Iita tekee harvoin ”kahdeksasta neljään” työpäivää

Valokuvaaja Iita Sillanpää tekee työkseen sitä mitä rakastaa. Kuva: Iitan kuva-arkistot

Yrittäjän arkea: Iita Sillanpää

Moneltako työpäivä alkaa?
Työpäivä starttaa koirien lenkityksen ja kahvikupposen jälkeen noin kello 9.

Mitä teet aamuisin ensimmäisenä, kun tulet töihin?
Työmatka ei ole pitkä, sillä työhuoneeni on kotona. Avaan ensimmäisenä tietokoneen ja käyn läpi sähköpostit. Mikäli heti aamusta ei ole kuvauksia, käsittelen kuvia tai teen muita toimistohommia.

Mitä kaikkea työpäivä pitää sisällään?
Jokainen työpäiväni on hieman erilainen. Valokuvaajan työhön sisältyy niin paljon muutakin kuin itse kuvaamista, päivät koostuvat niiden lisäksi kuvauspalavereista, kuvankäsittelystä ja somen päivittämisestä. Olen erikoistunut luonnonvalossa kuvaamiseen, joten toteutan kaikki kuvaukset joko ulkona miljöössä tai kuvattavan kotona. Työpäivä voi pitää sisällään siis lapsi- ja perhekuvauksia tai sitten rymytään metsässä koirakuvausten tiimoilta – kuvauksetkaan eivät ole koskaan samanlaisia.

Moneltako työpäivä loppuu?
Harvoin teen ”kahdeksasta neljään” työpäivää, vaan saatan joinakin päivinä tehdä lyhyempiä päiviä, kun taas toisena paiskitaan töitä aamusta iltaan. Esimerkiksi kesällä on paljon koko päivän kestäviä hääkuvauksia, joista on kotona vasta yömyöhään.
Ehditkö pitää taukoja?
Yrittäjänä voin itse määrittää aikatauluni ja pyrin pitämään päivässä pieniä taukoja. Luova työ ei synny kiireessä ja vaatii taukoja, ja saatankin käydä keskellä päivää koirien kanssa tunnin metsälenkin ja jatkan sitten taas töitä. Kuvaukset suunnittelen aina niin, ettei seuraavaan paikkaan ole kiire. On tärkeää, että kuvaus voidaan toteuttaa rauhassa ja kuvattavan ehdoilla.

Mitä teet viimeiseksi kun lähdet töistä?
Kun lopettelen työpäivää, käyn vielä lyhyesti läpi seuraavan päivän aikatauluja. Sammutan tietokoneen ja laitan kuvauspäivän jälkeen kameran akut lataukseen, sekä alustan muistikortit seuraavalle päivälle.

Miten pidät huolta omasta jaksamisesta?
Lataan omia akkujani parhaiten liikkumalla luonnossa ja harrastamalla koirien kanssa. Totta kai myös riittävä lepo ja terveellinen ruokavalio auttavat jaksamaan välillä kiireisessäkin arjessa, perhettä ja ystäviä unohtamatta.

Mikä on työssä parasta?
Parasta työssäni on ikuistaa ihmisten tärkeitä hetkiä ja nähdä, kuinka valokuvat herättävät tunteita. On hienoa kertoa kuvilla tarinoita. Olen kiitollinen saadessani tehdä työtä, jota rakastan.

Kuinka kauan olet ollut yrittäjä?
Yrittäjätaivalta on takana noin 2,5 vuotta, valokuvaamista lapsuudesta saakka.

Onko suvussasi yrittäjiä?
Yrittäjyyden suhteen olen suvussamme poikkeus, sillä (ainakaan toistaiseksi) meillä ei ole muita yrittäjiä.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjiksi?
Kaikki lähti liikkeelle unelmasta. Olen kauan haaveillut omasta yrityksestä ja siihen on ajanut intohimo valokuvausta kohtaan. Alalla on vähän valmiita työpaikkoja, joten oli luontevaa luoda sellainen itse.

Mitä tekisit jos et olisi yrittäjä?
Vaikea ajatella, sillä koen tällä hetkellä olevani kutsumusammatissa. Haluan päästä toteuttamaan luovuuttani, joten olisin varmaan jonkin toisen alan yrittäjä kuitenkin, ehkä jotain koiriin ja luontoon liittyvää.

Millaista yrittäminen on Suomessa?
Meitä nuoria kannustetaan paljon yrittäjyyteen ja tarjolla on paljon koulutuksia ja tietoa. Koen myös, että Suomessa on hyvät mahdollisuudet työllistää itsensä oman yrityksen kautta, kun on valmis tekemään sen eteen töitä ja heittämään itseään likoon. Kannustankin yrittämään, jos on idea ja tahto lähteä tekemään juuri sitä omaa juttuaan.

Mistä yrityksesi sai nimen?
Olen oman yritykseni kasvot ja nimi on vahva osa minua. Halusin tuoda sen myös yrityksen nimessä esille.

Mikä yrittämisessä on haastavinta ja miksi?
Yksinyrittäjän haasteena on, jos sairastuu – kukaan kun ei tee töitäsi sillä aikaa kun makaat flunssassa. Ja ulkokuvauksien kannalta on haastavaa, etteivät säätiedotteet pidä aina paikkaansa!

Millaisena näet yrityksesi 5 vuoden kuluttua?
Viiden vuoden kuluttua yritykseni tekee edelleen valokuvausta ilolla ja aidosti, ja on mukana hääparien, koiranomistajien ja lapsiperheiden arjessa ja juhlassa. Uskon, että valokuvat ja kuvamuistot eivät tulevaisuudessa menetä arvoaan, päinvastoin.

Iita Sillanpää

  • Ikä: 25
  • Yritys: Valokuvaaja Iita Sillanpää
  • Harrastukset: Pommi ja Pinni -koirien kanssa agility, metsässä liikkuminen ja retkeily.