Huipulla ääni ratkaisee

Puheääni ratkaisee, pääseekö kansanedustaja ministeriaitioon. Kimeä-ääniset piipittäjät eivät saa ääntään kuuluviin politiikassa. He jäävät takarivin taaveiksi tai politiikan seinäruusuiksi ja päätyvät korkeintaan rivikansanedustajaksi.
Ex- pääministeri Jyrki Kataisen ura olisi pysähtynyt Siilinjärvelle kyläpoliitikoksi, jos häneltä olisi puuttunut luojan suoma matalan äänen lahja. Pelkkä pukumies, joka kimittää, herättää epäilyttäviä tuntemuksia. Hänestä ei voi tulla koskaan puoluejohtajaa.

Myös naisvaikuttajat ovat matalaäänisiä. Jutta Urpilainen putosi äänensä takia politiikan huipulta. Margaret Thatcher nousi rautarouvaksi, kun hän opetteli neuvonantajiensa pyynnöstä matalamman sävelkorkeuden.
Suusta päässeet sammakot annetaan anteeksi, jos ääni on vakuuttava. Toisaalta syvälliset ajatukset latistuvat, jos puheääni on viritetty väärälle taajuudelle. Tyhmempikin kansanedustaja pärjää kohtuullisesti, jos hänellä sattuu olemaan hurmaava basso.

Kun äänestäjä hakee ministerikelpoista ehdokasta, on hänen muistettava, että ääni ratkaisee. Valitse siis ehdokkaasi korvillasi. Bassoäänellä on sauma päästä pääministeriksi. Kun vaaleihin on aikaa kolme viikkoa, en rohkene antaa hyvä-äänisistä ehdokkaista vinkkejä. Huonoääniset suuttuvat. Ehdokkaat saattavat hämätä opettelemalla ulkoa puoluetoimistojen latteuksia, mutta oman äänen muuttaminen vaatisi Jukka Puotilan taitoja.

Matalan äänen lisäksi miellyttävä soundi vaikuttaa kuulijoihin enemmän kuin äly tai viisaus. Kuopiossa on ollut viime vuosina pulaa ministeritason bassoista. Myös muissa johtajan tehtävissä ratkaisee ääni.

Kuopion kaupunginteatterin johtajaksi hakee näyttelijä Karri Lämpsä. Lämpsä olisi vahvoilla jykevän äänensä vuoksi. Kuopion valtuutetuissakin on vaikuttavia ääniä. Eero Wetzelin (kok.) ja Neeta Röppäsen (sd.) äänet sopivat johtamiseen. Markku Söderströmin (vas.), Markku Rossin (kesk.) ja Matti Sariolan (vihr.) laulavat äänet sopivat juhlapuhelausuntaan. Kuuntelutaidon puute laskee heidän viestintäpisteitään.

Jos ehdokkaan ääni narisee, vinkuu, tai on epäselvä, hän voi olla älykäs, mutta sopii hiljaisiin tehtäviin kirjailijaksi, koodariksi, sihteeriksi tai suunnittelijaksi.
Kun tapaat seuraavan kerran ehdokkaan, pyydä häneltä lyhyt puhe- ja laulunäyte.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.