Itse päätät, pahoitatko mielesi

Mielensä pahoittaminen näyttää olevan edelleen suosittua Suomessa. Sunnuntaisuomalainen (25.11.) kokosi jutun kulttuurisesta omimisesta ja miten tämä ilmiö on aiheuttanut pahaa mieltä. Laulaja Sara Forsberg loukkasi tunteita letittämällä päänsä afroamerikkalaisten suosimalla tyylillä. Julkkiskokki Jamie Oliver pahoitti mielet lanseeraamalla jamaikalaista mausteseosta sisältävän mikroaterian, samoin laulaja Sting julkaisemalla reggae-levyn. Tällaiset valtakulttuurin edustajien tekemät kulttuuriset omimiset kuulemma loukkaavat vähemmistökulttuureja. Loukkaantuneet lienevät länsimaisia, joilla on aikaa pahoittaa mielensä, kun oikeat ongelmat puuttuvat.

Ruotsalainen provokaattori Alexander Bard sanoi viikko sitten Ylen Sannikka & Ukkola-ohjelmassa, että mielensä pahoittaminen on aina päätöskysymys: ”Minä en voi pahoittaa kenenkään mieltä. Ihminen päättää itse, pahoittaako hän mielensä”.

Bard on oikeassa. Jos Stingin reggae-levy riittää aiheeksi loukkaantumiseen, niin elämä on yhtä mielipahaa.

Aina kun kehität itsellesi mielipahan, ainoa kärsijä olet sinä itse. Verenpaine nousee ja luot vain itsellesi negatiivisen tunnelman. Jokainen voi arjessaan päättää, miten hän reagoi toisten sanomisiin ja tekemisiin. Suututko, loukkaannutko vai ohitatko asian? Mielipaha on aina meissä itsessämme, vaikka se on kovin helppo sysätä muiden syyksi. Koko elämä keventyy, kun vähentää turhaa meuhkaamista ja loukkaantumista, eikä provosoidu.

 

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.