Italialaislähtöinen Sara Zuffa on todellinen Kuopio-fani

Sara Zuffalla on jo niskassaan suomalaisen HIM-yhtyeen logon tatuointi. Seuraavaksi hän suunnittelee ottavansa tatuoinnin Puijon tornista.

Jos joskus koet kyynisyyttä ja Kuopio näyttäytyy silmissäsi ankealta paikalta, sinun kannattaa tavata Sara Zuffa. Hän jos kuka saa sinut näkemään kotikaupunkisi ainutlaatuisuuden.Italialaissyntyinen Sara on niin suuri Kuopio-fani, että suunnittelee parhaillaan ottavansa Puijon tornista tatuoinnin ihoonsa ja toivoo, että kuoleman koittaessa hänen tuhkansa ripotellaan Kallaveteen.

Pienehkössä italialaiskylässä syntynyt Sara Zuffa (31) koki Suomi-kaipuuta jo nuorena. Hän rakasti suomalaista musiikkia ja suomalaisia metalliyhtyeitä. Erityisesti HIM-yhtyeen musiikki suorastaan räjäytti hänen tajuntansa. Vaikkei hän koskaan ollut käynyt Suomessa, oli maasta muodostunut hänen mielikuvissaan ihanteellinen paikka. Suomalainen sielunmaisema kiehtoi häntä valtavasti.

– Viehätyin suomalaisesta kulttuurista ja ihmisistä. Suomalaiset ovat pidättyväisiä ja ujoja ja koin itsekin olevani samanlainen. Tosin myöhemmin olen huomannut, että suomalaisiin verrattuna taidan sittenkin olla aika sosiaalinen, Sara nauraa.

Sara harrasti nuorena keihäänheittoa, mikä Italiassa oli monelle outo laji. Sara huomasi, että Suomessa sekin tunnetaan paljon paremmin.

Kiinnostus Suomeen vain voimistui, kun hän ensimmäisen kerran pääsi käymään maassa lomamatkalla.

Vaihto-opiskelijaksi Kuopioon

Aloitettuaan graafisen suunnittelun opinnot Italiassa, Saralle tarjoutui mahdollisuus hakea vaihto-opiskelijaksi ulkomaille. Suomi-fani ei epäröinyt hetkeäkään, mihin maahan hän laittaisi hakupaperit.

Paikallisella ammattikorkeakoululla oli yhteistyösopimus Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa, joten Sara matkusti muuttokuormineen Kuopioon.

– Kun tulin ensi kertaa Kuopioon vuonna 2007, minulla oli lista asioista, joita haluan Suomessa kokea. Yksi oli joulupukin tapaaminen, toinen revontulten näkeminen ja kolmas suomalaisen miehen löytäminen.

Viimeksi mainittu toteutui jo kaksi viikkoa Kuopioon saapumisen jälkeen. Sara tapasi kuopiolaisessa ravintolassa paikallisen miehen, jonka kanssa on ollut nyt jo kymmenkunta vuotta.

Kieli haltuun

Sara sai moneen otteeseen jatkettua vaihto-opiskelijasopimustaan, ja lopulta hän oli Savoniassa kaikkiaan kolme vuotta. Tutkintotodistuksen hän sai kuitenkin Italiasta.

Valmistumisen jälkeen hänelle oli päivänselvää, että hän jää Suomeen ja Kuopioon. Olihan Suomi ollut vuosikaudet hänen haavepaikkansa.

Suomi-fanina Sara oppi kielen nopeasti, sillä hänellä oli kova into oppia kieltä. Hän huomasi, että kielitaito helpottaa myös työn löytämistä.

Valmistumisen jälkeen Sara teki jonkin aikaa graafisen suunnittelijan töitä oman toiminimensä kautta. Yritys kuitenkin jäi taka-alalle, kun hän muutama vuosi sitten sai töitä Kansalaisopistolta italian kielen opettajana. Lisäksi hän pitää ruokakursseja, joissa harjoitellaan valmistamaan italialaisia ruokia.

– Työn saaminen on ollut todella tärkeä asia Kuopioon sopeutumisen kannalta. Olen niin kiitollinen työstäni Kansalaisopistolla. Koen, että työssäni minua kuunnellaan oikeasti ja ehdotukseni otetaan vakavasti. Tapaamme työkavereiden kanssa myös vapaa-ajalla.

Kuopio on aitoa Suomea

Sara ei haluaisi asua Helsingissä, sillä se ei hänen mielestään edusta oikeaa Suomea. Helsinki on liian iso ja monikulttuurinen. Sen sijaan Kuopio on sataprosenttisesti suomalainen kaupunki.

