Hiustenlähtö voi olla arka paikka

Kaljuuntuminen voi alkaa jo hyvin nuorena ja silloin se usein aiheuttaa psyykkisiä oireita kuten häpeää ja itsetunnon heikkenemistä. Kuva: Satu Kiiskinen

Kaljuuntumiseen on nykyään olemassa monenlaisia hoitoja. Hiustensiirrossa ihmisen karvatuppeja siirretään muualta kehosta kaljulle alueelle.

Enemmistö 40–65-vuotiaista suomalaisista on kaljuuntunut ainakin jossain määrin. Miestyyppinen kaljuuntuminen on androgeenisen hiustenlähdön muoto, joka koskee noin 95 prosenttia hiustenlähtötapauksista miehillä. Tavallisimmin hiustenlähtö alkaa yli 20-vuotiailla ja sen etenemisnopeus vaihtelee yksilöittäin. Mitä nuorempana hiustenlähtö alkaa, sitä nopeampaa se yleensä on.

Näin määritellään miestyyppinen hiustenlähtö www.kaljuuntuminen.fi -sivustolla. Kaljuuntumisen syy voi olla esimerkiksi sairaudessa, taudissa tai stressissä, mutta useimmiten taustalla ovat perintötekijät. Aikaisimmillaan kaljuuntuminen voi alkaa heti, kun sukukypsyys alkaa. Erityisesti nuorena alkanut hiustenlähtö aiheuttaa monelle kaljuuntuvalle itselleen psyykkisiä oireita kuten häpeää ja itsetunnon heikkenemistä.
– Se saattaa jopa vaikuttaa puolison saantiin tai muihin sosiaalisiin piireihin. Nämä sosiaaliset ja henkilökohtaiset aspektit ovat niitä kaikkein vaikeimpia asioita, koska niissä ei ole oikeaa eikä väärää. Ulkopuoliselle jonkun kaljuuntuminen voi olla mitätön asia, mutta henkilölle itselleen se voi olla valtavan iso elämään vaikuttava haitta, sanoo kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Heikki Penttilä Kaivopuiston klinikalta.

Penttilä tekee erilaisia hoitoja hiustenlähtöön klinikallaan Helsingissä. Hän vierailee Kuopiossa säännöllisesti Kauneus- ja Laserklinikka Aidassa tapaamassa asiakkaita, jotka kaipaavat hoitoa hiustenlähtöön. Hän sanoo, että vaikka kaljuuntumisen hoidossa on lääketieteen saralla otettu huimia harppauksia, moni ei siltikään tiedä, että hiustenlähtöä voi hoitaa.
– Enää ei ole niin, että täytyisi vain elää ”näin luonto on päättänyt” -ajatuksen kanssa, vaan tilanne on mahdollista korjata. Hiustensiirto on monelle vielä tuntematonta, puhumattakaan muista hoidoista.

Hiustenlähdöstä kärsivät hakevat tilanteeseensa ratkaisua niin luontaistuotteista, hiuslisäkkeistä, peruukeista, tuuhenteista kuin lääkkeistäkin. Kun kaljuuntuminen on todellinen ongelma, hakeudutaan klinikoille ”järeämpiin” hoitoihin. Klinikoilla hiustenlähtöä hoidetaan muun muassa erilaisilla hormonaalisilla valmisteilla, hiustensiirroilla ja Suomessa tällä hetkellä vielä suhteellisen uudella PRP-tekniikalla.
– PRP-injektiohoidossa asiakkaan omasta verestä erotetaan kasvutekijöitä, jotka injektoidaan päänahkaan käynnistämään kehon omat uusiutumisprosessit. Monelle tämä hoito on tuttu vampyyrihoitona tai plasmahoitona ja sitä käytetään paljon urheilulääketieteessä.

