Huumeita ja hyväksikäyttöä

Netistä saa mitä haluaa. Sieltä voi tilata myös huumeita ja seksipalveluja. Minun lapsuudessani vanhemmat varoittelivat namusedistä. Nykyajan namusedät vaanivat verkossa. Valitettavan usein näihin tekoihin osallistuvat myös henkilöt, jotka ovat tulleet Suomeen hakemaan turvaa. Meille tuli vuonna 2015 yli 30 000 turvapaikanhakijaa, etupäässä nuoria miehiä. Osa heistä tuli maista, joissa naisen on peitettävä päänsä huivilla ja luotava katseensa maahan. Oikeus oman kehon koskemattomuuteen on kyseenalaista. Historia osoittaa, että yhteiskunnalle vaarallisimpia ovat työttömät ja turhautuneet nuoret miehet.

Oulun raiskaustapaukset osoittavat, että vaikka verkon vaaroista varotellaan, joutuvat lapset ja nuoret verkkonamusetien uhreiksi. Aikuisen miehen huomio koukuttaa murrosikäistä. Jos siihen liitetään lupaus alkoholista, uusista farkuista tai muusta mukavasta, voi houkutus olla suuri. Vauriot nähdään myöhemmin. Media tulvii paljasta pintaa, seksinevoja ja julkkisten avautumisia aiheesta. Eipä ihme, että osalle nuorista on tullut epäterve suhtautuminen seksiin. Seksi ja tunteet on erotettu toisistaan. Selfietä otetaan joka paikassa, mutta mikä saa lapsen lähettämään oman alastonkuvansa viisikymppiselle pedofiilille?

Vakava ongelma on myös huumeet. Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt. Nuoret ovat siirtyneet käyttämään huumeita, joita voi kätevästi tilata netistä kotiovelle toimitettuna. Tiedän kouluja, joissa välituntivalvoja päivystää koulupäivän aikana vessoissa, joihin huumediilerit tuovat lähetyksiä. Kaljatölkkiä oli vaikea piilotella koulupäivän aikana. Pilleri sopii kätevästi taskuun. Huumeet ovat kansainvälisesti miljardibisnes. Kemistit keksivät koko ajan lisää uusia huumeita. Niille on yhteistä se, että ne koukuttavat, mutta myös tappavat. Lääkkeen ja myrkyn ero on annos. Näin myös huumeissa, joissa yliannostuksen vaara on suuri. Lisäksi huumeet ovat harvoin puhtaasti sitä, mitä luvataan. Niissä on epäpuhtauksia, jotka ovat vaarallisia.

Katsoin suurpetotutkimuksista tunnetun tutkimusmestari Seppo Ronkaisen ja hänen vaimonsa haastattelua televisiosta. Pariskunnalla on kolme tytärtä, joista vanhin on kymmenvuotias. Yhdelläkään lapsella ei ole vielä älypuhelinta. Perheen äidin mukaan hän haluaa itse opettaa lapsilleen internetin käyttöä. Viisaasti ajateltu. Harmittavan usein lapset joutuvat opiskelemaan netin käyttöä omatoimisesti. Vanhempien tulisi terästäytyä, sillä verkossa vaanii monenlaisia saalistajia.

Kirjoittaja on apteekkiopin professori.