– Kuopio on aitoa Suomea! Kuopio on rauhallinen, mutta ihmisiä on kuitenkin riittävästi. Ja täällä on paljon tapahtumia, joissa itsekin käyn. Kuopio on myös kehittynyt ja kasvanut sinä aikana, mitä olen täällä asunut.

Hyvin Suomeen sopeutuneella Saralla riittää Kuopiossa tekemistä. Varsinkin talviaikaan työt vievät paljon aikaa. Aktiivisella naisella aika ei käy pitkäksi myöskään vapaa-ajalla. Hän harrastaa koiransa kanssa agilityä ja kaverikoiratoimintaa. Urheilullinen nainen myös lenkkeilee ahkerasti ja on osallistunut Kuopio Maratonin puolimaratonillekin neljästi.

– Kuopiossa on niin paljon tekemistä! Talvisin voi luistella ja lasketella. Kesäisin rannat ja metsät tarjoavat tekemistä. Käymme koiran kanssa lenkillä Puijolla.

Nyt hän suunnittelee myös keihäänheiton aloittamista uudelleen.

Kuopiossa kaikki on lähellä

Saran mielestä Kuopion parhaita puolia on se, että täällä kaikki on lähellä.

– Italiassa minun pitää ajaa neljä tuntia, jos tahdon päästä merelle tai laskettelemaan. Täällä kaikki on ihan vieressä.

Italiassa kotiseuduillaan Sara käy säännöllisesti, muttei viihdy siellä kuin korkeintaan viisi päivää kerrallaan.

– Ei siellä ole minulle mitään tekemistä. Olo on aina ihan jähmettynyt. Kuopiossa minulla on jatkuvasti tekemistä ja täällä minulla on niin paljon hyviä kavereita.

Luullaan suomalaiseksi

Tyypillinen kuopiolainen on Saran mukaan hiljainen, rehellinen ja sisukas. Sara arvostaa sitä, että Suomessa asiat puhutaan suoraan.

– Italiassa aina kierrellään, eikä sanota niin kuin asiat ovat. Ja Italiassa ihmiset saavat draaman aikaiseksi pienistäkin asioista, Sara nauraa.

Sara kokeekin olevansa enemmän suomalainen kuin italialainen. Ulkonäöltäänkin hän menisi hyvin vaikkapa syntyperäisestä neulamäkeläisestä.

– Minua usein luullaankin suomalaiseksi.

Tuhkat Kallaveteen

Sara Zuffa saapui Suomeen 31.7.2007. Hänellä on siis Suomessa asumisen 10-vuotisjuhlat, samana vuonna kun Suomi täyttää 100 vuotta. Juhlavuosi on hänelle merkkipaalu. Hän on päättänyt jäädä Kuopioon ja onkin juuri ostanut itselleen asunnon.

– Kuopio on kotikaupunkini. Kun joskus kuolen, tahdon, että puolet tuhkistani ripotellaan Kallaveteen. Toisen puoliskon voi viedä synnyinseudulleni Italiaan.

 

"Italiaan verrattuna Suomi on paratiisi"

Sara Zuffa hehkuttaa Suomen hienoa sosiaaliturvajärjestelmää. Hän ihmettelee, miksi suomalaiset valittavat Kelasta.

– Italiassa ei ole olemassakaan Kelaa tai kunnon sosiaaliturvaa. Italiassa työttömät eivät usein saa mitään rahaa. Opiskelukin maksaa. Siksi monet asuvat vanhempiensa luona. Italiaan verrattuna Suomi on paratiisi.

Sara sanoo, että nuorilla Italiassa on vaikea tilanne. Nuorisotyöttömyys on korkea ja monelta puuttuu tulevaisuudennäkymät.

– Monet kaverini jättävät ansioluettelostaan pois yliopistotutkinnon. Ylikoulutetut saavat heikommin töitä.

Yksi suurimpia eroja Italian ja Suomen välillä on Saran mukaan alkoholikulttuuri. Hänen Kuopiossa vierailevat italialaisystävänsä kiinnittävät usein ensimmäisenä huomiota humalaisiin ihmisiin.

– Italialaiset ihmettelevät, miten paljon ihmiset täällä juovat alkoholia. Viikonloppuisin näky on kuin taistelujen jäljiltä. Italiassa päihtyminen ei ole yleistä, varsinkaan naisille. Myös naisten liikkuminen ilta-aikaan yksin on Italiassa harvinaista.