Hyvinvointi- ja joogalomien suosio kasvaa

Herceg Novissa suomalais-savolainen joogaryhmä teki kaksi 75 minuutin harjoitusta päivässä. Kuvat: Ismo Vornanen

Monissa lomakohteissa voi joogata, käydä pilates- ja jumpparyhmissä tai ottaa vaikka jäsenkorjaajan hoitoja.

Hyvinvointimatkat ovat jatkuvassa kasvussa useilla matkanjärjestäjillä. Kaupunkilehti seurasi viime viikolla yhtä joogamatkaa Montenegron Herceg Novissa. Kohtalo järjesti tälle matkalle harvinaisen ”takatalven”. Mittari painui alle +20 asteen ja sade vihmoi kylmästi. Hyvinvointimatkailijat eivät säpsähdä sääoloja eivätkä haaveile iltadrinkeistä tai löhöämistä allasbaarien aurinkotuoleissa.
Suomalais-savolainen joogaryhmä painui viltit ja patjat kainalossa aamuisin salille kello 7.30 ja iltaisin 18.15. Harjoitus kesti 75 minuuttia. Joogastudion lasisen seinän läpi Adrianmeri ja jylhät vuoret pitivät huolen pyhästä tunnelmasta.
Jos taas aurinko pilkahti pilvien välistä, ryhmä nousi hotellin kattoterassille yleviin postikorttimaisemiin.

Siilinjärveläinen joogaohjaaja Paula Kerman opetti joogaa ryhmälleen hitain ja virtaavin liikkein. Välillä joogit pysähtyivät asanoihin, kuuntelivat hengitystään, tuulen kohinaa ja sateen rapinaa. Kermanilla on filosofian maisterin tutkinto ja hänen pääaineensa on ranskan kieli ja kulttuuri. Silti hän on kouluttanut itsensä joogaopettajaksi ja tehnyt päätoimisesti työtä joogaohjaajana viitisen vuotta. Kerman työskentelee talvisin kansalaisopistossa ja kesäisin tuuraa joogaohjaaja-kollegoita.
– Säännöllinen joogaharjoittelu tukee eettisiä valintoja kuten kasvisyöntiä, maltillista kulutusta ja kiitollisuuden vaalimista. Tunneillakin sivutaan joogafilosofiaa. Joogamatolta eettiset valinnat siirtyvät helposti arkeen. Hoidamme kehoa ja mieltä pehmeällä, lempeällä ja hyväksyvällä asenteella, tiivistää Kerman.

Joogamatkoilla , kodin ulkopuolella joogan harrastajat voivat keskittyä tehokkaammin hyvinvointiinsa, kun arjen huolet eivät kuormita mieltä. Harjoitukset sopivat sekä ensikertalaisille että kokeneille tekijöille.
– Pitkäänkin joogaa harrastanut henkilö voi syventää kokemustaan, kun lomalla eivät paina muut velvollisuudet. Aamu- ja iltaharjoituksista huolimatta asiakkaat ennättävät hemmotella itseään porealtaissa, saunoissa, kylpylän hoidoissa ja retkillä.

Matkalle osallistunut Eija Kaipainen on joogannut jo pitkään. Kokenut joogaaja tunsi uudistuvansa Montenegrossa.
– Uusi joogaopettaja tuo aina lisää näkökulmia joogaan. On aivan eri asia joogata ulkona kuin tuijotella salin seinää kylmässä Suomessa. Täällä on vuoria ja merta ja yhden viikon aikana voi käydä kolmessa eri maassa, koska välimatkat ovat lyhyitä, perustelee Kaipainen.

Kuopion Kaupunkilehti ja sisarlehti Viikkosavo järjestivät yhdessä Tilausmatkojen kanssa lukijamatkan Montenegroon yhtä aikaa joogamatkan kanssa. Toisessa ryhmässä lukijamatkalaisillekin tarjottiin joogahenkisiä meditaatioharjoituksia. Noin 90 savolaisella oli tilaisuus oppia uusi rentoutusmenetelmä, jota voi harjoittaa kotioloissa. Ajatusvirtaa vähentävä ja syvää rentoutusta tarjoavat meditaatiotekniikat sopivat hyvin alkuiltaan.

Meditoimalla osa lukijamatkalaisista latasi akkuaan päiväpuuhien jälkeen, jolloin energiaa riitti myös illaksi. Lukijamatkalaiset ennättivät viikon aikana tutustua Montenegron vanhoihin kaupunkeihin ja piipahtaa muun muassa etnisistä sodistaan tunnetussa Bosnia Hertsegovinassa.
Sateisina päivinä lukijamatkalaiset köllöttelivät hotellinsa kylpylässä lämpimissä saunoissa, porealtaissa ja hieronnoissa. Viikkoon mahtui myös aurinkoisia päiviä. Notkuvien ruokapöytien äärellä oli kiva kerrata iltaisin päivän retkiä ja suunnitella tulevia matkoja.