Huumekuski tuhosi Lauran mallin uran

Laura Karhula tuli Kuopioon tekemään avoimen yliopiston farmasian opintoja.

Mallikurssilta kotiin kävelleen Laura Karhulan hengen pelasti ihme, amputaatio ja useat leikkaukset.

Laura Karhula (22) on Lapista Kuopioon muuttanut nainen. Hän vammautui hengenvaarallisesti ollessaan 17-vuotias. Narkomaani paiskasi autollaan Karhulan ojan pohjalle, kun hän oli palaamassa silloiseen kotiinsa Ypäjälle. Huumekuski tajusi törmäyksen vasta, kun poliisi selvitti myöhemmin rikoksen.

KARHULA on kotoisin Kittilän kunnasta, Lapin erämaaseudulta. Naapureina oli vain kaksi muuta perhekuntaa. Taksinkuljettajana toiminut pappa vei hänet alakouluun, jonne matkaa kertyi 20 kilometriä. Yläkoulun hän kävi 50 kilometrin päässä Ivalossa. Laura lähti yksin jo 16-vuotiaana etelään Ypäjälle. Siellä hän alkoi tehdä ylioppilas- sekä hevosalan tutkintoa. Onnettomuus katkaisi kaksoistutkinnon Ypäjällä ja mallikurssin Helsingissä.

TRAAGISESTA onnettomuudesta Laura ei muista mitään. Tajuttomuus kesti 2,5 viikkoa. Silmät avattuaan Laura oli ihmetellyt, miksi hän makaa letkuissa. Tuolloin oli lokakuu 2012. Viimeisten muistikuvien mukaan hän oli jäänyt bussipysäkille palatessaan mallikoulusta ja jatkanut sitten kotimatkaa kävellen.
– Koska ei tiedetty, missä kunnossa aivoni olivat, oikean jalan hoitaminen olisi ollut riski. Kirurgit olivat neuvotelleet äitini kanssa. Yhdessä he olivat päättyneet jalan amputointiin. Kuulin amputoinnista, kun tulin tajuihini.

JOS oli sattumaa kolari, oli sitä myös hengissä pysyminen. Heti yliajon jälkeen sattui hiljaiselle kylätielle ambulanssi. Auto pysähtyi tarkistamaan, miksi tiellä oli laukkuja. Pysähdyttyään kuljettaja huomasi, että nuori tyttö korisee sikiöasennossa ojan pohjalla.
– Pelastuin, koska ambulanssi tuli sattumalta paikalle pari minuuttia törmäyksen jälkeen. Kuljettaja ei saanut yhteyttä pelastushelikopteriin. Hän soitti TYKSiin, josta lääkäri lähti ambulanssia vastaan.

MURTUMIA oli muun muassa lonkka-, kylki- ja häpyluussa. Oikea reisi oli palasina ja kasvot vammautuneet. Vaurioita oli kasvoissa, ranteissa, kyynärpäissä, niskanikamissa ja hampaissa.
– Sain jatkoajan elämälleni, koska minulla oli liikuntataustani vuoksi vahva sydän. Minua ei suojannut heijastin eikä kävely tienpientareella.

HOIDON alkuvaiheissa Laura ei pystynyt puhumaan. Hän ilmaisi ajatuksiaan kirjoittamalla.
– Minulla on vieläkin laput tallessa, joille kirjoitin tuntemuksiani. En tuntenut masennusta. Olin fyysisesti romuna, mutta kuitenkin elossa.
Lääkärit ja plastiikkakirurgit korjailevat kehoa ja kasvoja edelleen. Jalan proteesi aiheuttaa joskus hiertymiä.

LAURA oli jo lapsena karaistunut asuessaan karun luonnon keskellä. Hän oli nuoresta iästä huolimatta tottunut muutoksiin. Kun peruskoulussa tuli riitoja kavereiden kanssa, hän muutti satojen kilometrien päähän kotiseudustaan.
– Eläinlääkäri oli yksi haaveammattini. Onnettomuuden jälkeen minun piti rakentaa elämäni uusilla ehdoilla. Periksi en halunnut antaa.

KUN onnettomuus sattui lokakuussa 2012, Laura jatkoi siipirikkoisena lukio-opintoja jo 2013 helmikuussa.
– Olen vammoistani huolimatta pysynyt positiivisena, vaikka joskus sain itkukohtauksia. Näin peilistä kasvoni, mutta ajattelin, että olisi voinut käydä pahemminkin. Ihminen voi selviytyä mistä vain. Välttelen henkilöitä, jotka valittavat pikkuasioista.

LAURA on oppinut kävelemään ja jopa käymään Kuopiossa jumpassa proteesijalalla. Hän toivoo, että ihmisillä olisi nollatoleranssi päihtyneenä ajamiseen.

LAURA ei vajonnut missään vaiheessa itsesääliin tai epätoivoon, vaikka malliura ja työ hevosten parissa murskaantuivat samalla kuin hänen kehonsa. Asianajajansa avulla Laura sai tietää, että huumehöyryissä hänen päälleen ajanut henkilö oli muuttanut myöhemmin nimensä.
– Vaikka suhtaudun tulevaisuuteni myönteisesti, tunnen edelleen joskus vihan tunteita päihtynyttä ajajaa kohtaan. Toiset vangit ovat kuulemani mukaan kohdelleet häntä huonosti vankilassa. Ehkä hän saa nyt elämältä opetuksia, jotta ymmärtäisi paremmin tekonsa seuraukset, pohtii Karhula.
Ensi keväänä Karhula aikoo pyrkiä farmasian koulutukseen.

Alkoholi on vain yksi päihde

• Alkoholi on yhä suurin liikenteen päihdeongelmista.
  • Huumaavien aineiden osuus kaikista rattijuopumuksista on kasvanut.
  • Vuonna 2014 huumeiden osuus oli 22 prosenttia kaikista päihtyneistä kuljettajista.
  • Vuonna 2014 yli 650 kuljettajan verestä löytyi alkoholin ja huumaavan aineen yhdistelmää.
  • Myös huumekuski on rattijuoppo. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla.
  • Lähde: Liikenneturva