Jääkiekko on kansallinen ylilyönti

Pariisilaiset tuskin huomaavat, että AccorHotels Areenalla kaukalon laidat rytisevät eksoottisessa mailapelissä. Joku baskeripää saattaa pohdiskella, että mistähän mielenosoituksesta on kyse, kun leijonapaidat törttöilevät baareissa.

Patonki kainalossa kulkevalle pariisilaiselle Ranskan voitto Suomesta on paikallisessa urheiluruudussa vilahtava olankohautusuutinen. Kädet alkavat käydä vasta, kun jalkapallossa tapahtuu Stade de Francella. Meillä alkulohkon tappio Ranskalle oli valtakunnallinen pääuutinen.

Arktinen maantieteemme ei voi olla ainoa syy, miksi suomalainen menettää MM-jääkiekoksi kutsun rääpiäisturnauksen takia todellisuudentajunsa.

Entiset tukijat, SM-liigan yleisö ja seurojen valmentajat eivät valita, vaikka NHL-pelinsä päättäneet änäritähdet valitsevat purjehduksen MM-kisojen sijaan. Suomalaisfanien riemua ei hillitse sekään, että maailman parhaat kiekkoilijat jahtaavat samaan aikaan NHL-pyttyä, kun Euroopan turnauksesta kehdataan puhua MM-kisoina. Montakohan maajoukkuemiestä muuten ramppaa leijonapaidassa vuoden mittaan?

Kohdeltiinpa kiekkoniiloja miten tahansa, heitä kiinnostaa heti aamulla, miten maapallon toisella puolella päättyi NHL:n yölliset pudotuspelit. Vilahtaako suomalaisen nimi tehotilastoissa? Vau miten jännää!

Kiekkohulluuden selitys

Jos pelkkä kylmyys selittäisi kiekkohulluuden, miksi sitten jääkiekko on Ruotsissa ja Norjassa kakkoslaji? Miksi olemme maailman uskollisin jääkiekkokansa? Väkivaltaisesta kansan luonteessako on vastaus arvoitukseen?

Meillä tehdään esimerkiksi kännitappoja nelinkertainen määrä Ruotsiin verrattuna. Puhumme vähän, mutta puukkohipoissa ja vaimon hakkaamisessa olemme kansainvälisessä kärjessä.

Jääkiekossa saa runtata kovaa. Otteluissa nyrkit heiluvat, ja pelin lomassa isot miehet painivat laitaa vasten. Ja mailahan on kuin soturin keihäs, jolla puolustetaan Suomen kunniaa.

Jääkiekko lain yläpuolella

Jääkiekkokaukalo on paikka, jossa viranomaiset eivät puutu väkivaltaan. Muuten lainsäätäjällä on nollatoleranssi fyysiseen koskemattomuuteen. Isä saa rangaistuksen, jos hän antaa lapselleen luunapin. Opettaja menettää virkansa, jos pedagogi taluttaa niskasta häirikön jäähylle käytävään. Nakkikioskilla pieni huitaisu vie putkaan ja poliisi syyttää rikoksesta.

Jääkiekossa kaikki on toisin. Parhaaseen katseluaikaan kaapin kokoiset järkäleet vetelevät toisiaan kuonoon. Vanhemmat selittävät pojilleen, että tämä kuuluu jääkiekkoon. Nokkapokat ovat viihdettä. Mustat silmät ja puuttuvat hampaat kuuluvat lajin luonteeseen.

Lajeissa on eroa

Lajikulttuureissa on eroa. Pesäpalloilijat eivät iske mailalla vastustajaa. Ampumahiihtäjät eivät pura pettymyksiään ampumalla muita kilpailijoita jalkaan.

”MM-kullan” ratkaisevat vuodesta toiseen joko Kanada, Venäjä, Ruotsi, Suomi tai Tsekki. Salibandyssä meillä on vielä suurempi todennäköisyys voittaa kultaa kun tarvitsee lyödä vain Ruotsi. Ja pesäpallossa Suomi on aina maailman paras. Hyvä Suomi!

P.S. KalPan pudotuspelit kiinnostivat enemmän kuin MM-jääkiekko.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Lähetä palautetta: kuopio.mielipide (at) media.fi