Saksmanien perheessä isä opetti, että ilmaisia lounaita ei ole edes kotona

Ossi Saksmanilla (oikealla) ja hänen pojallaan Toni Saksmanilla ovat läheiset välit. Kuva: Ismo Vornanen

Saksmanin perheessä isä ja hänen kolme poikaansa pitävät huolen, että kukaan ei kuvittele itsestään liikoja.

Lähestyvän isäinpäivän (10.11.) kunniaksi Kaupunkilehti selvitti, millainen isä-poika -suhde vallitsee yrityselämän avainpaikoilla uransa tehneen kauppaneuvos Ossin Saksmanin (67) perheessä.
Kuopiolaiset tuntevat lupsakkaan savolaismiehen Osuuspankin johtajana, ja Carlsonin toimitusjohtajana. Tutuin hänen pojistaan kuopiolaisille lienee KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman (40). Pojista Jarkko (36) asuu Savonlinnassa ja Tero (43) Espoossa. Jarkko työskentelee Carlsonilla yrityspuolella ja pyörittää kalamiehenä sivutoimisesti kalabisnestä. Tero on it-alan liiketoimintajohtaja. Tentattavaksi nappasimme Ossin ja Tonin.

Saksmanin sakki vaikuttaa ulkoisesti nöyrältä nelikolta. Suvun juuret ovat syvällä Pielaveden maalaismaisemassa. Miesten selväjärkisyys on periytynyt sukupolvien saatossa maatalous- ja metsätöiden karaisemassa ympäristössä. Miten isä on kasvattanut Tonia ja kahta muuta poikaansa? Vaikuttaa ainakin siltä, että ”ilmaisia lounaita” ei ole tarjolla Saksmanien kotipöydässäkään.
– Meidän piti kantaa astiat syönnin jälkeen koneeseen ja olla apuna pyykkihommissa. Nuorena piti istuttaa puuntaimia ja osallistua suvun perintötilalla maatalous- ja metsätöihin. Kun lainasin isältä parikymppisenä autorahat, laina piti maksaa takaisin, muistelee Toni.

Poikiaan Ossi on kasvattanut lempeästi ja hän suuttui vain ani harvoin, kun vilkkaalle jälkikasvulle täytyi asettaa turvallisuuden nimissä rajat. Ossi haluaa täsmentää, kun hän kuuntelee Tonin lainamuisteluita. Lainan ehdot olivat sisäpiirissä joustavat.
– Lapselle on pahin karhun palvelus, jos heidät opettaa saamaan rahaa liian helposti vanhemmiltaan. Enkä minä siitä Tonin autolainasta korkoa ottanut ja maksuaikataulu oli hyvin joustava, virnistää Ossi.

Saksmanin pojat osaavat isänsä tavoin kuunnella ja kunnioittaa toisia ihmisiä asemaan ja arvoon katsomatta. Kenelläkään ei saa keulia, vaikka elämässä sattuisi onnen potkuja. Tätä kirjoittamatonta sopimusta valvotaan rankalla huumorilla ja jos sekään ei tehoa astetta kovemmilla keinoilla.
– Kyllä meidän perheen miehet huolehtivat siitä, että kukaan ei pääse menestyksen hetkellä kuvittelemaan itsestään liikoja. Lapsena pelasimme isän kanssa lätkää ja futista. Urheilu kasvatti, ja opimme isältä, että jokaisella perheenjäsenellä oli vastuu töistä ja mopon kaltaisten hankintojen eteen piti paiskia töitä.

Isä ei ole puuttunut juurikaan poikien työelämään. Toni oli kuitenkin tiedustellut aikanaan isänsä mielipidettä, kannattaisiko hänen lähteä KalPaan töihin. Isä antoi tukensa, mutta muistutti, että normaaleissa yrityksissä pelataan talouden tunnusluvuilla, urheiluseurassa enemmän tunteilla.

