Herkullinen herraviha

3000 euron palkalla tulee toimeen. Keskipalkalla ei saa helposti arvostusta.

Sohaisipa mehevää kieltä käyttävä Jaana Martikainen herkkään paikkaan Savon Sanomien kolumnissa (18.9.). Herrojen palkathan herättävät aina verenhimoa. Martikainen muistutti yt-neuvotteluihin joutuneille kaupungin työntekijöille, että vertailkaapa palkkaanne kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen 14 000 euron liksaan. Herrojen palkat saavat aina sapen kiehumaan.

Ihminen kestää vilua ja nälkää, mutta ei vertailua. Hyväosaistakin kirpaisee, jos kaverilla on käynyt vielä parempi mäihä. Tutkimusten mukaan lentomatkustajien pahin stressi ei tule ilmakuopista. Ekonimiluokan matkustajia surettaa, kun herroille tarjoillaan verhon takana bisnesluokassa kuohuviiniä kristallilasista.

Yhdysvalloissa köyhä näyttää köyhemmältä kuin Afrikassa. Intiassa, jossa olen tämän jutun julkaisuhetkellä, ostovoimani ja onnellisuuteni nelinkertaistuu. Keralan viidakoissa paikalliset kuvittelevat, että olen rikas. Syönhän surutta ravintolassa parin euron lounaan ja ajan taksilla kolmella eurolla ravintolan eteen.

Kolmen, neljän tonnin palkkaa nauttivat opettajat ovat keskimäärin yhtä onnellisia. Anna olla jos joku nousee rivistä, myy metsää, ajaa taksia, perii omaisuuden tai perustaa sivutoimisen yrityksen ja tienaa enemmän kuin muut. Jo alkaa opettajakunnan onnellisuus rakoilla. Rivistä ei saa nousta. Rehtorin suosio keikkuu sen mukaan, onko hän viraston herrojen puolella vai muistaako olevansa nöyrästi yksi opettajista.

Iltapäivälehdet nostavat myyntiään, kun ne kertovat missä ammateissa ja ketkä tienaavat enemmän tai vähemmän kuin lukija itse. Tuloista voi kertoa puolisolle peiton alla, mutta ei parhaalle kaverille. Sydänystävä pahoittaa mielensä, jos hän tienaa vähemmän kuin sinä.

3000 eurolla kuussa voi tulla hyvin toimeen, mutta keskipalkalla ei saa mainittavaa arvostusta. Kun saat 6000 euroa kuussa, arvosi on 4000 euroa enemmän kuin pienipalkkaisen arvo. Verotietojen julkistamispäivänä mediassa kerrotaan, ketkä ovat onnellisia ja ketkä luusereita, kuka katkeroituu ja jää yksinäiseksi. Köyhäthän eivät saa ystäviä eivätkä pärjää parisuhdemarkkinoilla.

Martikainen pani säpinää yt-neuvotteluihin. Pitäisikö julkaista koko kaupungin johtoportaan palkkatiedot? Kaupunkiin viriäisi kiva yt-tunnelma ja herkullinen herraviha.