Jaana ja Heikki jättävät jälkensä maisemaan

Jaana Partasella ja Heikki Lamusuolla on toimitilat kotinsa yhteydessä Männistössä. Kuva: Aija Pirinen

Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo ovat suunnitelleet useita Kuopion julkisten rakennusten uudistuksia ja julkisivutaidetoksia. ”Rakennettu ympäristö vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin”.

Kuopiolaisen pariskunnan, taiteilija Jaana Partasen ja arkkitehti Heikki Lamusuon kädenjälki näkyy vahvasti Kuopion katukuvassa. Pariskunnan vuosituhannen alussa perustama suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo Oy on suunnitellut useiden Kuopion julkisten rakennusten uudistuksia ja niiden julkisivutaideteoksia.
Heidän kädenjälkeään ovat muun muassa KYSin pääaula ja näytteenotto, Kaarisairaalan julkiset tilat ja Evoluutio-julkisivuteos, hallinto- ja hovioikeuden peruskorjaus ja sen julkisivun taideteos ja Ortodoksisen kirkkomuseo Riisan näyttelytilat sekä rakennuksen kultainen julkisivutaideteos.
Pari viikkoa sitten julkaistun Minna Canthin kotitalo Kanttilan uudistussuunnitelmat ovat niinikään Heikin ja Jaanan käsialaa.

Harvassa ammatissa oman työn jälki jää yhtä näkyvästi jälkipolvien arvioitavaksi.
– Onhan se mukava, että saa jättää oman jälkensä kotikaupungin katukuvaan. Rakennettu ympäristö vaikuttaa ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa. Toivomme, että voimme omalla työllämme vaikuttaa ihmisten viihtyvyyteen. Tavoitteemme on pala palalta rakentaa maailmasta parempaa paikkaa, pariskunta tiivistää työnsä filosofiaa.
Jaana toteaa, että suunnittelutyössä empatialla on ratkaiseva merkitys. Suunnittelijan on osattava samaistua rakennuksen käyttäjiin ja heidän tarpeisiinsa. Empatian merkitys oli erityisen korostunut KYSin suunnittelutyössä.

KYSin suunnittelutyössä Jaanalla ja Heikillä johtavana ajatuksena oli oma kokemus vuosien takaa:
– Kun tyttäremme oli pieni, hän sairastui ja jouduimme viettämään pidemmän jakson sairaalassa. Se kokemus jätti meille molemmille ymmärryksen siitä, miltä omaisena tuntuu viettää aikaa sairaalassa. Tuo kokemus oli isona apuna silloin, kun aloimme suunnitella KYSin muutostöitä.

Sairaala on tila, johon monella liittyy voimakkaita ja jopa pelottavia kokemuksia. Jaana ja Heikki halusivat tuoda KYSille luonnonläheisyyttä ja avaruutta.
– Halusimme tilaan luonnonmateriaaleja, avaria näkymiä ja hyvää, rauhoittavaa akustiikkaa. Vaihdoimme myös perinteisen vaalean sinisen värin punaiseksi. Sairaalaympäristön tulee tukea parantumista, pari toteaa.
Samaa empatian ajatusta pari on soveltanut myös elokuvateattereiden suunnittelussa. Heillä on parhaillaan työn alla useamman Bio Rexin teatterin uudistustyöt.
– Kaikessa suunnittelussa lähtökohtana on asettautua tilan käyttäjän asemaan ja pohtia sitä, mitä käyttäjät tarvitsevat ja haluavat. Elokuvateattereihin pyrimme tuomaan wow-elämystä ja glamouria.

Jaana ja Heikki on valittu mukaan Kapua-hyväntekeväisyyshaasteeseen. He lähtevät muiden haasteeseen osallistuneiden kanssa marraskuussa kiipeämään Etiopian korkeimmalle vuorelle, 4550 metriä korkealle Ras Dashenille. Samalla he keräävät rahaa paikallisten vammautuneiden hyväksi.
– Etiopiassa parikymmentä prosenttia väestöstä on vammautuneita. Matkan aikana tutustumme paikallisiin hyväntekeväisyyskohteisiin, joihin keräämme varoja, pari kertoo.
Vammautuneiden asemaan asettuminen on Heikille ja Jaanalle tullut viime kuukausina läheiseksi, sillä he ovat suunnitelleet Vetreä Elolle vammautuneiden kuntoutuskoteja.

Jaana valittiin Savon naiseksi

• Kuopion Zonta-kerho II palkitsi Jaana Partasen viime perjantaina Vuoden 2019 Savon Naiseksi.
  • Samassa tilaisuudessa Savon Maahanmuuttajanaiseksi palkittiin lehtori Julienne Raphenon-Onttonen.
  • Palkitsemisperusteluissa todetaan, että Jaana on työllään tuonut ihmisläheisiä näkökulmia rakentamisen ja tekniikan alueille.
  • Hän on luonut uudenlaista toimintakulttuuria, jossa ihmisen kokemukset ja aistimukset ovat keskeisessä roolissa.