Janne pudotti vuodessa 80 kiloa

Vasemmanpuoleisessa kuvassa Janne painaa reilut 200 kiloa ja oikeanpuoleisessa kuvassa hän on tiputtanut 85 kiloa. Kuvien oton jälkeen painonpudotusta on tullut vielä muutama kilo lisää. Kuvat: Jannen kuva-albumi

Liikenneopettaja Janne Liimataisen tavoitteena on pudottaa vielä ainakin 15 kiloa.

Vähän päälle nelikymppiselle Janne Liimataiselle palkitseva hetki on, kun hän saa tehdä uuden reiän housun vyöhön. Ja niitä reikiä onkin viimeisen vuoden aikana tullut monta. Mies on nimittäin tiputtanut reilussa vuodessa yli 80 kiloa maallista elopainoa ja senttejä hänestä on lähtenyt yhteensä 158 eri puolelta kehoa.
– Tavoitteena olisi vielä tiputtaa 15 kiloa. Silloin paino olisi 95 kilon kieppeillä.

Korkeimmillaan liikenteenopettaja Jannen paino oli yli 200 kiloa. Mies sanoo aina olleensa isokokoinen, mutta paino lähti nousuun erityisesti kun hän aloitti opettajan työt. Sitä ennen mies ajoi rekkaa.
– Opettajan työssä ei juuri liikuntaa tule. Rekkaa ajaessani tuli kuitenkin edes kohtuullisesti liikuttua, kun työhön liittyi kuorman purkua ja muuta vastaavaa. Nykyinen työ on myös kiireistä, jolloin syömään ehtii silloin kun ehtii ja sitten sitä tuli syötyä nälkäänsä valtavasti.

Paino nousi pikkuhiljaa vuosien myötä. Janne jutteli siitä lääkärissäkin, mutta sai sieltä avuksi vain ohjeita parempaan syömiseen ja liikuntaan paperilla.
– Ei se siitä ollut mitään hyötyä ja paino jatkoi nousuaan. Reilu vuosi sitten todella poikki omaan oloon. Jalkahoitajani kertoi pudottaneensa painoaan Cambridge-ohjelman avulla ja mietin, että voisihan sitä itsekin kokeilla, Janne kertoo käänteentekevästä hetkestä.

Janne hakeutui ohjelmaan, jossa hän sai oman valmentajan ja hänelle tehtiin ruokaremontti. Ohjelmassa edetään tasoissa ja ensimmäiseen tasoon kuuluu syödä vain ohjelman aterioita. Paino lähti putoamaan vauhdilla.
– Senttejä alkoi hävitä rinnan ympäriltä, vyötäröltä ja reisistä hyvinkin nopeasti. Nyt en ole enää muutamiin kuukausiin niitä mittaillut, mutta vaatekaapin sisältö on mennyt uusiin puihin.

Uusi elämäntyyli vaati alkuun hieman totuttelua. Janne kertoo tehneensä itselleen henkisesti selväksi, että uusilla ohjeilla mennään ja pitääkseen itsensä ruodussa, miehellä oli jopa kännykässä muistutus, milloin ja mitä pitää syödä.
– Otin ohjeista kuvan puhelimeen, jotta se oli aina matkassa. Alkuun oli todella kummallista, kun piti syödä vaikka ei ollut nälkä. Pikkuhiljaa siihenkin sitten tottui.

Välillä myös harmitti, kun esimerkiksi vieraissa piti kieltäytyä hyvästä ruoasta. Jouluna myös tuli hieman takapakkia, mutta se on normaalia painonpudotuksessa eikä Janne antanut sen lannistaa.
– Ajattelin kaikessa koko ajan, että nyt kun tämän kestän, niin jossain kohtaa voi alkaa taas syödä samoja eväitä kun muutkin. Joulun jälkeen piti hieman kaivella sitä motivaatiota takaisin, mutta sieltä se sitten taas löytyi.
Mies on todella tyytyväinen ratkaisuunsa ja keventyneeseen oloon, vaikka se onkin vaatinut paljon muutoksia. Hän sanoo, että painon putoamisen huomaa monesta muustakin asiasta kuin ulkonäöstä.
– Jaksan paljon paremmin tehdä kaikkea, nukun paremmin eikä ole sellainen jatkuva väsymys päällä koko ajan. Auton penkkisäädöt ovat menneet uusiksi ja turvavyökin on pidempi kuin ennen ja vyöhön saa tehdä uusia reikiä. Paljon pieniä juttuja joista sen huomaa ja mikä motivoi jatkamaan, mies myhäilee.

Iso motivaattori on myös terveys. Janne sanoo olevansa onnekas siinä, ettei hänelle ehtinyt ison painonsa vuoksi tulla vakavampia sairauksia.
– Edes verenpaineeni ei ollut pahemmin koholla. Aloin kuitenkin ajatella, että nyt jos koskaan pitää tehdä jotain, kun ei vielä ole vakavampia sairauksia.

Leikkaukseen myöhemmin

Janne Liimatainen kertoo, että ison painonpudotuksen vuoksi hänellä jää todennäköisesti ylimääräistä ihoa. Iho voidaan poistaa leikkauksessa, mutta sitä ennen miehen pitää päästä tavoitepainoonsa ja pysyä siinä vähintään puoli vuotta.
Tavoitepainossa pysyminen on tärkeää, jotta tiedetään, kuinka paljon ylimääräistä ihoa lopulta jää ja millaiseksi iho muodostuu painon putoamisen myötä.