Järkeä lääkesäästöihin

Osalla suomalaisista ei ole enää varaa ostaa heille määrättyjä lääkkeitä. Osa säästää puolittamalla lääkärin määräämän annoksen. Sipilän hallitus leikkasi lääkekorvauksia ja kasvatti potilaan itsensä maksamaa osuutta. Potilaan kukkarolla lääkekorvauksissa ovat käyneet myös edelliset hallitukset. Suomen lääkekorvausjärjestelmä on peräisin 1960-luvulta. Sen jälkeen siihen on tehty muutoksia, jotka ovat jatkuvasti kasvattaneet potilaan omavastuita.

Lääkekustannusten nousu johtuu siitä, että markkinoille on tullut uusia, entistä kalliimpia lääkkeitä. Väestö ikääntyy, mikä osaltaan kasvattaa lääkemenoja. Toisaalta nykyisin pystytään parantamaan sairauksia, jotka aiemmin merkitsivät kuolemantuomiota. Syövän hoito on kallista, mutta hoitotulokset hyviä. Kaikilla uusilla lääkkeillä ei pystytä parantamaan sairautta, mutta voidaan merkittävästi parantaa potilaan elämänlaatua.

Lääkehoitoja maksetaan Suomessa monesta kukkarosta. Sairaalassa olevan potilaan lääkkeet sisältyvät hoitopäivämaksuun, jolloin maksaja on potilas ja kuntayhtymä. Kotihoidossa lääkkeen maksaja on potilaan lisäksi Kela. Sairaala-apteekista ei saa myydä lääkkeitä kotiutettaville potilaille. Sairaalat hankkivat lääkkeensä tarjouskilpailulla. Niinpä sairaala pystyy hankkimaan saman lääkkeen 30-60 prosenttia halvemmalla kuin yksityiset apteekit. Esimerkiksi syöpähoitojen tukena käytettävä solujen kasvutekijäpiikki maksaa apteekissa tuhat euroa. Kela korvaa valmisteen syöpäpotilaalle. Vastaavan valmisteen hinta on sairaalassa lähes puolta halvempi. Miksi sitä ei voisi hankkia sairaalasta, kun se korvataan yhteisistä rahoista? Päättäjien tulisi pohtia, miten monikanavaisesta lääkekustannusten rahoituksesta päästäisiin kustannustehokkaampaan malliin.

Tuntuvia säästöjä lääkekustannuksiin saataisiin myös järkevöittämällä lääkehoitoja. Hallitusohjelmaan sisältyi tähän liittyvä toimeenpano-ohjelma.  Se ei ole edennyt, koska ministeriön virkamiesten aika on tällä hallituskaudella mennyt sotesekoiluun.

 

Kirjoittaja on kuopiolainen apteekkiopin professori.