Huono ehdokas

Kun Sote ja maakuntauudistus kaatui, paras seuraus oli, että kansanedustajat pääsivät nopeasti äänestäjien joukkoon kehumaan, miten hyvin he ovat maan asioita neljä vuotta hoitaneet.
Jos Sotea pidettäisiin työnäytteenä, niin mikään firma ei palkkaisi tuollaisia työntekijöitä, mutta muutama kuppi haaleaa kahvia pahvimukista ja jauhoinen grillimakkara, niin jatkokausi on mahdollinen. Huono kansanedustajaehdokashan kuvittelee, että kansa on tyhmää: selittelyillä ja laajoilla kädenliikkeillä selviää pitkälle, tuhansilla kättelyillä pääsee eduskuntaan! On ehdokkaita, jotka kaupunginvaltuustossa ovat pystyneet istumaan hiljaa kuin mykkäpoika potalla. Vuosikausiin ei ole ollut mihinkään asiaan mitään sanomista. Miten tuollainen ehdokas kuvittelee ansioituneensa hoitamaan koko valtakunnan asioita?

Entä ehdokas, joka vuosikausiin ei ole kirjoittanut lehtiin minkäänlaisia ajatuksia Suomen kansan paremmaksi tulevaisuudeksi? Ilkeää sitten yhtäkkiä työntää katsottavaksemme mainoksen, jossa hymyilee kuin odotettu messias ja lupaa laittaa koko Suomen asiat kuntoon vaikka ei mitään asiaa omassa kunnassaankaan järjestänyt. Huono ehdokas, ei jatkoon!

On myös ehdokkaita, jotka kirjoituttavat tekstinsä toisilla, panevat nimensä puoluetoimiston valmiisiin teksteihin ja toisten laatimiin valtuustoaloitteisiin. Tulee näkyvyyttä. Omat ajatukset ovat kuitenkin jääneet hämäriksi, oma osaaminen ontuvaksi. Yritys eduskuntaan saattaa jopa onnistua, mutta paikka on sitten takarivin taavina. Ei osaa, ei ymmärrä, mutta kun hiljaa kuuntelee viisaampiensa puheita ja joskus nyökyttelee, niin hyvältä näyttää televisiossa. Hymyn hän kehittää helposti, kun muistaa, että kansanedustajan palkkio on 6500 euroa + pari tonnia verotonta päälle + ilmaiset matkat ja kosolti muita etuja. Neljä vuotta siinä kyllä menee mukavasti.

Älä anna huonon ehdokkaan hämätä pullealla kädenpuristuksella ja myrkyttää sinua kahdesti: aatteillaan ja karsinogeenisillä grillimakkaroilla. Kysy, mitä hän on saanut aikaiseksi, mitä hyvää hän on ihmisille tehnyt. Onko parantanut palveluja, tehostanut hallintoa? Onko kunnalla nyt vähemmän velkaa kuin ennen hänen toimiansa? Onko veroprosentti pysynyt samana, jopa laskenut?

Saatat löytää hyvän tyypin, olkoon vaikka populisti. Kuuntele juttua, anna kehua itseään. Jos hän tekee sen hyvin, paina numero mieleen. Eduskunta on pienoiskuva Suomen kansasta, on sinne ainakin yksi spede valittava. Mutta ei kerrota sitä tuolle ehdokkaalle, eihän?

Kirjoittaja on kuopiolainen historianlehtori.