaningalla ilmestyy paikallislehti Uutis-Jousi. Aviisissa oli 8.11.2018 toimittaja Riikka Kuosmasen törkeä juttu otsikolla ”Kuoleman rajan takaa”. Siinä Siilinjärven vapaaseurakunnan johtaja, pastori Pauli Kärki kertoi vaimonsa saaneen viime syksynä sairauskohtauksen. Kärki väitti KYSin lääkäreiden sanoneen, ettei mitään ollut tehtävissä. Vähän myöhemmin lääkärit olivat todenneet hänen vaimonsa kuolleeksi. Kärki alkoi haalia ihmisiä rukoilemaan. Seurasi maailmanlaajuinen rukousvyöry.

Kun Kärki meni jättämään jäähyväisiä vaimolleen, hänelle ilmoitettiinkin, että vaimo elää! Halleluja! Tapahtui jutun mukaan rukoukseen perustuva Jumalan ihme. Vaimo leikattiin ja hän alkoi toipua. Lehti kertoi vaimon piipahtaneen kahdesti tuonpuoleisessa ja bonganneensa siellä sukulaisia ja tuttuja. Epäselväksi jäi, kävikö hän taivaassa vai hiilihanko-osastolla.
Kärki: ”Tiedän monen pitävän tätä huuhaana ja minua idioottina”. Totta.
Kärki on ovela elämän ja kuoleman erikoismies. Hän tietää, ettei KYS voi kommentoida yksittäisen potilaan tapausta. Ja tyrmätä hänen tarinoitaan. Siksi hän voi rauhassa heittää tällaisia väitteitä. Ne upposivat Jumalan ihmeisiin uskoviin. Nämä pitivät Kärjen tarinaa todisteena Jumalan olemassaolosta ja rukouksen parantavasta voimasta. Varsinkin kun asiasta oli kerrottu lehdessä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on myös kertonut, miten Jeesus on parantanut hänen tyttärensä ripulin, yskän ja polven turvotuksen heidän rukoiltuaan. Polven turvotus oli alkanut hellittää jopa heidän vielä rukoillessaan!
Uskossaan vahvempi oli takavuosina Nokia Mission pastori Markku Koivisto. Hän yritti rukousryhmineen irvokkaassa manaussessiossa herättää henkiin vainajaa, jolta oli jo poistettu osa sisuskaluista. Loitsut eivät lykästäneet. Koivisto väitti myöhemmin tv-haastattelussa, että eri puolilla maailmaa herätellään kuolleita koko ajan. Tampereen hiippakunnan piispa Juha Pihkala katsoi jostain syystä Koiviston puuhia kieroon. Sittemmin Koivisto sai rosiksessa vuoden ja kolme kuukautta ehtoollista alle 18-vuotiaan pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Innoitus näihin kuolleista herättämisiin on saatu Raamatusta. Siellä kehotetaan parantamaan sairaita ja herättämään kuolleita. Jeesuksen väitetään herättäneen henkiin juuri kuolleen Jairuksen tyttären, Nainin lesken pojan ja haudassa päiväkausia mädäntyneen Lasaruksen. Ja herättihän Jumala henkiin Jeesuksen, siis itsensä. Se vasta temppu oli.
Roomalaiskatoliset uskovat, että perisynnistä vapaa neitsyt Maria, Jeesuksen äiti, oli niin spesiaalitapaus, että hänen ei tarvinnut kuolla. Hänet temmattiin suoraan taivaan iloihin. Tämä tarina keksittiin satoja vuosia Jeesuksen ajan jälkeen. Se virallistettiin roomalaiskatolisen uskonnon uskoksi vuonna 1950.

Uutis-Jousen rykäisy oli tautista taikauskoa ruokkiva vastuullisen journalismin irvikuva. Ei ainuttakaan kriittistä kysymystä. Journalistin ohjeiden mukaan tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisesti kiistanalaisissa asioissa.

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.