Saksmanin miehet ovat jo 30 vuoden ajan merkinneet kalentereihinsa syksyisen metsästysretken. Ossi sanoo reissua suvun poikien laatuajaksi, mutta Toni korjaa, että tyttäretkin pääsevät mukaan, jos haluavat metsästää. Ossi hyväksyy tarkennuksen. Perheen vanhin mies ei halua harjoittaa sukupuolisyrjintää villisian kaadossakaan.
Ossi antaa kaikille muillekin isille käyttökelpoisen vinkin, miten lasten kanssa voi keskustella ilman maantieteellisiä rajoituksia. Isä ei harrasta poikiensa tavoin somea, mutta WhatsApp–viestiryhmä on verraton kommunikaatioväline.
– Kerromme toisillemme iloiset ja vähemmän iloiset tapahtumat. Kuvia ja videoita voi lähetellä ryhmässä mistä päin maailmaa tahansa. Joskus keskustelu on asiallista, mutta usein kevyttä läpän heittoa ja kuulumisten vaihtoa.

”Isän- ja äitienpäivää voi juhlia joka päivä”

Käytännössä on varsin työlästä koota eri puolilla asuvat lapset perheineen saman katon alle esimerkiksi jouluksi. Ossi Saksmanillakin on 9 lastenlasta ja poikien vaimoillakin on oma lähisukunsa.
– Pakkohan se on näitä tapaamisia hiukan organisoida. Aikamoinen kartano saisi olla, jos kaikki lapset perheineen mahtuisivat saman katon alle. Poikien perheet viettävät joulut usein keskenään, vaikka muuten pidämme tiiviisti yhteyksiä. Isän- tai äitienpäivää voi juhlia tavalla tai toisella joka päivä, pohtii Ossi.

Toimitusjohtajana Ossilla oli ruuhkavuosina runsaasti iltamenoja. Silti hän järjesteli kalenteriaan siten, että poikien kanssa pelattiin iltaisin jalkapalloa ja jääkiekkoa sekä käytiin KalPan ja KuPSin peleissä. Perheen ja Osuuspankin työntekijöiden perheet viettivät joskus yhteistä vapaa-aikaa.
– Pikkupeleissä ja pipolätkässä poikien kanssa oli mukana Osuuspankissa työskentelevien ihmisten lapsia. Noilta ajoilta on jäänyt mieleen, että Toni halusi aina olla ”mokke”. Haave toteutui. Toni sai olla aikuisena mokkena kaukalopallossa ja jääkiekossa 4.divisionaan Tyräsmiehissä.

Ossin kasvatusstrategia on tähdännyt siihen, että lapsista tulee kunnon ihmisiä. Isän määrittelee, että kunnon ihmiseksi sellaisen, joka antaa arvoa muille, kunnioittaa lakeja, velvollisuuksia ja luontoa. Saksmanin miehet ovat pärjänneet hyvin työelämässä. Niin perhe- kuin työelämässäkin heillä korostuvat inhimilliset arvot.
– Minun ovi johtajana on aina ollut auki kaikille ihmisille. Me kaikki nautimme luonnosta. Nuorin poika Jarkkokin on intohimoinen kalastaja ja on elementissään, kun saa otsalampun valossa kalastaa. Olen tyytyväinen, että lapseni vastaavat itse elämästään eikä heitä ole tarvinnut hakea putkasta edes teinivuosina.

Saksmanit

• Isä Ossi Saksman eläkeläinen, entinen Osuuspankin johtaja, entinen Carlsonin toimitusjohtaja ja hallitusammattilainen. Kolme poikaa.
  • Toni Saksman KalPan toimitusjohtaja. Hänellä on kolme lasta.
  • Tero Saksman it-alan liiketoimintajohtaja. Asuu Espoossa. Hänellä on kolme lasta.
  • Jarkko Saksman, töissä Carlsonin yritysmyynnissä. Asuu Savonlinnassa. Hänellä on kolme lasta.