Ilmastopuolueista vanhainkotipuolueita

Puolueita pitäisi lopettaa ja tehdä kokonaan uusia puolueita.

Puolueet mielistelevät galluppeja. Niiltä puuttuu tulevaisuuden näky. Kokoomuksessa on sosiaaliporvareita ja sikakapitalisteja. Demareiden oikea laita muistuttaa kokoomusta ja vasen siipi laulaa, että työläiset sorron yöstä nouskaa. Vasemmisto sotkeutuu vihreisiin.

Luonnosta vieraantuneiden cityvihreiden tilalle olisi saatava luonnon lakeja kunnioittava ja lihan syöntiä vastustava liike. Kristillisen puolueen pitäisi tajuta, että hengellisyyttä on muuallakin kuin tapakristillisissä piireissä. Toisaalta Sari Essayahkaan ei nosta puoluetta neljän prosentin kannatuksesta, jos taustalla haiskahtaa vapaiden suuntien lahkolaisuus.
Juha Sipilän keskusta eroaa vielä vähemmän kokoomuksesta kuin Mauri Pekkarisen tai Matti Vanhasen kepu. Viimeinenkin ero haihtuu, jos lehmänkaupoissa syntynyt maakuntauudistus kaatuu. Ruotsalaiset ovat kielipuolue, sinisistä ei saa mitään selvää ja persuilla on yksi teema. Persut voisivat hakea turvapaikkaa keskustasta tai demareista.

Ennen duunarit äänestivät vasemmistoa, virkamiehet kokoomusta ja maanviljelijät palvoivat tupailloissa keskustan edeltäjää maalaisliittoa. Kastijako ei ole entisensä. Nykypuolueet voitaisiin ryhmitellä kaupunkipuolueiksi tai maakuntapuolueiksi. Kun väki pakkaantuu kaupunkeihin, maaseutupuolueita ei enää tarvita. Silloin puolueet voitaisiin jakaa julkisen ja yksityisen sektorin puolueiksi.

Tavallinen äänestäjä inhoaa vanhanaikaista oppositiopolitiikkaa ja harvainvaltaa. Äänestäjälle jää yksi vaihtoehto. Hyvällä omatunnolla voi äänestää hyvää ehdokasta, ihan sama mihin puolueeseen hänet on houkuteltu.
Liike Nyt pyrkii päättämään asioista nettikyselyin. Aika näyttää mihin Harkimon koe johtaa. Tähän asti suomalaiset ovat tienneet hallitusneuvotteluiden jälkeen, millaista politiikkaa maa joutuu sietämään.

Eikö olisi reilumpaa rakentaa järjestelmä, jossa ihmiset äänestäisivät sekä henkilöä että hallitusohjelmaa. Tällöin puolueet joutuisivat liittoutumaan ennen vaaleja. Jos enemmistöä ei syntyisi, voitaisiin turvautua apupuolueisiin tai sitten kadottaisiin häntä koipien välissä oppositioon. Hallitusohjelmavaalit olisivat hyvä syy lopettaa toisiaan matkivat puolueet. Näissä vaaleissa puolueet väittävät olevansa vanhainkotipuolueita, syksyllä ne olivat ilmastopuolueita.