Hiustensiirrossa henkilön karvatuppeja siirretään muualta kehosta kaljulle tai kaljuuntuvalle alueelle. Penttilä kertoo kahdesta tekniikasta: FUE ja FUT. FUE (follicular unt extraction) tekniikassa siirteet otetaan ontolla poralla, joka irrottaa yhden–kolmen hiusjuuren suuruisen yksikön päänahasta ja ne siirretään saman tien.
– Tässä tekniikkaan liittyy suurempi hiustuppien menetys ja siitä jaa useita pieniä arpia.
FUE (follicular unit transfer) -tekniikassa takaraivolta otetaan suikalemainen pala, josta leikataan siivuja.
– Nämä siivut lähtevät toiselle leikkaajalle, joka erottelee niistä siirteet. Tämän jälkeen puudutetaan istutusalue ja siirteet siirtyvät istuttajalle, joka istuttaa siirteet uuteen kasvupaikkaansa.

 

Miten käsitellä

  • Muista, että hiustenlähtö ei ole hengenvaarallista. Harvenevien hiuksien tai kaljun kohdan kanssa voi elää.
  • Laita hiustenlähtö oikeisiin mittasuhteisiin. Todelliset ystäväsi ja perheesi pitävät sinusta, riippumatta siitä, kuinka paljon hiuksia sinulla on päässäsi.
  • Etsi sopiva hiustyyli. Oheneville hiuksille sopii usein lyhyt hiustyyli paremmin kuin ylikammattu tyyli, jolla yritetään peittää kaljuja kohtia.
  • Katse tulevaisuuteen. Lääketiede on ottanut viime vuosina isoja harppauksia kaljuuntumisen hoidossa.
  • Lähde: Kaljuuntuminen.fi

Hiustenlähtö on henkilökohtainen asia

Kauneus- ja Laserklinikka Aidan yrittäjä Marja-Leena Sutinen on Penttilän kanssa samoilla linjoilla. Hän kertoo, että klinikalle tulevat juurikin ne asiakkaat, jotka kokevat, että hiustenlähtöön pitäisi saada ratkaisu.
– Minulle on tullut asiakkaita hoitoihin jopa Rovaniemeltä saakka. Asiakkaiden ikähaitari on nuorista aikuisista keski-ikään.

Sekä Sutinen ja Penttilä sanovat, että hiustensiirtoa ei yleensä lähdetä tekemään hyvin nuorelle henkilölle, vaan hänen kannattaa kokeilla ensin muita hoitoja. Ja on myös muistettava, etteivät kaikki hoidot sovi kaikille. Siksi alussa tehdäänkin aina konsultaatio.
– Esimerkiksi PRP-hoito on parempi nuorelle henkilölle. Etenkin silloin, jos näyttää, että kaljuuntuminen jatkuu tulevaisuudessa. Aina täytyy miettiä, mihin pyritään. Ja isommat hoidot ovat myös pitkä prosessi. Muutos ei tapahdu päivässä, eikä mitään hokkuspokkuskonsteja ole.

Vaikka hiustenlähdön erilaiset hoitomuodot ovat lisääntyneet jatkuvasti ja niissä on menty huimasti eteenpäin, silti moni luulee, ettei asialle voi tehdä mitään. Sutinen toivoisi, että kampaajilla olisi asiasta enemmän tietoa.
– Hiustenlähtö voi olla hyvin arka asia, joka on hankala ottaa puheeksi lähimmäistenkin kanssa. Kampaajan kanssa tällainen keskustelu olisi luontevaa.

Sutinen haluaa muistuttaa, että hiustenlähtö on aina henkilökohtainen asia, eikä suinkaan joka kerta negatiivinen sellainen.
– Jotkut kokevat sen hyvin raskaana ja haluavat muutosta. Toiset taas elävät asian kanssa ja haluavat loputkin hiukset pois. Minulla käy asiakkaita ihan karvanpoistossakin. Joillekin se on miehisyyttä, että hiukset lähtevät ja monet pitävät kaljuja miehiä komeina. Se pitää muistaa, että kauneus on aina katsojan silmissä, eikä hiustenlähtö tai hiuksettomuus ole virhe tai vika.