Hyödytkö oikeasti lomistasi?

Suomalaisia hemmotellaan hulppean mittaisilla lomilla. USA:ssa asunut toimittaja Saska Saarikoski tiivisti Suomen ja USA:n lomailu- ja työkulttuurin eron (HS 7.4.): ”Kun kerroimme Yhdysvalloissa lähtevämme 6 viikon kesälomalle, naapurit kysyivät: ”Tarkoitatteko sapattivapaata?” USA:ssa iso osa ihmisistä tekee kymmenen tunnin työpäivää, saa viikon kesäloman eikä ollenkaan vanhempainvapaata.

Pitkistä lomista kannattaa siis olla kiitollinen. Mutta virkistäydymmekö pitkillä lomillamme vai tulemmeko töihin entistä väsyneempinä? Pitkä loma ei välttämättä palauta työrasituksista. Lomakauden loppu lisää vuodesta toisen kävijöitä katkaisuhoitoasemilla. Jos loma kuluu tissutellessa, keho ja mieli ovat syksyyn asti epävireessä ja alakulossa.

Alkoholi ei ole loman ainoa hyvinvointiriski. Monissa parisuhteissa lomilla vanhat parisuhdeongelmat pulpahtavat pinnalle. Tuolloin ei voi paeta töiden eikä harrastuen pariin. Kannattaisiko pohtia, millainen loma lisää hyvinvointia ja nostaa energiatasoja. Mitä energisempiä olemme, sitä mielekkäämmältä elämä tuntuu. Virkeinä elämän pienet ongelmat on helppo ratkaista ja loma ja arki maistuu. Mitkä toimet sitten lisäävät energiaa ja mitkä kuluttavat ihmisen elinvoimaa? Asiaan on yksinkertainen testi: Mieti, minkä asian jälkeen tunnet itsesi virkeäksi ja iloiseksi ja mikä saa sinut väsyneeksi ja pahantuuliseksi.

Esimerkiksi illan juopottelun jälkeen olo on taatusti tahmea ja epäsosiaalinen. Energiavarastot tyhjenevät myös silloin, kun täytät vatsasi äärirajoille. Uni ravitsee, mutta liika uni lisää uneliaisuutta, samoin kuin päiväkausien löhöily tylsistyttää mielialan. Energiataso voi nousta tai laskea oikeiden tai väärien ihmisten seurassa. Jääkö kohtaamastasi ihmisestä miellyttävä vai tunkkainen ja väsähtänyt olo. Kannattaa välttää negatiivista ja aggressiivista seuraa. Jotkut ihmiset syövät salakavalasti toisten ihmisten energiaa, toiset taas nostavat tunnelmaa. Jos itse tunnet olevasi väsynyt, vetäydy paikkaan, jossa energiatasosi nousee ennen kuin tapaat ystäviäsi. Sanna Ehdinin kirja Enemmän energiaa antaa käytännön vinkkejä, miten itse kukin voi pitää energiatasonsa korkealla lomalla ja arjessa.

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.