Huippuasiantuntijat ja maakuntien tollot

Työryhmä esittää Kriisinhallintakeskuksen siirtoa Helsinkiin. Perustelut ovat tuttuja; asiantuntijoita on vaikea saada, kansainvälinen toiminta kärsii. Useat johtajavaihdokset ovat Kuopion syytä, vaikka rekrytoinnista on vastannut ministeriö. Uskomattomin peruste siirrolle on se, että ministeriön virkamiehet ovat haluttomia matkustamaan Kuopioon. Emme tarvitse virkamiehiä, jotka eivät suostu tekemään heille määrättyjä tehtäviä.

Viime viikon eduskunnan kyselytunti oli masentavaa katsottavaa. Pääkaupunkiseudun kansanedustajat toistelivat vanhoja mantrojaan Fimean alueellistamisesta. Lähdeviitteenä he käyttivät keväällä Helsingin Sanomissa julkaistua juttua, jossa Lääkelaitoksen entinen ylijohtaja kertoi oman näkemyksensä Fimean synnystä. Lisäksi nimettömänä pysyvät fimealaiset esittivät hatusta vedettyjä arvioitaan alueellistamisen kustannuksista. Ministeri Mattila hauskuutti edustajatovereitaan toteamalla olevansa jo kuudes ministeri, jonka pöydällä asia makaa. Äänestäjiä tämä ei enää naurata.

Helsingin Sanomat on merkittävä vaikuttaja. Omistajien lisäksi poliittinen ja taloudellinen valtaeliitti on pyrkinyt ja onnistunut vaikuttamaan toimituksen linjauksiin. Kannattaa lukea lehden entisen toimittajan Harri Nykäsen muistelmat. Median sananvapaus on suhteellista.

Onko niin, että todellista asiantuntijuutta voi syntyä vain pääkaupunkiseudulla ja muut maakunnat ovat täynnä tolloja? Ei ole. Kyse on alueellisesta valtapolitiikasta. Kansanedustajat pyrkivät ajamaan vaalipiirinsä etuja. Pääkaupunkiseudun kansanedustajat eivät ole tästä poikkeus. Hyväpalkkaiset valtion virkamiehet lihottavat pääkaupunkiseudun verokukkaroa ja ovat hyvää vaalikarjaa. Lisäksi he huolehtivat toimillaan siitä, että keskittäminen jatkuu.

Kuka uskoo, että Kuopiosta käsin ei voi tehdä kansainvälistä kauppaa tai tutkimusyhteistyötä? Meillä on lukuisia yrityksiä, yliopisto ja ammattikorkeakoulu, joilta se onnistuu. Miksi se ei onnistuisi myös valtion virastolta?

 

Kirjoittaja on apteekkiopin professori. Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi